Πότε θα κάνει νέο κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς…

Το 1951 ο Αλέξανδρος Παπάγος προέβη σε μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημειολογία: Ίδρυσε τον Ελληνικό Συναγερμό και πήρε υπό τη σκέπη του το Λαϊκό Κόμμα, το Νέο Κόμμα και το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Σήμερα, μετά από 63 χρόνια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να προβεί σε παρόμοια κίνηση. Ο ίδιος απωθεί -προς το παρόν τουλάχιστον- αυτό το σενάριο, το οποίο όμως μπορεί να λάβει σάρκα και οστά κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το

αρχικό σενάριο:

Το σενάριο διάλυσης της ΝΔ και ίδρυσης ενός νέου, φιλοευρωπαϊκού κόμματος με κορμό το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2013. Σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση εισέπραττε τη λαϊκή οργή για τη μνημονιακή πολιτική τα τότε σενάρια εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό έτοιμο να προβεί σε ρήξη με το παρελθόν της παράταξης. Να διαλύσει τη ΝΔ και να ιδρύσει ένα νέο, πολυσυλλεκτικό κόμμα, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είχαν κάνει την εμφάνισή τους και ονόματα, με το «Ευρωπαϊκός Συναγερμός» να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Φυσικά, το σενάριο εκείνη την εποχή δεν είχε καμία βάση. Λίγο πριν το συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε η επόμενη μέρα της παράταξης να φέρει τη σφραγίδα του.

Μάλιστα, από το βήμα του συνεδρίου είχε κάνει για πρώτη φορά λόγο για τη «Νέα Ελλάδα», τόσο για την πατρίδα όσο και για την παράταξη. Να σημειωθεί πως εκείνες τις μέρες, η σπερμολογία για αλλαγή του ονόματος της ΝΔ ισοδυναμούσε με άσκηση ισορροπίας ενόψει του συνεδρίου και της νέας διαμορφούμενης εσωκομματικής πραγματικότητας. Εντός του πλαισίου της παρούσας κυβέρνησης, η ΝΔ δεν επρόκειτο ποτέ να αλλάξει όνομα, σύμβολο και σφραγίδες.

Η σημερινή πραγματικότητα:

Η απάντηση στο αν ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις για μια τέτοια ρήξη με το παρελθόν είναι καταφατική. Άλλωστε και ο ίδιος θα ήθελε να αφήσει το προσωπικό του στίγμα στην ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης αλλά και της χώρας.

Η απάντηση όμως στο δεύτερο ερώτημα, αν δηλαδή μια τέτοια κίνηση έχει αποφασιστεί, είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως ο κ. Σαμαράς έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του μια ενδεχόμενη τέτοια κίνηση, αναγνωρίζει όμως πως μια τέτοια κίνηση είναι αδύνατη στην παρούσα πολιτική συγκυρία, δυο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Τι θα γίνει προς το παρόν; Προσκλητήριο προς όλους και προσπάθεια επανασυσπείρωσης των χαμένων λαϊκών ψηφοφόρων. Γνώστες του παρασκηνίου σημειώνουν πως αυτή την ώρα είναι αδύνατη η συμπόρευση της ΝΔ με άλλα κόμματα του δεξιού χώρου, καθώς αυτά παίζουν τα ρέστα τους για την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου απορρίπτουν μετά βδελυγμίας στην παρούσα φάση το προσκλητήριο του κ. Σαμαρά. Αν όμως η κάλπη δεν βγάλει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και με δεδομένο το τέλος του Μνημονίου, θεωρείται βέβαιο πως πολλοί εντός αυτών των σχηματισμών θα δουν με άλλο μάτι την επιστροφή τους στην μητέρα παράταξη.

Έτσι, προς το παρόν το προσκλητήριο του κ. Σαμαρά απευθύνεται κυρίως στους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εγκατέλειψαν το «άρμα» της ΝΔ το 2012, με κύρια όπλα του την επιστροφή του κοινωνικού μερίσματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και την επιλογή υποψηφίων Ευρωβουλευτών που θα μπορούσαν να «σταυρωθούν» από έναν δεξιό ψηφοφόρο.

Είναι εφικτό το νέο κόμμα;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει αυτή την ώρα σαφής απάντηση. Το αν θα υπάρξουν εξελίξεις, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Αν η ΝΔ πάρει ένα ποσοστό κοντά σε αυτό του Μαΐου του 2012, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όποιες σκέψεις θα μπουν για αρκετό διάστημα ακόμα στο συρτάρι.

Ρόλο θα παίξει σαφώς και η αντοχή του ΠΑΣΟΚ. Αν το κόμμα καταφέρει να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 7% θα υπάρξει γκρίνια, όμως δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν και φυγόκεντρες δυνάμεις εντός του.

Τέλος, ρόλο θα παίξει και η απόδοση των υπόλοιπων δεξιών κομμάτων. Αν π.χ. η επίδοση των ΑΝ.ΕΛ. είναι κατώτερη του αναμενομένου, τότε την επόμενη μέρα θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για το κόμμα.

Τέλος, αν η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό κινηθεί στα επίπεδα του 1% (στο 0,7% μετρήθηκε την Κυριακή από την Alco για το Πρώτο Θέμα), είναι δεδομένο πως στελέχη του κόμματος θα επιλέξουν την οδό του επαναπατρισμού.

Το σενάριο του Συναγερμού λοιπόν έχει βάση υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ-ακόμα και διαχειρίσιμη ήττα στη μονάδαΚαταποντισμός του ΠΑΣΟΚΚαταποντισμός των δεξιών κομμάτων και απελευθέρωση στελεχών. Επίσης, ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να έχει βάση όσο ακόμα η κυβέρνηση είναι στην εξουσία.

Πιθανό timing τοποθετείται από ορισμένους σε διάστημα 1-2 μηνών πριν από τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές!

Συμπερασματικά:

Το σενάριο της δημιουργίας ενός φιλοευρωπαϊκού κόμματος με στελέχη και από το χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και προσχωρήσεις από δεξιούς σχηματισμούς έχει πέσει στο τραπέζι ως εισήγηση. Απόφαση όμως-και οι πληροφορίες επ’ αυτού δεν επιδέχονται αμφισβήτηση-δεν έχει ληφθεί και δεν πρόκειται να ληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την κυβέρνηση τώρα σε πρώτη μοίρα περνά η έγκριση από το κοινοβούλιο των νομοσχεδίων με τα prior actions για τη δόση και στη συνέχεια θα μπουν σε λειτουργία οι προεκλογικές μηχανές για τη μάχη του Μαΐου, η οποία παρά τα όσα λέγονται σε επίσημο επίπεδο, θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για το μέλλον του πολιτικού σκηνικού.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα