Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της δόσης – Δεν πληρούμε τα προαπαιτούμενα

Σε πολιτικό θρίλερ εκτυλίσσεται η αξιολόγηση της Τρόικας στην Αθήνα. Παρά την προσωρινή διακοπή των συναντήσεων, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αμείωτα από το παρασκήνιο με ορίζοντα να ελεγχθούν τα τέσσερα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτεί το 1 δις. ευρώ που απομένει από την δόση του Ιουλίου.

Ο Επίτροπος Ρέν Σάιμον ο Κόνορ ενημέρωσε σήμερα τον τύπο των Βρυξελλών ότι τα τέσσερα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι δεν συντρέχουν

οι προϋποθέσεις ώστε να εκταμιευτεί η δόση. Ωστόσο η τελική απόφαση θα δοθεί στο Euroworking Group. Το σίγουρο πάντως είναι πως η Ελλάδα έχει μεγάλη απόσταση να διανύσει και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ανοίξει μεγάλα θέματα το 2014, το 2015 και το 2016.

Η Τρόικα ξεκαθαρίζει ότι από τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει ή να δεσμευτεί πως θα κλείσει ΕΛΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, καθώς η κατάσταση με τις ασύμβατες κρατικές ενισχύσεις, που παρεμπιπτόντως πληρώνουν οι φορολογούμενοι των οποίων περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι μη αναστρέψιμη. Η Τρόικα δεν πρόκειται να πειστεί ότι οι τρεις εταιρείες θα ανακάμψουν πραγματοποιώντας εξαγωγές που ποτέ στο παρελθόν δεν πέτυχαν. Παρομοίως το πρώτο κύμα της κινητικότητας, το οποίο χαριστικά έλαβε μία παράταση τον Ιούλιο, έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί με αξιόπιστο τρόπο και όχι να αναζητούνται τελευταία στιγμή 1.500 ονόματα από τα ΑΕΙ.

Πέρα από αυτό χρειάζεται να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014, 2015 και 2016 ενώ όπως φαίνεται θα είναι αναγκαία η επιβολή πρόσθετων μέτρων τέτοια που αγγίζουν ξανά το ασφαλιστικό, καθώς τα περίφημα είκοσι μέτρα για τον ΕΟΠΠΥ δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα, τα ταμεία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ξανά από τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τάχιστα αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ενοποιήσεις ταμείων, κατάργηση του εφάπαξ, αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων του δημοσίου, μείωση των παροχών κ.ά.

Επιπλέον, για να κλείσει η απόσταση των 2,8 δισ. που χωρίζει τις δύο πλευρές η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα λουκέτα δημοσίων οργανισμών, ΔΕΚΟ, φορέων του δημοσίου ή και σε ακόμα πιο θεαματικές κινήσεις. Προς το παρόν, όμως, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί πριν κατέβει η Τρόικα τα λουκέτα και αφότου κατέβει η Τρόικα τα πρόσθετα μέτρα.

Το μόνο που μένει ως πολιτική επιλογή, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, είναι η κυβέρνηση να κάνει τη διαπραγμάτευση σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα, με προοπτική να συμφωνηθούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν στο μέλλον τα μέτρα, χρυσώνοντας το χάπι με την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Όπως έγινε γνωστό δύο μέρες μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 16 του μήνα, ο πρόεδρος του euroworking group Τόμας Βίζερ θα βρεθεί στην Αθήνα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η συνάντηση θα αφορά την ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, είναι όμως δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι ο αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος δε θα μπει και σε συζητήσεις ουσίας με τις ελληνικές αρχές. Η αποχώρηση της Τρόικας πάντως βολεύει καθώς χαρίζει χρόνο στην χώρα μας και δε θα δημιουργήσει επιπλοκές στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα