Ρωσία: Θύματα της προεκλογικής εκστρατείας για τον δήμο της Μόσχας οι Βιετναμέζοι μετανάστες

Αυτή η προεκλογική εκστρατεία δεν μοιάζει με τις άλλες. Στερείται πολλών γνωρισμάτων που χαρακτηρίζουν τις κλασικές εκστρατείες, ενώ ο νικητής είναι προκαθορισμένος. Εχει όμως τα πρώτα της θύματα: εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από το Βιετνάμ, που οδηγούνται σε έναν καταυλισμό στο Γκολιάνοβο, μια ανατολική συνοικία της πρωτεύουσας.

Η εκστρατεία αυτή αφορά την εκλογή του δημάρχου της Μόσχας. Η προηγούμενη έγινε πριν από δέκα χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε – στο όνομα της μάχης

κατά της τρομοκρατίας! – την εκλογή κυβερνητών και δημάρχων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Πέρυσι, η κυβέρνηση επανέφερε το σύστημα των περιφερειακών εκλογών, εν είδει παραχώρησης προς το κίνημα διαμαρτυρίας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, που διορίστηκε στη θέση αυτή το 2010 από τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα όσο είναι ακόμη δημοφιλής. Αμέσως, ο Πούτιν του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα. Εκεί, ο Σομπιάνιν θα αντιμετωπίσει διάφορους αδύναμους υποψήφιους, καθώς κι έναν πραγματικό υποψήφιο, που δεν μπορεί όμως να γίνει δήμαρχος γιατί έχει καταδικαστεί για απάτη: τον μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο τελευταίος ζήτησε τη βοήθεια του Πιοτρ Βερζίλοφ, συζύγου μιας από τις κρατούμενες Pussy Riot, της Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα. Ο Βερζίλοφ είναι ένας αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης: είχε λάβει μέρος, για παράδειγμα, σε ένα όργιο που είχε γίνει σε μουσείο της Μόσχας. Είναι πολύ γνωστός όμως στη Μόσχα. Και είναι σε θέση να συγκεντρώσει 100.000 ανθρώπους σε μια ροκ συναυλία που ελπίζει ο Ναβάλνι να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Είναι πολύ περίεργη αυτή η προεκλογική εκστρατεία, γράφει στους Νιου Γιορκ Τάιμς η ρωσίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάσα Γκέσεν. Λίγα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα δεν ελέγχονται από το Κρεμλίνο, κι αυτά νοικιάζουν γραφεία από τον δήμο σε χαμηλές τιμές, οπότε προτιμούν να μην ασκούν κριτική στις αρχές. Επιπλέον, ο Σομπιάνιν έχει αρνηθεί να λάβει μέρος σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Ο πρώην προσωπάρχης του Πούτιν ακολουθεί τη συμβουλή του μέντορά του να μην «κάνει την τιμή» στους αντιπάλους του να μοιράζεται τη σκηνή μαζί τους.

Γενικά, λίγο θυμίζει η Μόσχα μια πόλη που ετοιμάζεται να εκλέξει νέο δήμαρχο. Ο Ναβάλνι πραγματοποιεί βέβαια κάποιες συγκεντρώσεις. Ορισμένα κτίρια στο κέντρο ξαφνικά βάφονται και καλλωπίζονται. Κι ύστερα είναι ο καταυλισμός στο Γκολιάνοβο. Τόσο ο Σομπιάνιν όσο και ο Ναβάλνι έχουν προβεί σε εθνικιστικές δηλώσεις με τις οποίες κατηγορούν τους ξένους για την εγκληματικότητα και όλα τα άλλα προβλήματα της Μόσχας – παρόλο που οι στατιστικές δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Τα ξενοφοβικά ξεσπάσματα του μπλόγκερ έχουν απομακρύνει πολλούς ψηφοφόρους από αυτόν, έχουν όμως προφανώς προσελκύσει πολύ περισσότερους. Κι αυτό ανάγκασε τον Σομπιάνιν να κινητοποιηθεί: η αστυνομία έχει επιδοθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε ένα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Δεν είναι σαφές πόσοι κρατούνται στον καταυλισμό του Γκολιάνοβο, η αστυνομία όμως υπολογίζει ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει συλλάβει 1.500 μετανάστες. Οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι αφόρητες και ότι η κράτηση των ανθρώπων σε αυτούς τους χώρους είναι παράνομη.

Το πιθανότερο είναι ότι όλοι αυτοί οι μετανάστες τους οποίους η αστυνομία συλλαμβάνει ενόψει των δημοτικών εκλογών θα απελαθούν. Μέχρι τότε, θα υποφέρουν από τη ζέστη, την πείνα και τις άθλιες συνθήκες σε έναν καταυλισμό που χρηματοδοτείται από τους κατοίκους της Μόσχας.

Keywords
Τυχαία Θέματα