Παγκόσμια ημέρα γυναίκας – Ποια αντρικά «κάστρα» μένουν ακόμα απόρθητα και πως θα τα κατακτήσουμε

13:04 8/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Της Ευγενίας Κουντούρη

Έχουν περάσει 39 χρόνια από τότε κι είναι πλέον ελάχιστα τα αντρικά ... κάστρα που ακόμα δεν έχουν κατακτηθεί. Οι γυναίκες πλέον κυβερνούν χώρες, επιχειρήσεις, παίζουν ποδόσφαιρο, οδηγούν αεροπλάνα και πλοία, ενώ εξασκούν επαγγέλματα που θεωρούνταν πάντα «αντρικά», όπως αθλητικος συντάκτης, αστροναύτης, υδραυλικός.

Υπάρχει λοιπόν απόλυτη ισότητα; Είμαστε ικανοποιημένες; Η απάντηση είναι φυσικά «όχι». Γιατί μπορεί να έχουμε φτάσει κοντά στον στόχο, υπάρχουν όμως και κάστρα που παραμένουν... απόρθητα. Ποια είναι αυτά και μπορούμε τελικά να τα κατακτήσουμε;

Πρόεδρος των ΗΠΑ

Έχουμε φτάσει στο 2016, έχουν εκλεγεί 44 πρόεδροι στις ΗΠΑ και ήταν όλοι τους άντρες. Οι ελπίδες μας έχουν τοποθετηθεί πλέον στην Χίλαρι Κλίντον, που μπορεί και να γίνει η 45η πρόεδρος και η πρώτη γυναίκα που θα κυβερνήσει την Αμερική. Βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση κι αυτού του στόχου. Γυναίκα πρωθυπουργό, εκλεγμένη από τον λαό, δεν έχουμε δει ακόμα και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες, πολλές χώρες. Ας ξεκινήσουμε όμως από τις ΗΠΑ και θα έρθει και η σειρά των υπολοίπων.

Οδηγός της F1

Είναι αλήθεια πως ο μύθος πως οι γυναίκες είναι χειρότεροι οδηγοί συντηρείται εδώ και δεκάδες χρόνια. Παρότι αρκετές συμμετέχουν πλέον σε αγώνες ταχύτητας δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτάσουμε στην κορυφή, που θα είναι η συμμετοχή κάποιας στην F1. Μέχρι στιγμής οι γυναίκες στέκονται απλά δίπλα στους νικητές που φωτογραφίζονται με το τρόπαιο πίνοντας σαμπάνια. Δεν θα είναι υπέροχο να δούμε κάποια στιγμή μια γυναίκα στην μέση και δύο άντρες μοντέλα να ποζάρουν δεξιά κι αριστερά της;

Γυναίκες Παπάδες

Υπάρχουν κάποιες ιερείς σε διάφορες θρησκείες, όπως για παράδειγμα η Σινίντ Ο' Κόνορ. Στην ορθόδοξη εκκλησία όμως, όπως και στην καθολική το... άβατο παραμένει. Οι γυναίκες δεν θεωρούνται άξιες για να κηρύσσουν τον λόγο Του Κυρίου, ενώ η είσοδος τους στο ιερό επιτρέπεται μόνο για να το καθαρίσουν. Δεν μπορούμε να πατήσουμε στο Άγιο Όρος και γενικότερα για την εκκλησία θεωρούμαστε «μολυσμένες» αν και δεν συμμετέχουμε στα σκάνδαλα που διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτό το «κάστρο» δύσκολα θα κατακτηθεί, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον δεν μας πολυενδιαφέρει να το κατακτήσουμε κιόλας.

Να πατήσουμε στο φεγγάρι

Μπορεί να έχουμε ταξιδέψει στο διάστημα, να έχουμε βρεθεί σε διάφορους διαστημικούς σταθμούς, όμως γυναικείο πόδι δεν έχει πατήσει ακόμη στο φεγγάρι. Θα μπορούσαμε βέβαια κι εμείς να «σκηνοθετήσουμε» κάτι τέτοιο, όμως η ουσία είναι να συμβεί στην πραγματικότητα. Ας ελπίσουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτή την «κατάκτηση» και σύντομα θα δούμε μια γυναίκα να κάνει ένα ακόμα μικρό βήμα προς την απόλυτη ισότητα.

Ώρα να κατακτήσουμε τον ελληνικό στρατό

Στον Ελληνικό στρατό το ανώτατο αξίωμα που έχει φτάσει ποτέ γυναίκα είναι αυτό του ταξίαρχου κι αυτό στις νοσοκόμες. Στο στράτευμα στην ανώτατη θέση που έχει βρεθεί γυναίκα είναι συνταγματάρχης. Το σχέδιο λοιπόν του Πάνου Καμμένου που προέβλεπε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και για τις γυναίκες ίσως τελικά να μην είναι και τόσο κακό. Μήπως ήρθε η ώρα να διοικήσουμε και τον ελληνικό στρατό; Γιατί όχι;

Γιατί δεν είμαστε... πλούσιες;

Κάθε φορά που δημοσιεύεται η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου νιώθουμε θλίψη και μία μικρή απογοήτευση. Μπορεί να είμαστε σύζυγοι των πιο πλούσιων, δεν είμαστε όμως ποτέ εμείς αυτοί που έχουν μια θέση στην λίστα. Εντάξει δεν μπορούμε να γίνουμε Σαουδάραβες πρίγκιπες, αλλά με μία επιτυχημένη επιχείρηση θα μπορούσαμε ίσως να τα καταφέρουμε. Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος, με μας τις γυναίκες, να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε. Ακόμα κι είναι πολλά.

Προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ

Άντε και δεν μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο μαζί με τους άντρες κι είναι δεδομένο πως το να επιθυμούμε να δούμε μεικτές ομάδες ποδοσφαίρου είναι πιθανότατα ουτοπικό. Δεν θα μπορούσαμε όμως να κοουτσάρουμε μια ομάδα top επιπέδου; Η αρχή θα πρέπει να γίνει φυσικά στην Αγγλία και στην Πρέμιερ Λιγκ. Μετά το κάζο που παθαίνει η φετινή Άρσεναλ, που για πρώτη φορά στην ιστορία βλέπει την... πλάτη της Τότεναμ, ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να αντικατασταθεί ο Αρσεν Βενγκέρ. Θα μπορούσαν λοιπόν οι «κανονιέρηδες» να ψάξουν για μία... διαφορετική λύση και να πρωτοτυπήσουν βάζοντας στο τιμόνι μια γυναίκα. Αν μη τι άλλο μια γυναίκα θα ήξερε να ξοδεύει τα (πολλά) λεφτά των μεταγραφών. Σωστά;

Τοποθετούμε κι εμείς την αγχόνη

Είναι δεδομένο πως οι περισσότερες χώρες στις οποίες εκτελείται ακόμα η θανατική ποινή είναι αντροκρατούμενες. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την... κατάκτηση του συγκεκριμένου κάστρου, που είναι να δούμε και μια γυναίκα δήμιο. Και μπορεί εμείς να έχουμε περισσότερες ευαισθησίες, να μας είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρέσουμε μια ανθρώπινη ζωή, όμως όταν αναλάβουμε μια δουλειά την εκτελούμε. Κυριολεκτικά.

Πως να ανοίξεις το μπουκάλι, χωρίς να σπάσεις νύχι;

Έχουμε δει άπειρες φορές τους άντρες γύρω μας να ανοίγουν το μπουκάλι της μπύρας, χωρίς ανοιχτήρι, χρησιμοποιώντας μόνο το χέρι τους. Ζηλεύουμε; Πολύ! Όσες από εμάς το προσπαθήσαμε βρεθήκαμε μετά να κλαίμε για το κατεστραμμένο μας μανικιούρ. Άδικο. Αρκεί να συνεχίσουμε να το παλεύουμε. Στο τέλος, δεν μπορεί, θα βρουμε τον τρόπο να το επτύχουμε κι αυτό.

The post Παγκόσμια ημέρα γυναίκας – Ποια αντρικά «κάστρα» μένουν ακόμα απόρθητα και πως θα τα κατακτήσουμε appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα