Οι τέσσερις μήνες που θα κρίνουν τα πάντα – Ξεκίνησε η μάχη του Brexit

Ο Ντέιβιντ Κάμερον με διάγγελμα του μπροστά από το Νούμερο 10 της Downing Street ανακοίνωνε το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, το δημοψήφισμα για την 23η Ιουνίου. Η θέση του ήταν ξεκάθαρη: «Η απόφαση είναι στα χέρια σας αλλά η άποψη μου είναι ξεκάθαρη: Πιστεύω ότι η Βρετανία θα είναι πιο ασφαλής, πιο δυνατή και εν τέλη καλύτερα σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη». Πάντως, η συμφωνία

προκαλεί ρήγματα στους Βρετανούς Συντηρητικούς, ενώ στην πράξη ξεκινά και η τετράμηνη προεκλογική περίοδος ενόψει του δημοψηφίσματος.

Από το Λονδίνο: Γιώργος Σταύρου

Το υπουργικό συμβούλιο που ξεκίνησε στις 10 το πρωί του Σαββάτου ήταν το πρώτο συμβούλιο που λαμβάνει χώρα Σάββατο, μετά από εκείνο για τον πόλεμο των Φώκλαντ επί Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες καλείται να αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο πολιτικό τεστ στην θητεία του, καθώς βασικοί υπουργοί του είναι κατά της παραμονής στην Ευρώπη.

Ήδη έξι βασικά στελέχη της κυβέρνησης του δήλωσαν δημόσια ότι θα στηρίξουν την καμπάνια της εξόδου και σε αυτά αναμένεται να προστεθεί και ο δημοφιλής δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Ο κ. Κάμερον χρειάστηκε να κάνει παραχωρήσεις στις Βρυξέλες για να μη γυρίσει με άδεια χέρια στην Βρετανία. Μεταξύ αυτών, η διάρκεια της διακοπής κοινωνικών παροχών προς τους ευρωπαίους μετανάστες θα ισχύσει για 4 χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης στα 7) αντί για τα 13 που ήθελε ο πρωθυπουργός. Επίσης σε ένα από τα θέματα που δυσκολέψαν πιο πολύ την συμφωνία, τις γονικές παροχές στους Ευρωπαίους μετανάστες, ο κ. Κάμερον χρειάστηκε να υποχωρήσει και να δεχθεί το αίτημα των ανατολικών χωρών για περικοπές μόνο στους μετανάστες που θα έρθουν από εδώ και πέρα στην Βρετανία. Επίσης για τους ήδη υπάρχοντες το μέτρο της περικοπής των παροχών θα εφαρμοσθεί σταδιακά μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, κέρδος της διαπραγμάτευσης του κ. Κάμερον θεωρείται στο θέμα της προάσπισης της βρετανικής οικονομίας να απαιτείται η επίκληση από ένα μόνο μέλος της Ε.Ε. του μηχανισμού προστασίας που αναγκάζει την αξιολόγηση της νομοθεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή την δικαιοδοσία είχε κατά κάποιο τρόπο ο κ. Κάμερον ήδη άτυπα, όπως παραδείγματος χάριν πέρυσι, όταν διαμαρτυρήθηκε για την συμμετοχή της Βρετανίας στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδος και κέρδισε την εξαίρεση της (για το περίφημο δάνειο-γέφυρα, με το οποίο αντιμετωπίστηκαν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, μέχρι να κυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια). Ωστόσο, η γραπτά διατυπωμένη δικαιοδοσία άσκησης πίεσης ενάντια στο μπλοκ της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά της καμπάνιας υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ε.Ε.

Στο θέμα της «στενότερης Ένωσης», ο κ. Κάμερον κέρδισε να τεθεί εγγράφως, όταν επαναξιολογηθούν οι συνθήκες της Ε.Ε., ότι «η στενότερη ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την Βρετανία». Τέλος στο θέμα της ασφάλειας, ο πρωθυπουργός πήρε την υπόσχεση ότι πρόσωπα που θεωρούνται απειλή για την χώρα θα αντιμετωπίζουν περιοριστικά μέτρα ακόμα και αν δεν είναι στην κατηγορία «άμεσης απειλής», όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Για ζητήματα όπως εικονικοί γάμοι, προϋπολογισμοί και νομοθετικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα καθώς και την συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων, τόσο η Ε.Ε. όσο και η Βρετανία παρέμειναν στο προσχέδιο που είχε σχεδιαστεί από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι πολύ, πολύ μακριά από την αρχική Βρετανική θέση» και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε ειρωνικό τόνο ότι «επειδή η Σύνοδος διήρκησε πολύ δεν σημαίνει ότι συνέβησαν και πολλά».

Πλέον αυτό που αναμένουμε να παρακολουθήσουμε είναι μια τετράμηνη μάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. η οποία θα κριθεί στο νήμα. Το τελευταίο διάστημα, το στρατόπεδο του ΌΧΙ, αυτοί δηλαδή που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, κέρδιζε σε δημοφιλία, πλην όμως τώρα το στρατόπεδο του ΝΑΙ έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του. Βεβαίως, ρόλο θα παίξουν και τα πρόσωπα που θα στηρίξουν το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, με τη Μεγάλη Βρετανία να μπαίνει πλέον σε μια τροχιά τετράμηνης προεκλογικής περιόδου, η οποία όμως δεν θα μοιάζει με καμία άλλη του παρελθόντος.

The post Οι τέσσερις μήνες που θα κρίνουν τα πάντα – Ξεκίνησε η μάχη του Brexit appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Ξεκίνησε, Brexit,– xekinise, Brexit