Ψηφίστε ή πέφτουμε – Οριακές αλλαγές και δίλημμα στους κυβερνητικούς βουλευτές

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο που θα έρθει την Παρασκευή στη Βουλή ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απορριφθεί το σενάριο να υπάρξουν εκτενείς αλλαγές επί του κειμένου και επί της ουσίας η μόνη εκκρεμότητα που μένει είναι το θέμα του γάλακτος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, άρα η ψήφισή του θα πρέπει να έχει τελειώσει έως το βράδυ

της Κυριακής.

Όπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος «οι ημερομηνίες πιέζουν», καθώς την Τρίτη λαμβάνει χώρα το κρίσιμο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει την εκταμίευση 9,5 δισ. ευρώ, μέρους της δόσης των 12 δισ., αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει δώσει αυστηρό τελεσίγραφο στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Αν ο κ. Χαρακόπουλος αποφασίσει να παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να το γνωστοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν στο Μαξίμου, έτσι ώστε να βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ξανά επικοινωνία του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με τον Θεσσαλό πολιτικό ώστε να διαφανούν οι προθέσεις του, καθώς ο κ. Χαρακόπουλος έχει επιφυλαχθεί να αποφασίσει όταν διαβάσει το τελικό κείμενο.

Μικρές αλλαγές όχι ανατροπή

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν φόρμουλα εξόδου από την κρίση που έχει προκαλέσει η ρύθμιση για το γάλα, δεν προτίθενται όμως να κάνουν ριζικές αλλαγές, καθώς η σκέψη είναι πως τότε θα εμφανιστούν ενδοτικοί στις πιέσεις βουλευτών και συμφερόντων.

Άγνωστο -λόγω της ραστώνης της 25ης Μαρτίου- παραμένει αν η πρόταση των γαλακτοπαραγωγών για τρεις κατηγορίες στην τυποποίηση του γάλακτος με διαφορετικές ημερομηνίες λήξεις θα βρει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση.

Πιθανό όμως είναι να υπάρξει τοπικός προσδιορισμός, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται το ελληνικό από το εισαγόμενο γάλα, ενώ σε συνάντηση με τους γαλακτοπαραγωγούς σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να κάνει συμβιβαστικές προτάσεις, χωρίς πάντως να τροποποιείται ριζικά το πλαίσιο που προτείνεται.

Υπενθυμίζεται πως οι διαφωνούντες βουλευτές μέχρι στιγμής είναι οι κύριοι Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) και Μάξιμος Χαρακόπουλος, Δανής Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος και Γιώργος Καρασμάνης.

Μασάζ αλλά και απειλή πτώσης

Τις επόμενες μέρες, οι επιτελείς των κομμάτων θα επιδοθούν σε εντατικό μασάζ των προαναφερθέντων βουλευτών, με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις τους. Από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα με συγκεκριμένους βουλευτές, τονίζουν όμως πως εν τέλει δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το νομοσχέδιο αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία, μιας και οι βουλευτές θα το σκεφθούν δυο φορές να προκαλέσουν μείζον πολιτικό πρόβλημα που θα σημάνει την πτώση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως έχει κλείσει, μετά από επικοινωνία των κυρίων Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, η τελική μορφή του νομοσχεδίου, το οποίο θα περιέχει τρία άρθρα:

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών,Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,Φορολογικό νομοσχέδιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα