Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της συζήτησης Σαμαρά-Βενιζέλου – Τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τρόπο ώστε να υπερβούν τις διαφωνίες μεταξύ των υπουργών για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ,φαίνεται ότι βρήκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα

με πληροφορίες της Καθημερινή, βασική κοινή πεποίθηση των δύο ανδρών υπήρξε η προώθηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Σε αυτές που θα εξαιρεθούν περιλαμβάνεται το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα σημεία δηλαδή που είχαν προκαλέσει «εμφύλιο» μεταξύ των υπουργών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα του γάλακτος δεν θα γίνει καμία αλλαγή, ενώ για τα φάρμακα θα επιδιωχθεί ένας συμβιβασμός με την τρόικα, ο οποίος, όμως, δεν θα προβλέπει την εφαρμογή της σχετικής πρότασης του ΟΟΣΑ. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι κατά πόσον η επιλογή αυτή θα κριθεί επαρκής για την τρόικα, η οποία μόλις προχθές με επιστολή της στο υπουργείο Ανάπτυξης τόνιζε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις» και συνέδεε το όλο θέμα με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Συζητώντας για το θέμα της συνολικής επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά και τα λεγόμενα του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων στην Κομισιόν όλι Ρέν περί μετάθεσης συζητήσεων για το ελληνικό χρέος περί το καλοκαίρι του 2014, οι δύο ισχυροί άνδρες της συγκυβέρνησης αποφάσισαν να κρατήσουν σκληρή στάση, διαπραγματευόμενοι μέχρι το τέλος και προτάσσοντας την πλήρωση όλων των υποχρεώσεων από πλευράς της Ελλάδας.

Τέλος, σχετικά με το επίμαχο θέμα της απόφασης του ΣτΕ για τους ενστόλους, δεν υπήρξε κάποια σημαντική μνεία, με το μέγαρο μαξίμου να αναμένει την έκδοση της οριστικής απόφασης καθώς και του σκεπτικού του δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα