Πώς το «λόμπι της δραχμής» μπορεί να μάθει από την Ιαπωνία που υποτίμησε το γιεν αλλά τελικά έχασε

Μπροστά σε μία πρωτοφανή οικονομική δίνη βρίσκεται η Ιαπωνία η οποία είδε το ετήσιο εμπορικό έλλειμμά της να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

Η χώρα μετά την τραγωδία του 2011 με το τσουνάμι που έπληξε την πυρηνική ενέργεια, αναγκάστηκε να κλείσει τους πυρηνικούς της σταθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές ενέργειας γεγονός που αύξησε τα κρατικά έξοδα. Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Η ιαπωνική κυβέρνηση αναγκάστηκε για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή να δράσει επιθετικά

διπλασιάζοντας τις ετήσιες κρατικές προμήθειες σε γιεν.

Η τακτική αυτή η οποία ακολουθήθηκε μετά από προτροπή του πρωθυπουργού Σίζο Άμπε ονομάστηκε «Αμπενόμικς» (κάτι σαν το Greekonomics...) είχε όμως αρνητικές επιπτώσεις στο εθνικό νόμισμα. Το άλλοτε πανίσχυρο γιεν όμως τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από τα Αμπενόμικς υποτιμήθηκε όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι πως το ιαπωνικό νόμισμα όπως αναφέρει το BBC υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 20% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 11,5 τρισ. γιεν (112 δισ. δολ.) το 2013, αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το 2012. Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά έτος που η Ιαπωνία - γνωστή παραδοσιακά για τα υψηλά επίπεδα των εξαγωγών της - καταγράφει ετήσιο εμπορικό έλλειμμα.

Οι αρχικές σκέψεις ήταν πως η υποτίμηση του νομίσματος δεν θα είχε αρνητικές συνέπειες αλλά θετικές, καθώς οι εξαγωγείς θα ωφελούνταν περισσότερο από την εισροή ξένων κεφαλαίων στην χώρα. Ωστόσο οι αυξημένες ανάγκες για εισαγωγές δεν υπολογίστηκαν όπως έπρεπε και έτσι τα Αμπενόμικς είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αδύναμη ισοτιμία έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έρθει ξανά αντιμέτωπη με το εμπορικό έλλειμμα.

Μπορεί οι εξαγωγές να αυξήθηκαν, αλλά αυτό δεν έγινε σε επίπεδα όπου να μπορέσουν να υπερκαλύψουν τις εισαγωγές. «Αυτή είναι η αρνητική πλευρά των Αμπενόμικς» λένε οι αναλυτές στην Ιαπωνία που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Η σύγκριση με την Ελλάδα

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι χαρακτηριστικό προκειμένου να γίνει επί του πρακτέου αντιληπτό ότι τα «παιχνίδια» με τα νομίσματα είναι ξεπερασμένα στα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμμία περίπτωση, οικονομικά μιλώντας, με την Ιαπωνία, έτσι τυχόν υιοθέτηση του «μοναχικού δρόμου» από τους υποστηρικτές του αποκαλούμενου «λόμπι της δραχμής» θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αυτό γιατί οι εξαγωγές της Ελλάδας δεν είναι ικανοποιητικές προκειμένου να στηρίξουν από μόνες τους την οικονομία, ούτε ένα ενδεχόμενο ελληνικού νομίσματος θα είχε την δύναμη να αντέξει σε σύγκριση με τα πανίσχυρα νομίσματα του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα