Ολοένα και πιο κοντά σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και με την Κίνα η Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα και στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε με τον ομόλογό του, Ξι Τζίνπίνγκ, φαίνεται να έχει επιτύχει την επιτάχυνση της σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών, γεγονός που θα επιφέρει εντυπωσιακές αλλαγές στον τομέα ξένων επενδύσεων της Αυστραλίας.

Απώτερος στόχος του Άμποτ φέρεται να είναι η δημιουργία στενότερων δεσμών με την ανατέλλουσα υπερδύναμη της υφηλίου.

Σε ένδειξη, μάλιστα, εμπιστοσύνης και εμφανούς πρόθεσης να τελεσφορήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με

τη γείτονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία -στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20- να μιλήσει στο Κοινοβούλιο.

Μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό της Κίνας, ο Τόνι Άμποτ, θίγοντας το θέμα της εθνικής άμυνας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Κίνα, πρότεινε, δε, σχέδια ισχυρότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Αυτό συνέβη, να σημειωθεί, μετά τη σύσφιξη σχέσεων με την Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Στο ίδιο θετικό πνεύμα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε 1.800 κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες στη Σαγκάη, ότι η ραγδαία εξέλιξη της Κίνας θα είναι προσοδοφόρα για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής οικονομίας η οποία ήδη εισπράττει $60 δις ετησίως από κινέζικες επενδύσεις.

Εντυπωσιακή υπήρξε η παρουσία του Αυστραλού πρωθυπουργού στην Κίνα, δεδομένου ότι ηγείτο πέντε πολιτειακών πρωθυπουργών και άνω των 700 διευθυντών κορυφαίων εταιριών, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών της Westpac, ANZ Bank, Maquarie Group, Woodside, Rio Tinto και Santos.

Ο υπουργός Εμπορίου, Άντριου Ρομπ, διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του (του Συνασπισμού), ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους κανονισμούς των ξένων επενδύσεων αναφορικά με τη γεωργική γη, στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα συνάψει η Αυστραλία με την Κίνα. Ο ίδιος, να σημειωθεί, ήταν ηγετικό στέλεχος της συνοδείας του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κίνα και έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με το θέμα των ξένων επενδύσεων, ο κ. Ρομπ τόνισε τα εξής:

«Tο ανώτατο όριο των $15 εκατ. σε επενδύσεις γεωργικής γης, πριν πάει στην Επιτροπή Αναθεώρησης Ξένων Επενδύσεων, θα ισχύει για όλες γενικά τις χώρες, επομένως, δεν βλέπω ν' αλλάζει, στην περίπτωση της Κίνας. Υπάρχει, εντούτοις, μια ουσιώδης διαφορά που δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί. Η Κίνα έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι επιθυμεί η Αυστραλία να 'χαλαρώσει' τον αυτόματο έλεγχο από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων, όταν πρόκειται για επενδύσεις σε κρατικές εταιρίες και η αυστραλιανή κυβέρνηση, μελετά προσεκτικά αυτήν την παράμετρο. Είναι υψίστης σημασίας πώς λειτουργούμε αναφορικά με τις κρατικές εταιρίες στην Κίνα. Επιθυμούμε, ακόμη, να αναγνωρίσουμε το ρόλο που έχουν παίξει πολλές από τις κρατικές εταιρίες της Κίνας στην Αυστραλία. Τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει, τις επενδύσεις που έχουν κάνει, τους φόρους που πληρώνουν και, γενικά, το βαθμό στον οποίο έχουν συμβάλει για την ποιότητα ζωής μας στην Αυστραλία. Θα πρέπει να τονιστεί, συνέχισε ο υπουργός, ότι οι εταιρίες αυτές έχουν μια εντυπωσιακή παρουσία στην Αυστραλία και ακολουθούν τους κανονισμούς όλων των ιδιωτικών εταιρειών στη χώρα. Γι' αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, ίσως, από ό,τι οι κρατικές εταιρίες γενικά μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας της Επιτροπής Αναθεώρησης Ξένων Επενδύσεων. Ο ίδιος θα πει ότι "υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες σ' όλη την Αυστραλία για ανάπτυξη των καλλιεργήσιμων περιοχών". "Εξαρτάται πώς χειριζόμαστε το όλο θέμα. Σε τελευταία ανάλυση, όμως, εκείνο το οποίο θα πρέπει, πιστεύω, να πρυτανεύει σ' αυτές τις συζητήσεις, είναι η κοινή λογική και η ισορροπία. Αυτό, βέβαια, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις απίστευτες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κίνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα