Οι τράπεζες δεν θέλουν τους πλειστηριασμούς – Έχουν δικό τους σχέδιο για φτωχούς και ανέργους

Στην αντεπίθεση προχωρούν οι τράπεζες σε σχέση με τους πλειστηριασμούς ετοιμάζοντας το δικό τους σχέδιο με το οποίο στοχεύουν σε ελάχιστες δόσεις και εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να αποφύγουν την μαζική απόκτηση ακινήτων που μπορούν να θίξουν τα χαρτοφυλάκια και την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής στη συνάντηση που είχε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με τους Διευθύνοντες

Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων συζητήθηκε η δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων εντός των τραπεζών οι οποίες θα κληθούν να αναλάβουν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων με στόχο αφενός να προστατέψουν την κατοικία των δανειοληπτών αλλά και να αποφύγουν τη συγκέντρωση ακινήτων τα οποία δεν θα μπορούν να πουλήσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα εξειδικευμένα στελέχη των μονάδων αυτών θα εξετάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών με προβληματικά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και εκτός από την «θεραπεία» θα ασχολούνται και με την έγκαιρη διάγνωση των δανείων που οδηγούνται σε καθυστέρηση. Η αντιμετώπιση θα γίνεται μέσω εξατομικευμένων ρυθμίσεων, προτού τα δάνεια αυτά χαρακτηριστούν «κόκκινα» ενώ θα υπάρχει και ειδική ομάδα που θα ασχοληθεί με τα επιχειρηματικά δάνεια των οποίων η φύση είναι εξ ορισμού πιο πολύπλοκη.

Ποια κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τα νοικοκυριά

Με δεδομένο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τους πλειστηριασμούς ακινήτων το σχέδιο που εκπονείται αφορά στην ανάσα των νοικοκυριών με την ταυτόχρονη ρύθμιση των δανείων ώστε αυτά να εξυπηρετούνται. Στόχος είναι η συμφωνία έστω και μιας ελάχιστης δόσης ενώ ως προς τους ανέργους θα υπάρχει πρόνοια για «πάγωμα» των μηνιαίων δόσεων των δανείων για ένα εξάμηνο και επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη με το πέρας του εν λόγω διαστήματος.

Τα κριτήρια για τις ρυθμίσεις των νοικοκυριών θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά κάτι που βεβαίως είναι εύκολο να διαπιστωθεί από τις κινήσεις των λογαριασμών, τα εμβάσματα, τις φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στην άμεση διάθεση των τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζα θα μπορούν να «σκανάρουν» την ζωή των καταθετών και να κρίνουν πως θα τους αντιμετωπίσουν.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι κατοικίες που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο καθώς οι εμπορικές και οι αντικειμενικές αξίες των σπιτιών αυξήθηκαν μετά το 2004 κάτι που σημαίνει πως για τα δάνεια που δόθηκαν νωρίτερα οι αντικειμενικές είναι πολύ κοντά στις σημερινές ενώ για ακόμη παλαιότερα δάνεια υπάρχει περιθώριο για ακόμα πιο γενναίες ρυθμίσεις.

Ωστόσο αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα το οποίο δεν μπορεί να φανεί και γίνεται εκμετάλλευση του νόμου περί απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η στάση των τραπεζών θα είναι σκληρή.

Τι περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις

«Πάγωμα» καταβολής δόσεων για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δάνεια.Δημιουργία μηνιαίας δόσης που θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε αν νοίκιαζε σήμερα το συγκεκριμένο σπίτι.Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, κυρίως των στεγαστικών με εμπράγματη ασφάλεια.Μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης για 2 ή το πολύ 3 χρόνια με τον δανειολήπτη να πληρώνει μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στη δόση του δανείου.Συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες σε ένα δάνειο το οποίο θα περιλαμβάνει προσημείωση ακινήτου και το οποίο προσφέρει σχεδόν το μισό επιτόκιο από ότι το καταναλωτικό και θα έχει δυνατότητα επιμήκυνσης.Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια με ευνοϊκούς όρους και επιμηκύνσεις δανείων που θα φτάνουν τα 99 χρόνια αν δοθεί το πράσινο φώς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα