Πώς αντιδρούν ΗΠΑ και Ρωσία στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Μετά την έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύεται πειστικά ότι έγινε χρήση αερίου σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχιστεί η διαμάχη για το ποια πλευρά έκανε χρήση των χημικών όπλων, σημειώνοντας όμως ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την Αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μιλώντας στο ΣΑ, υποστήριξε πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η οποία τεκμηριώνεται στην έκθεση ομάδας ειδικών του οργανισμού, όπως τόνισε, είναι «έγκλημα πολέμου», ενώ ζήτησε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Επίσης, ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει μια ξεκάθαρη απόφαση ώστε «να υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης και καταστροφής των χημικών όπλων της.

Οι διαβουλεύσεις στο ΣΑ αναμένεται να συνεχιστούν και παρά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα είναι σκληρές για ορισμένες πτυχές του προβλήματος, κυρίως για το γεγονός ότι η Μόσχα ζητά να μην γίνεται αναφορά στο κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή στην προοπτική χρήσης στρατιωτικής βίας.

Στο μεταξύ, η συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Συρία δημιούργησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε ομάδες πολιτών, καθώς και ανάμεσα στα ΜΜΕ.

Για παράδειγμα, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σε σημερινό κύριο άρθρο της για την αμερικανορωσική συμφωνία, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο προσφέρει αυξημένες πιθανότητες για αποτροπή της χημικής απειλής από τις περιορισμένου βεληνεκούς στρατιωτικές επιδρομές που εξέταζε ο πρόεδρος Ομπάμα. Η εν λόγω συμφωνία, τόνισε, καθιστά ωστόσο τον Άσαντ υπεύθυνο για την παροχή στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ασφάλειας και πληροφοριών για τις εγκαταστάσεις των όπλων. Σε περίπτωση που ο Άσαντ αποτύχει να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο, τότε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να δίνει εξουσιοδότηση για μέτρα τιμωρίας, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, η στρατιωτική επέμβαση βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

Επίσης, διατυπώθηκε η άποψη ότι με τη διπλωματική αυτή κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενίσχυσε τη θέση του στη Μέση Ανατολή, ωστόσο αυξάνεται η προσωπική ευθύνη του προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς Άσαντ δεν θα προβεί σε χρήση χημικών όπλων, ενώ παράλληλα θα είναι εντελώς ανεύθυνο και κυνικό εκ μέρους του Πούτιν, εάν συνεχίσει να προμηθεύει το συριακό καθεστώς με συμβατικά όπλα. Από την άλλη πλευρά, υποστήριξε η σύνταξη της εφημερίδας, ο πρόεδρος Ομπάμα αξίζει εύσημα επειδή επέλεξε τη διπλωματική οδό αντί της στρατιωτικής και η κρίση στη Συρία καταδεικνύει ξεκάθαρα στο νέο πρόεδρο του Ιράν ότι ο Αμερικανός ηγέτης είναι σοβαρός ως προς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα