Σε ταινία του Χόλιγουντ η σφαγή στα Καλάβρυτα, με πρωταγωνιστή τον φιλέλληνα Τζέρεμι Αϊρονς

17:51 6/4/2015 - Πηγή: KoolNews

Το θέμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, αν και η αλήθεια είναι ότι η απόφαση έχει ληφθεί προτού η νέα ελληνική κυβέρνηση συμπεριλάβει με κάθε επισημότητα στην ατζέντα της το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Σε μια επική παραγωγή του Χόλιγουντ θα αναβιώσει το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, με σκηνοθέτη τον Νικόλα Δημητρόπουλο, γνωστό στην Ελλάδα από την επιτυχημένη σειρά «Υπέροχα πλάσματα» (αλλά και τη συνεργασία

του με τη Village Roadshow στην κινηματογραφική ταινία «Alter Ego»).

Σπόνσορες θα είναι οι Ελληνες παραγωγοί ταινιών και ιδιοκτήτες της εδρεύουσας στο Χόλιγουντ TerraMagma Pictures, Στίβεν Πριόβολος και Δημήτρης Κατσαντώνης. Η όλη ιδέα ξεκίνησε πάντως από τον Τομ (Αθανάσιο) Σουλελέ, γιο του Σωτήρη (Σαμ) Σουλελέ, ο οποίος έζησε από κοντά τα τραγικά γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου του 1943. Τότε που οι δυνάμεις της Βέρμαχτ σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους του πληθυσμού του χωριού – περίπου 500 άτομα - σε ακραία θηριώδη αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Ο Σωτήρης ήταν τότε 13 ετών και επέζησε τις σφαγής, καθώς η οικογένειά του - δηλαδή οι γονείς του, αυτός και τα έξι αδέλφια του - πρόλαβαν να διαφύγουν βρίσκοντας καταφύγιο στα βουνά.

Η έμπνευση και η φλόγα

Μετά τον Εμφύλιο όλη η οικογένειά του Σωτήρη Σουλελέ μετακόμισε από τα πυρπολημένα Καλάβρυτα στην Αθήνα. Εζησε εκεί έως το 1955, οπότε και αποφάσισε να ακολουθήσει τη μεγάλη του αδελφή μεταναστεύοντας στο Σικάγο. Δούλεψαν μαζί στο ιδιόκτητο μανάβικό της όπου ο Σαμ έγινε και μέτοχος. Σιγά-σιγά προσκάλεσαν και τα πέντε από τα έξι αδέλφια τους για να εργαστούν στο μανάβικο, το οποίο άνοιξε βαθμιαία δουλειές και στη χονδρική. Ο μόνος που έμεινε στην Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ιωάννης Σουλελές, ο οποίος έγινε στρατιωτικός και έφτασε στα υψηλά αξιώματα.

Παρότι χρόνια στο Ιλινόις, παντρεμένος με τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, η ψυχή του Σωτήρη Σουλελέ βρίσκεται πάντα στα Καλάβρυτα. Για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας των Καλαβρυτινών του Σικάγου (President of the Kalavryta Society of Chicago) και παραμένει ενεργό μέλος μέχρι σήμερα. Εχει καθιερώσει ένα φιλανθρωπικό δείπνο όπου μαζεύονται όλοι οι Καλαβρυτινοί, ενώ κάθε Δεκέμβριο στον Αγιο Δημήτριο του Ελμχερστ γίνεται το μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος του 1943.

Ο Σαμ, αν και μανάβης στο επάγγελμα, φρόντισε τα παιδιά του να λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Τα έστειλε και τα τρία στο Πρίνστον, ένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια. Σήμερα είναι 85 ετών, χαίρει άκρας υγείας και ευελπιστεί να δει στη μεγάλη οθόνη την ελληνική αλήθεια για τη σφαγή των Καλαβρύτων. Ενα έγκλημα εκτέλεσης 1.101 συνολικά ανθρώπων, καταστροφής και λεηλασίας περισσότερων από 1.000 σπιτιών, για το οποίο κανείς από τους υπεύθυνους δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη ενώ καμία αποζημίωση δεν καταβλήθηκε ποτέ εξ ονόματος του γερμανικού κράτους.

Ο Τομ είναι ο δεύτερος γιος του Σωτήρη και παράλληλα ο εμπνευστής και βασικός επενδυτής της ταινίας, που θα ονομάζεται «Echoes of the Past». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο, ακούγοντας από μικρός τον πατέρα του να λέει ιστορίες για το χωριό του, τον Αγιο Νικόλαο, και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Από παιδί εργαζόταν στο μανάβικο του πατέρα του, ενώ ήταν άριστος μαθητής. Αρχικά πήρε το πρώτο πτυχίο του από το Πρίνστον, συνέχισε στη Νομική του Χάρβαρντ και ολοκλήρωσε με MBA στις Business Administration στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Σήμερα εργάζεται σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου που ασχολούνται με τα οικονομικά, με έδρα το Σικάγο. Είναι γενικός διευθυντής της MDP Basic Industries team και παράλληλα εργάζεται αφιλοκερδώς στο διοικητικό συμβούλιο της Multi Packaging Solutions Inc., στο Medical Center του Σικάγο και στον εθνικό οργανισμό υπέρ της ανακούφισης των πασχόντων από την ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πριν από δύο χρόνια, το 2013, αποφάσισε να πάρει την οικογένειά του και να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής του. Αυτό το ταξίδι τον σημάδεψε. Οταν επέστρεψε στο Σικάγο έβαλε έναν στόχο: να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να γίνει ταινία η ιστορία του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς έκανε την πρόταση στους παραγωγούς Στίβεν Πριόβολο και Δημήτρη Κατσαντώνη και ξεκίνησε την προετοιμασία της ταινίας. Το όνειρο του Τομ είναι να ολοκληρωθεί πριν φύγει από τη ζωή ο πατέρας του και να αισθανθεί υπερήφανος που ο γιος του έφερε στη μεγάλη οθόνη τη μαρτυρική ιστορία των προγόνων του, για να δει όλος ο κόσμος την ελληνική αλήθεια.

Σε Καλάβρυτα και Γερμανία τα γυρίσματα

Ο σχεδιασμός της παραγωγής της ταινίας από την TerraMagma Pictures βρίσκεται σε τελικό στάδιο ύστερα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας. Αναμένεται να κοστίσει συνολικά περίπου 2 εκατ. ευρώ και το 50% του μπάτζετ είναι χορηγία της οικογένειας Σουλελέ.

Τα γυρίσματα υπολογίζεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα - και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα - τον Δεκέμβριο του 2015 και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στη Γερμανία. Ο Δημήτρης Κατσαντώνης έχει γράψει το σενάριο, ενώ ο Στίβεν Πριόβολος θα αναλάβει χρέη διευθυντή φωτογραφίας, καθώς είναι και καθηγητής πάνω στον κινηματογραφικό αυτό τομέα σε κολέγια και πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας συνεργαστεί - μεταξύ άλλων - με το National Geographic και τη Warner Brothers.

Ο Τομ Σουλελές είχε ζητήσει από τους δύο Έλληνες παραγωγούς να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ, αλλά ύστερα από τη σχετική έρευνα που έγινε - και δεδομένου ότι ο Δημήτρης είναι και σεναριογράφος – αντιπροτάθηκε να γίνει ταινία. Το σενάριο είναι φυσικά βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την προσωπική μαρτυρία του Σωτήρη Σουλελέ.

H Ντάιαν Κρούγκερ

Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: στη δίκη για τις πολεμικές αποζημιώσεις, μια Γερμανίδα δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας της και ένας ετοιμοθάνατος συγγραφέας, από τους ελάχιστους επιζώντες του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, βρίσκονται αντιμέτωποι με το παρελθόν. Μέσα από έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, αναμνήσεων και πόνου, η συγκλονιστική αφήγηση καταλήγει στον δρόμο προς την κάθαρση. Τα γεγονότα είναι αληθινά και αδιαπραγμάτευτα. Στο τέλος, ο καθένας θα βρεθεί μπροστά στη δική του αλήθεια.

Ο φιλέλληνας Αϊρονς και η τετραγλωσσία

Σε ότι αφορά το καστ των ηθοποιών, για το ρόλο του πρωταγωνιστή, τον Νικόλα, οι παραγωγοί είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Τζέρεμι Αϊρονς, ο οποίος επιλέχθηκε λόγω των έντονων φιλελληνικών συναισθημάτων του. Για το ρόλο της Γερμανίδας δικηγόρου έχει προταθεί η Ντάιαν Κρούγκερ, ενώ για αυτόν του Γερμανού που έδωσε την εντολή για το ολοκαύτωμα πρώτος υποψήφιος είναι ο Σεμπάστιαν Κοχ. Η ομάδα παραγωγής θα έρθει τον Μάιο στην Ελλάδα για να κλείσει και το ελληνικό καστ, ενώ στόχος της είναι να προβληθεί το φιλμ στις κινηματογραφικές αίθουσες τον χειμώνα του 2016.

Ο Σεμπάστιαν Κοχ

Η ταινία θα έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αυτήν της τετραγλωσσίας. Εκτός από τα ελληνικά και τα γερμανικά, θα χρησιμοποιηθούν τα γαλλικά (για τις συνεννοήσεις των Γερμανών με τους Έλληνες) και τα αγγλικά, που θα μιλούν ο Τζέρεμι Αϊρονς με τη δικηγόρο.

Η ταινία «Echoes of the Past» αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της ελληνικής κοινότητας παγκοσμίως, αλλά και να εγείρει δημόσια συζήτηση γύρω από τα εγκλήματα πολέμου όπως αυτό.

Μπορεί η υπογραφή της να είναι ελληνική, αλλά η παραγωγή θα είναι καθαρά χολιγουντιανή και ίσως να μην υπάρχει καλύτερο δυνατό timing ώστε να αναβιώσει στη μεγάλη οθόνη μία από τις αποτρόπαιες στιγμές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για την οποία ποτέ κανείς δεν λογοδότησε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

The post Σε ταινία του Χόλιγουντ η σφαγή στα Καλάβρυτα, με πρωταγωνιστή τον φιλέλληνα Τζέρεμι Αϊρονς appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα