“Παράθυρο” για ανασχηματισμό

Το Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, καθώς αυτός συνδέεται με τις δρομολογούμενες διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ανασχηματισμού, σε περίπτωση που οι ενδοκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, αφήνει πλέον και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Π. Καψής, απαντώντας χθες σε ερώτηση για το αν θα αντικατασταθούν οι υπουργοί

που θα ασχοληθούν με τα ενδοκομματικά του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Εξ όσων γνωρίζω, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Να περιμένουμε και να δούμε τότε». Αναφερόμενος, πάντως, ρητώς επί του ενδεχομένου του ανασχηματισμού, επανέλαβε ότι δεν υφίσταται τέτοια σκέψη.

Η -πολύ σοβαρή- πιθανότητα να αποφασίσουν στο ΠΑΣΟΚ ότι η προεκλογική εκστρατεία για τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου είναι ασυμβίβαστη με την υπουργική ιδιότητα, θα «απελευθερώσει» τουλάχιστον τρεις θέσεις (εκείνες των κ. Ευ. Βενιζέλου, Α. Λοβέρδου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη), αφήνοντας βεβαίως περιθώρια για διεύρυνση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Η πυροδότηση τέτοιων εξελίξεων λειτουργεί βεβαίως και συναρτήσει του βίου της κυβέρνησης. Αν ακολουθηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθίσταται σαφές ότι ένας ανασχηματισμός θα λειτουργούσε επιβαρυντικά για το έργο της κυβέρνησης. Αν όμως ο βίος της παρούσας κυβέρνησης επιμηκυνθεί και μάλιστα για αρκετούς μήνες μετά τη «συμβατική» ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου, τότε τα πράγματα αποκτούν μια εντελώς διαφορετική τροπή.

Τρία εμπόδια
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης τάσσονται υπέρ της δυνατότητας επιμήκυνσης της κυβερνητικής θητείας, ωστόσο υπάρχουν τρία βασικά εμπόδια στην υλοποίηση ενός τέτοιου, πιθανού σχεδιασμού. Πρώτον, η διαφωνία του κ. Α. Σαμαρά να εξακολουθήσει η Ν.Δ. να στηρίζει μια τέτοια κυβέρνηση για διάστημα πολύ ευρύτερο από αυτό που έχει ήδη οριοθετηθεί. Δεύτερον, οι σίγουρες αντιρρήσεις που θα προκύψουν από τους διεκδικητές της προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ. Ηδη, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της προκήρυξης των εκλογών σε μια ημερομηνία σε όχι πολύ μεγάλη χρονική απόσταση από τον Φεβρουάριο έχουν ταχθεί δύο από τους βασικούς διεκδικητές, οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος. Και τρίτον, η γενικότερη ρευστότητα που πιθανώς θα πυροδοτήσει η εξαγγελία νέων εισπρακτικών μέτρων τον Ιανουάριο, καθώς επίσης και οι νέες αναμενόμενες ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα δοκιμάσουν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν πάντως να θέσουν τους υπουργούς προ των αντικειμενικών ευθυνών τους. «Οι υπουργοί αξιολογούνται και θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι 100% στο έργο τους» είπε χθες ο κ. Καψής, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο μερικής απασχόλησης». Ο κ. Καψής αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί κυβέρνησης τεχνοκρατών, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Παπαδήμος δεν ήταν ποτέ τέτοιος, αλλά «ήταν κεντρικός τραπεζίτης και κατ’ εξοχήν συνδεδεμένος με τη διαμόρφωση πολιτικών».

Προς το παρόν, ο κ. Παπαδήμος προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση σε εγρήγορση προκειμένου, πριν από το τέλος του χρόνο

Keywords
Τυχαία Θέματα