Ψάχνουν ισοδύναμα για τα ακίνητα μετά τις αντιδράσεις – Ο Στουρνάρας δεν θέλει το «χαράτσι»

Σε αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα της φορολογίας των ακινήτων αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις αντιδράσεις πολιτών μέσω της Διαύγειας αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν συνολικά 2,9 δισ. ευρώ από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που αντικαταθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο η κατανομήτων βαρών έχει προκαλέσει την οργή πολλών

βουλευτών της ΝΔ που θεωρούν άδικο το νέο σύστημα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα του νέου νομοσχεδίου είναι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης της αγροτικής γης και κατοικίας, που θα πρέπει να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ως ισοδύναμα μέτρα για την απαλλαγή των αγροτών είναι η διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα, η περικοπή της μείωσης του φόρου 16% στα αστικά ακίνητα με στόχο να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτεμάχια, η μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγροτεμάχια επιδοτούμενων αγροτών και η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τα αγροτεμάχια πάνω από 130 στρέμματα.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στην πλήρη κατάργηση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, καθώς εκτός από το θέμα της αντισυνταγματικότητας του μέτρου κρίνεται ότι δεν μπορούν να σηκώσουν και πάλι ολόκληρο το φορολογικό βάρος τα αστικά ακίνητα. Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου τυχόν επέκταση του χαρατσιού εκτός από τα νομικά προβλήματα θα δημιουργούσε πρόβλημα και στη ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα έσοδά των λόγω των πολλών απλήρωτων λογαριασμών.

Πάντως οι όποιες αλλαγές αλλά και οι προτάσεις των βουλευτών της ΝΔ θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Aντιδρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων, συμβολαιογράφων και δικηγόρων εκφράζουν την βεβαιότητα ότι χωρίς αλλαγές το παρόν νομοσχέδιο οδηγεί «στρατιές ιδιοκτητών αστικών ακινήτων της χώρας στις φυλακές» επισημαίνοντας πως το φορολογικό βάρος έχει πέσει εξ ολοκλήρου στην αστική ακίνητη περιουσία.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε μία ώρα η διπλή καταφορολόγηση με ετήσιο φόρων των ακινήτων. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς κάποιοι να μην πληρώνουν καθόλου και η αστική ιδιοκτησία να πληρώνει για τους πάντες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστα Βλαχάκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, οι πιο μεγάλες αδικίες για τα αστικά ακίνητα είναι οι εξής:

• Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να φορολογούνται στο 50% της αξίας τους.

• Οι φορολογικοί συντελεστές για τα αστικά οικόπεδα έχουν καθαρά δεσμευτικό χαρακτήρα.

• Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40.

Επιπλέον σημείωσαν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι αμφίβολο εάν πλέον μπορούν να δικαιολογηθούν από την «επείγουσα» και «προσωρινή» ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων αναφέρθηκαν και στη διάταξη του νομοσχεδίου βάσει της οποίας οι πολίτες προκειμένου να κάνουν ένα συμβόλαιο, άσκηση αγωγής ή άλλη δικαστική ενέργεια πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό της φορολογικής διοίκησης με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί όχι μόνο για το προκείμενο ακίνητο αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητά του, τονίζοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στις εμπράγματες συναλλαγές και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η σχετική διάταξη, όπως επισημάνθηκε, δυσχεραίνει τις συναλλαγές, αυξάνει τη γραφειοκρατία και ταλαιπωρεί τους πολίτες στις ουρές των ΔΟΥ, για την παραγγελία και παραλαβή του σχετικού πιστοποιητικού και τους στερεί το δικαίωμα δικαστικής προστασίας εφόσον αυτοί δεν μπορούν να ασκήσουν κανένα δικαίωμά τους εάν δεν έχουν πρώτα εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο για το σύνολο της περιουσίας τους.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα