Όταν η μπάλα ανέτρεψε τη λογική: Οι 10 μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων

Μετά από μία ώρα αγώνα τα πάντα είχαν τελειώσει. Ακόμα και το KOP θύμιζε «νεκροταφείο». Η κλάση της Ντόρτμουντ είχε αποδειχτεί ανυπέρβλητη. Η Λίβερπουλ ήταν έξω. Ηττημένη και αποκαμωμένη. Και μετά… δεν ήταν.

Flash back ο Δημήτρης Καναβαράκης

Τον τρόπο δεν θα καταφέρει να τον εξηγήσει ούτε ο πιο δεινός ποδοσφαιρικός αναλυτής του 22ου αιώνα. Η Λίβερπουλ βρήκε από το πουθενά το κάτι παραπάνω. Κάτι το απροσδιόριστο. Πάνω από ποιότητα, κουράγιο και τακτική. Πάνω απ’ όλα αυτά μαζί. Κάτι στα όρια του φανταστικού. Που σαν μια ανώτερη δύναμη παρέλυσε ξαφνικά την κορυφαία ομάδα της

διοργάνωσης.

Ήταν άραγε το πνεύμα της Πόλης»; Το πνεύμα του «Άνφιλντ»; Ότι και να ήταν, ένα είναι βέβαιο: Μόνο ένας σύλλογος, μόνο αυτό το γήπεδο, θα μπορούσε εκείνο το βράδυ να γεννήσει μια ιστορία που ο αφηγητής του μέλλοντος θα αδυνατεί να ξεχωρίσει το μύθο από την πραγματικότητα.

Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά. Και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Αυτή η ομάδα όμως έχει τρεις «συμμετοχές» στις 10+1 μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Μιλώντας πάντα για ανατροπή στη ροή ενός 90λεπτου και όχι για ρεβάνς στην οποία έγερνε από το ξεκίνημα το γήπεδο.

Η μία είναι αυτή που θα ενώνει εσαεί τον Γιούργκεν Κλοπ με το διάδοχό του Τόμας Τούχελ και οι άλλες 10 αυτές που ακολουθούν. Με περιπτώσεις αξέχαστες που «έγραψαν» την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και πιο «μικρές» που έχουν όμως την ίδια βαρύτητα στην επιχειρηματολογία, περί του «βασιλιά των σπορ».

10. Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 3-1 (2005)

«Στο ημίχρονο πιστεύαμε ότι όλα είχαν τελειώσει. Η απογοήτευση στα αποδυτήρια ήταν καθολική, κανείς δεν έλεγε κουβέντα. Όλοι κοιτούσαμε στο πάτωμα», έχει αφηγηθεί ο Στίβεν Τζέραρντ για το ματς το οποίο λίγα χρόνια αργότερα περιέγραψε ως αυτό στο οποίο «πέτυχα το σημαντικότερο γκολ της καριέρας μου στο “Ανφιλντ”».

Το αριστοτεχνικό φάουλ του Ριβάλντο στο 26’ ήταν υπεύθυνο για την κατήφεια του βέβαιου αποκλεισμού στα αποδυτήρια των «κόκκινων», καθώς το 2-1 για πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ δεν αρκούσε. Η Λίβερπουλ ήταν εκτός φόρμας εκείνη την περίοδο, στην 7η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ, και ο Τζέραρντ είχε μόλις επιστρέψει από τραυματισμό, έχοντας χάσει τα εφτά προηγούμενα ματς πρωταθλήματος. Η γρήγορη ισοφάριση όμως, με το γκολ του Πονγκόλ στο 47’, προκάλεσε κατηφόρα στο «Ανφιλντ» και αυτή με τη σειρά της το γκολ του Μέλορ (81’) και το εντυπωσιακό του αρχηγού στο 86’

9. Ερυθρός Αστέρας – Ντιναμό Βερολίνου 4-1 (1978)

Η ομάδα των μυστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Γερμανίας (Στάζι) ήταν το αουτσάιντερ στο α’ γύρο του Κυπέλλου UEFA κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Στο ματς του Βερολίνου όμως εξέθεσε τα προγνωστικά συντρίβοντας με 5-2 τους Γιουγκοσλάβους. Στον επαναληπτικό του «Μαρακανά» η Ντιναμό προηγήθηκε με 1-0 στο ημίχρονο, αλλά λογάριαζε χωρίς τον 22χρονο τότε Μίλος Σέστιτς. Ο Αστέρας έβαλε τρία γκολ από το 58’ έως το 80’ και στο 90’ ο μετέπειτα άσος του Ολυμπιακού σκόραρε αυτό της πρόκρισης. Η ομάδα του Βελιγραδίου έφτασε έως τον τελικό της διοργάνωσης εκείνη τη χρονιά, χάνοντας το τρόπαιο από την Γκλάντμπαχ (1-1, 0-1). Της Ντιναμό πάντως δεν της έμεινε κουσούρι. Εκείνη τη σεζόν κατέκτησε το πρώτο από τα 10 σερί πρωταθλήματα Ανατολικής Γερμανίας!

8. Γιουβέντους – Μάντσεστερ Γ. 2-3 (1999)

Μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Μάντσεστερ η Γιουβέντους, που στον προηγούμενο γύρο είχε «επιβιώσει» στο ΟΑΚΑ με το αξέχαστο γκολ του Αντόνιο Κόντε, δείχνει να τελειώνει γρήγορα τη δουλειά στο Τορίνο. Ο Ιντσάγκι σκοράρει δύο φορές στα πρώτα 11 λεπτά και θεωρητικά ομάδα με Ζιντάν, Ντάβιντς και Ντεσάμπ δεν χάνει αυτή την πρόκριση. Την έχασε όμως και σχετικά εύκολα. Πριν βγει το ημίχρονο, η Γιουνάιτεντ παίρνει σκορ πρόκρισης με τους Κιν (24’), Γιορκ (34’) και αφού σημαδεύει δύο φορές τα δοκάρια, ο Άντι Κόουλ ολοκληρώνει την επική ανατροπή στο 83’.

7. Μίντλεσμπρο – Στεάουα 4-2 (2006)

Είναι η νύχτα που η Μίντλεσμπρο κατήργησε ολότελα την ποδοσφαιρική λογική, επιστρέφοντας για δεύτερο σερί ευρωπαϊκό ματς από το πουθενά. Στον προημιτελικό του Κυπέλλου UEFA η Βασιλεία είχε προηγηθεί με 1-0 στο «Ρίβερσαιντ» και με το υπέρ της 2-0 του πρώτου αγώνα, το υπόλοιπο της αναμέτρησης έμοιαζε διαδικαστικό. Το έπος της «Μπόρο» -με τα γκολ των Βίντουκα (33’, 57’), Χασελμπάινκ (77’) και το καθοριστικό του Μάσιμο Μακαρόνε στο 90’- επαναλήφθηκε «καρμπόν» τρεις εβδομάδες αργότερα. Η Στεάουα τη νίκησε με 1-0 στο Βουκουρέστι και προηγήθηκε 2-0 στο 24’ στον επαναληπτικό! Ο Ιταλός όμως ήταν ξανά ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, στο 33’ σάλπισε την αντεπίθεση (1-2) και το 89’ την ολοκλήρωσε, αφού είχαν μεσολαβήσει τα γκολ των Βίντουκα (66’) και Ρίγκοτ (73’).

6. Φούλαμ – Γιουβέντους 4-1 (2010)

Παίζουν Φούλαμ – Γιουβέντους, στο πρώτο ματς οι Ιταλοί έχουν νικήσει 3-1 και στο δεύτερο προηγούνται με γκολ στο 2ο λεπτό. Ποιος ο λόγος να ποντάρεις έστω και ένα σεντ ότι θα αποκλειστούν; Και όμως, το αδιανόητο συνέβη: Ζαμόρα (9’), Γκέρα (39’, 48’) και Ντέμπσι (82’) οδήγησαν στον γ’ γύρο του Γιουρόπα Λιγκ τη Φούλαμ, ντροπιάζοντας τους «μπιανκονέρι» που στο 28’ είχαν χάσει με αποβολή τον Φάμπιο Καναβάρο.

5. Βέρντερ – Αντερλεχτ 5-3 (1994)

Τσάμπιονς Λιγκ, φάση ομίλων. Το «Βέζερ» δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα, η μεγάλη Βέρντερ του Ότο Ρεχάγκελ είχε ήδη φέρει εκεί τα πάνω-κάτω δύο φορές, με το 6-2 επί της Σπαρτάκ Μόσχας το 1987 (πρώτο ματς 1-4) και το 5-0 κόντρα στην Ντιναμό Βερολίνου το 1988 (πρώτο ματς 0-3). Αυτό που συνέβη όμως με την Αντερλεχτ έχει μείνει στην ιστορία ως το «θαύμα του Βέζερ». Η Αντερλεχτ προηγείται με διαφορά τριών γκολ έως το 66’, οπότε ο Γουίντον Ρούφερ μειώνει σε 1-3. Τελικά, οι Βέλγοι θα… ρουφήξουν άλλα τέσσερα γκολ από το 72’ έως το 89’, με το πουλέν του Her Otto από τη Νέα Ζηλανδία να σκοράρει και το τελευταίο.

4. Μπαρτσελόνα – Μετς 1-4 (1984)

Έχοντας μεταξύ άλλων στη σύνθεσή της Σούστερ, Άρτσιμπαλντ, Μάρκος, Καράσκο, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1984/85, έστω και αν κανείς δεν πίστευε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο μετά το απίστευτο ρεζιλίκι που βίωσε στον α’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μετά το υπέρ της 4-2 του πρώτου αγώνα, το ζητούμενο ενόψει ρεβάνς ήταν αν η μικρούλα Μετς θα προσφέρει μια γερή προπόνηση τους «μπλαουγκράνα». Τελικά αυτός που έμεινε να αναζητά ικανούς επιθετικούς για να… προπονηθεί ήταν ο Σλοβένος επιθετικός Ζβόνκο Κούρμπος. Με δικό του χατ-τρικ (38’, 56’, 87’) και ένα αυτογκόλ στο 39’ η Μπάρτσα υπέστη το απόλυτο ποδοσφαιρικό κάζο, έστω και αν είχε προηγηθεί στο 33’! Η Μετς παραμένει έως και σήμερα η μοναδική γαλλική ομάδα που έχει νικήσει στο «Καμπ Νόου». Και ο 55χρονος σήμερα Κούρμπος περιμένει εγγόνια για να διανθίσει τις διηγήσεις του.

3. Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (2005)

Οι μνήμες είναι νωπές, τα πολλά λόγια περιττά. Μόνο την ενδεκάδα με την οποία παρατάχθηκε στον τελικό η Μίλαν θα αναφέρουμε: Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Ζέεντορφ, Γκατούζο, Κακά, Κρέσπο και Σεφτσένκο. Ααα… και ότι η ομάδα που επέστρεψε από το 0-3 του ημιχρόνου είχε αριστερό μπακ Τζίμι Τραορέ…

2. Μπάγερ Ερντινγκεν – Ντιναμό Δρέσδης 7-3 (1986)

Ματίας Ζάμερ, Ουλφ Κίρστεν, Ραλφ Μίνγκε και Χανς-Γιούργκεν Ντόρνερ είναι ορισμένοι από τους ανατολικογερμανούς σταρ που είχε στη σύνθεσή της η Ντιναμό εκείνη την εποχή. Στο ζευγάρι με την άβγαλτη Μπάγερ Έρντινγκεν (β’ γύρος του Κυπέλλου Κυπελλούχων), που την προηγούμενη χρονιά είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο κύπελλο Δυτικής Γερμανίας, η ομάδα της Δρέσδης ήταν το μεγάλο φαβορί. Το επιβεβαίωσε για τρία ημίχρονα και… κάτι, καθώς νίκησε στον πρώτο (εντός έδρας αγώνα) με 2-0 και στον δεύτερο ο φωτεινός πίνακας έγραφε 1-3 στο 57’!

«Στο ημίχρονο είπαμε ο ένας στον άλλο, Oκ. αποκλειστήκαμε, αλλά πάμε να αποχαιρετήσουμε τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι. Κανείς, ποτέ, δεν θα καταφέρει να εξηγήσει με ποιον τρόπο πήραμε την πρόκριση εκείνη τη νύχτα», είχε διηγηθεί λίγα χρόνια μετά ο τεχνικός των γηπεδούχων, Καρλ-Χάιντς Φέλντκαμπ. Η ομάδα του έβαλε έξι γκολ από το 58’ έως το 81’, δύο με πέναλτι και ένα από πόδι αντιπάλου, ενώ στο 87’ σφράγισε την πρόκριση με το 7ο. Ηταν 19 Μαρτίου του 1986. Την επομένη ο επιθετικός της Ντιναμό Φρανκ Λίπμαν δεν ήταν στην Δρέσδη. Την κοπάνησε τη βραδιά του αγώνα από το ξενοδοχείο και αυτομόλησε στη Δυτική Γερμανία. Μεταξύ μας, το περίεργο είναι ότι δεν έκαναν το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι της ομάδας…

1. Μάντσεστερ Γ. – Μπάγερν 2-1 (1999)

«Κοίταξα γύρω και είδα να μεταφέρουν το τρόπαιο στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, έχοντας πάνω του τα χρώματα της Μπάγερν. Δύο λεπτά αργότερα το είχα στα χέρια μου…». Αυτή είναι η ιστορική ατάκα του Ντέιβιντ Μπέκαμ για την επιτομή όλων των ανατροπών στις συλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Αυτό το κύπελλο θα είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά σας στο τέλος της μέρας. Αν όμως χάσετε πιθανότατα δεν θα έχετε την ευκαιρία να το αγγίξετε ποτέ. Μην τολμήσετε να έρθετε στα αποδυτήρια μετά το τέλος του ματς χωρίς να έχετε δώσει τα πάντα». Ο Τέντι Σέριγχαμ, που στο 91’ έστειλε τον τελικό στην… παράταση προτού ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ τον «σκοτώσει», μαρτύρησε κάποτε τα λόγια του σερ Αλεξ Φέργκιουσον στο ημίχρονο του αγώνα.

Προσπαθούσε τάχα να δώσει μια εξήγηση σε εκείνη την ανεξήγητη νύχτα που ο Θεός διασκέδασε με την ψυχή του «πειράζοντας» ένα ποδοσφαιρικό ματς...

The post Όταν η μπάλα ανέτρεψε τη λογική: Οι 10 μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα