«Παρέλαση» ξένων αξιωματούχων στην Αθήνα- «Κλείδωσαν» οι επισκέψεις Ολάντ, Κέρι, Σταϊνμάιερ και Λαβρόφ

Η επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στην Ελλάδα είναι μόνο το ορεκτικό των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επίκειται διπλωματικός πυρετός με υψηλούς προσκεκλημένους, πέραν της ήδη γνωστής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Έτσι, εντός του Οκτωβρίου θα φτάσουν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον Νοέμβριο θα έρθει

ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ενώ για τον Ιανουάριο προγραμματίζεται η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Μπορεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις να μην αναφέρθηκε καθόλου στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πλην όμως στο επιτελείο του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για το πυκνό πρόγραμμα των επόμενων μηνών, μιας και όλες οι επίσημες επισκέψεις αξιωματούχων έχουν πάει προς τα πίσω, λόγω και των εκλογών.

Έτσι, ο πρώτος προσκεκλημένος, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φαίμαν έφτασε ήδη στην Ελλάδα, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να έπεται. Από εκεί και μετά ξεκινούν σημαντικές επισκέψεις υπουργών Εξωτερικών, με τον Αμερικανό Τζον Κέρι να κάνει την αρχή, στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα στην Αθήνα, με την παρουσία του να είναι βαρύνουσας σημασίας και για το ζήτημα του χρέους, πλην όμως τα πρώτα δύο ζητήματα θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας.

Όπως πληροφορείται το KoolNews.gr, για τον Νοέμβριο προγραμματίζεται στην Ελλάδα επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος θα έρθει στη χώρα μας προκειμένου να συζητήσει για το ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, κατά κύριο λόγο. Όπως μεταδίδουν έγκυρες πηγές από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να παταχθεί το φαινόμενο των αυξανόμενων ροών στη ρίζα του, με αποτέλεσμα η αποτροπή εισόδου σε ευρωπαϊκό χώρο να θεωρείται ζέον θέμα. Υπό αυτό το πρίσμα, η βελτίωση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του γερμανικού ΥΠΕΞ. Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης τω προσφύγων και μεταναστών, με την Κομισιόν να έχει ήδη εξαγγείλει πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα hotspots για την ταυτοποίηση και κατεύθυνση των προσφύγων/μεταναστών προς τα ηπειρωτικά της Ευρώπης στα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ άλλων. Έτσι, ο κύριος Σταϊνμάιερ θα εξετάσει και το εν λόγω ζήτημα κατά την επίσκεψή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο μεταναστευτικό ζήτημα, με την Ελλάδα να καλείται να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις από τις Βρυξέλλες.

Επίσης, για το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται επαφές με ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, με τους ΥΠΕΞ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων, να αναμένονται στην Αθήνα, με το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας να εξακολουθεί να παραμένει στις προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας, με δεδομένο κα το επεισόδιο που σημειώθηκε στην Νέα Υόρκη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμετείχε σε διάσκεψη για το θέμα του ISIS λόγω της αναγραφής της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Τέλος, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της ελληνικής διπλωματίας, για τον Ιανουάριο προγραμματίζεται και επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, πλην όμως ακριβής ατζέντα δεν υφίσταται για το συγκεκριμένο ραντεβού, αν και το 2016 είναι έτος ελληνορωσικής φιλίας.. Πάντως, το μόνο που θεωρείται βέβαιο, είναι πως στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ενεργειακά ζητήματα, με την Αθήνα να μην έχει υπαναχωρήσει από το ζήτημα των αγωγών.

The post «Παρέλαση» ξένων αξιωματούχων στην Αθήνα- «Κλείδωσαν» οι επισκέψεις Ολάντ, Κέρι, Σταϊνμάιερ και Λαβρόφ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα