Προβόπουλος: Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση μέσα στο 2014

Ισχυροποιούνται οι πιθανότητες το 2013 να είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της.

Ωστόσο ο επικεφαλής της ΤτΕ, έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτεί η πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014. Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα

έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Δεύτερον, αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα stress tests

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των «stress tests» σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σύμφωνα με τον διοικητή της Γιώργο Προβόπουλο. Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος από το βήμα της γενικής συνέλευσης η BlackRock στην τρέχουσα άσκηση, αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παρέσχε επίσης εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Αυτή τη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild. Με στόχο την πλήρη διαφάνεια, την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης.

Η αναδιάρθρωση της οικονομίας

Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα. «Οι τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν στη δημιουργία του νέου υποδείγματος βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Προβόπουλος, τονίζοντας ότι στήριξη πρέπει να παρασχεθεί σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, είναι «ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος». Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις», ενώ υπογράμμισε ότι «η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων θα επιτρέψει τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης».​

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα