Όταν τα σκουπίδια αξίζουν χρυσάφι! – Τι μπορεί κανείς να βρει σε έναν κάδο μέσα στην κρίση

Αντικείμενα αξίας - από μικρές τηλεοράσεις, παλιά τηλέφωνα και βιβλία μέχρι φωτιστικά και πίνακες - πετάνε οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στα σκουπίδια, παρά την οικονομική κρίση, επιλέγοντας να "ξεφορτωθούν" πράγματα, παρά να τα χαρίσουν.

Αυτά τα "σκουπίδια" γίνονται η πραμάτεια ρακοσυλλεκτών από τη Βουλγαρία, που "ξεψαχνίζουν" τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης για να βρουν ό,τι θεωρούν πολύτιμο και να το πουλήσουν, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ

- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης Πάνος Κοτίδης.

"Ενώ υπάρχει οικονομική κρίση, βρίσκουν (οι ρακοσυλλέκτες) αντικείμενα καλής αξίας - φωτιστικά, πλεκτά κεντήματα, λαμπατέρ, πίνακες" σημειώνει ο κ. Κοτίδης, επισημαίνοντας την αντίφαση που υπάρχει, σε σχέση με την καθημερινότητα: "...Λες 'πεινάω', από την άλλη όμως δεν σκέφτομαι να το δώσω σε κάποιον γνωστό - το πετάω".

Μάλιστα, τόνισε ότι, στην περιοχή όπου βρίσκονται τα παλαιοπωλεία, καθημερινά, οι ρακοσυλλέκτες από τη Βουλγαρία απλώνουν την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά, για να την πουλήσουν. Σε περίπτωση δε, που δεν καταφέρουν να πουλήσουν ό,τι έχουν, πολλά αντικείμενα τα πετούν σε όποιον κάδο βρουν.

Παίζοντας το παιχνίδι της "γάτας και του ποντικιού" με τους αστυνομικούς, οι ρακοσυλλέκτες φεύγουν κι επιστρέφουν, ενώ πολλές φορές πηγαίνουν και σε λαϊκές αγορές της πόλης.

"Όταν υπήρχε η δημοτική αστυνομία, η κατάσταση ήταν καλύτερη. Τώρα, έχει επιδεινωθεί" υποστηρίζει ο κ. Κοτίδης, εξηγώντας: "Το φαινόμενο με τους Βούλγαρους γιγαντώθηκε. Υπάρχουν περιπτώσεις, που δέκα άτομα μένουν σε ένα διαμέρισμα, το οποίο κάνουν αποθήκη, 'στοιβάζοντας' ό,τι έχουν βρει στα σκουπίδια για να το πουλήσουν. Όταμ ήταν η δημοτική αστυνομία, ερχόταν με τα φορτηγά, τους έπαιρνε τα πράγματα και τα πήγαιναν στη χωματερή. Αυτοί έφευγαν, πήγαιναν στο σπίτι τους και έπαιρναν άλλα".

Οι παλαιοπώλες αποφεύγουν τις προσωπικές διενέξεις με τους ... "καταληψίες" των πεζοδρομίων, όμως - όπως αναφέρει ο κ. Κοτίδης - αισθάνονται "παραμελημένοι" και "χωρίς κάποια κρατική φροντίδα". Μάλιστα, για την εξομάλυνση της κατάστασης, οι παλαιοπώλες σκέφτονται να απευθυνθούν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης για να ζητήσουν τη φύλαξη των καταστημάτων τους από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (σεκιούριτι).

"Κάποτε", συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών, "το Επαγγελματικό Επιμελητήριο είχε βάλει προσωπικό από τέτοιες εταιρείες, που γυρνούσε στο ιστορικό κέντρο γι' αυτή τη δουλειά - να 'κυνηγήσει' το παρεμπόριο. Ωστόσο, δεν είχαν βάλει τη δική μας περιοχή σ' αυτό το σχέδιο, είχαν βάλει το Καπάνι και το Μοδιάνο, όμως, μετά, αυτό (το σχέδιο) ξεχάστηκε...".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα