«Παρέλαση» κάνουν οι ύποπτοι για τα εξοπλιστικά – Ποιες απολογίες «δένουν» την υπόθεση

Τέλος δεν έχει η «παρέλαση» εμπλεκομένων από τους ανακριτές για το σκάνδαλο των μιζών στα εξοπλιστικά. Άτομα τα οποία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο περνούν και θα συνεχίσουν να περνούν το επόμενο διάστημα από το γραφείο των ανακριτών, Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου, την ώρα που η έρευνα συνεχίζει με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και έντονους ρυθμούς.

Οι ανακριτές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στοιχειοθετηθεί καταλλήλως η υπόθεση και οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και τα ονόματα που έχουν στην διάθεσή τους να πάρουν τον δρόμο προς την Δικαιοσύνη. Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή,

πρόκειται για μεσάζοντες, άτομα που συμμετείχαν στη διακίνηση των χρημάτων από μίζες αλλά και στο ξέπλυμα αυτών των χρημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και για τους αποδέκτες των χρημάτων, επιχειρησιακά αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτό τον «νέο» κύκλο ερευνών οι ανακριτές προσπαθούν, παράλληλα με τις καταθέσεις, να δένουν τα στοιχεία που προκύπτουν από ανοίγματα λογαριασμών και εντοπισμούς offshore.

Μέχρι στιγμής, η πιο «πολύτιμη» απολογία έχει αποδειχθεί αυτή του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών –επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου και με επικεφαλής τον Ιωάννη Σμπώκο– Αντώνη Κάντα. Ο Κάντας ήταν αυτός που έδωσε την συγκατάθεσή του όχι μόνο να ανοίξουν οι λογαριασμοί του αλλά και να βοηθήσιε ο ίδιος την Δικαιοσύνη με όσα στοιχεία γνωρίζει και προτίθεται να τα καταθέσει. Ο ίδιος, στην τετραήμερη απολογία του ανέφερε, μεταξύ άλλων στοιχείων, 17 ονόματα ατόμων που σύμφωνα με τον ίδιο συμμετείχαν στον κύκλο του χρήματος που διακινήθηκε γύρω από τα εξοπλιστικά.

Ποιοι είναι; Κατά κύριο λόγο πρόκειται για επιχειρηματίες που σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει ο Κάντας, δρούσαν ως μεσάζοντες προκειμένου να δωροδοκούνται Eλληνες αξιωματούχοι από τις εταιρείες που ήθελαν να πουλήσουν τα όπλα τους στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμα υπάρχουν ονόματα ατόμων που φέρονται να «εργάστηκαν» επάνω σε έναν οργανωμένο μηχανισμό, ο οποίος είχε στηθεί προκειμένου να «ξεπλένονται» τα τεράστια ποσά των δωροδοκιών, τα οποία προφανώς δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τους μισθούς και τις προσωπικές περιουσίες των ατόμων που δωροδοκήθηκαν.

Μέχρι στιγμής από τις αποκαλύψεις-ποταμός του Κάντα ενώπιον των ανακριτών έχουν οδηγηθεί και απολογηθεί δύο επιχειρηματίες που εκπροσωπούσαν γερμανικές εξοπλιστικές εταιρείες. Ο ένας ήταν ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος κρίθηκε και προφυλακιστέος. Ο εκπρόσωπος εταιρείας οπλικών συστημάτων Wegmann, ήταν αυτός ο οποίος φέρεται να έδωσε 750.000 ευρώ στον Κάντα για να μη φέρνει αντίρρηση στην προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού, στη σύμβαση που υπεγράφη το 2001 επί θητείας Τσοχατζόπουλου.

Ακόμα, έφεση έχει ασκηθεί από τον Aρειο Πάγο στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη μη προφυλάκιση του 83χρονου πρώην μεσάζοντα Παναγιώτη Ευσταθίου που εκπροσωπούσε την εταιρεία Atlas. Σύμφωνα με τα λεγόμενα Κάντα, ο Ευσταθίου τον είχε δωροδοκήσει στο περιθώριο των υπογραφών για τα υποβρύχια και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Asrad - Stinger. Στην απολογία του ο Ευσταθίου δεν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα. Αντ’ αυτού ανέφερε 12 άτομα στα οποία έδωσε χρήματα και τα οποία ανέφερε ονομαστικά. Ηδη, οι 10 εξ αυτών (όλοι τους απόστρατοι αξιωματικοί) έχουν ήδη κληθεί για απολογία από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Τα στοιχεία που συλλέγονται, αναμένεται να βοηθήσουν στη συνολικότερη κατανόηση για το πώς δρούσε το κύκλωμα της μίζας, διαβρώνοντας τους επικεφαλής της άμυνας της Ελλάδας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα