Σεισμικές αλλαγές με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών [πίνακες]

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ισχύει σήμερα -ως εκλογικός νόμος- στην Ελλάδα φτιάχτηκε με το πρόσχημα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων με βάση τα πολιτικά δεδομένα της χώρας, στη δεκαετία του 2000. Τότε που ο δικομματισμός συγκέντρωνε σαρωτικά ποσοστά της τάξης του 70 - 80%.

Δύο είναι τα βασικά δεδομένα που κάνουν το ισχύον σύστημα διαφορετικό από αυτό που θα αποκαλούσαμε απλή ανόθευτη αναλογική.

Το

όριο του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις.

Δια χειρός Σκανδαλίδη και Παυλόπουλου

Το μπόνους ήταν αρχικά 40 έδρες και θεσμοθετήθηκε στον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, το 2004 λίγο πριν τις εκλογές που έκαναν πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Ίσχυσε όμως στις εκλογές του 2007, καθώς η όποια αλλαγή δεν συγκεντρώσει τα 2/3 των βουλευτών (δηλ. 200) ισχύει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία.

Το 2008, ο τότε υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, αύξησε το μπόνους στις 50 έδρες και αυτό ίσχυσε στις διπλές εκλογές του 2012.

Το σχέδιο και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ήδη πως θα κινηθεί στην κατεύθυνση της κατάργησης του μπόνους ως ένα βήμα πιο κοντά στην απλή αναλογική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή γίνεται αποδεκτή και από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, άρα έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, αλλά όχι την ειδική πλειοψηφία των 2/3 άρα θα ισχύσει στη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία.

Κι αυτό γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και πολλά χρόνια ζητά την κατάργηση του μπόνους, χαρακτηρίζοντάς το καλπονοθευτικό υποστηρίζει -και μάλλον όχι άδικα- ότι πρόκειται για μεθόδευση με αποκλειστικό στόχο τη δική του πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ –παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των συνιστωσών του- μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα προκειμένου να έχει το δικαίωμα να καρπωθεί το μπόνους, καθώς ο εκλογικός νόμος δεν το δίνει σε συνασπισμούς κομμάτων.

Εδρες με και χωρίς το μπόνους

Η αλήθεια είναι ότι –όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύει το koolnews.gr- η κατάργηση του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών απομακρύνει μάλλον οριστικά το όποιο μικρό ενδεχόμενο υπάρχει σήμερα για το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων με τη συνεργασία μόνον δύο κομμάτων.

Στον πίνακα, η πρώτη στήλη αναφέρεται στο ποσοστό που έλαβαν τα κόμματα -όσα ξεπερνούν το 3%- στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Με βάση αυτά τα ποσοστά το μέτρο είναι το 82,86% και όχι το 100% καθώς τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, βγαίνουν από τον υπολογισμό της διανομής των εδρών.

Στη δεύτερη στήλη βρίσκεται ο αριθμός των εδρών που θα έπαιρνε κάθε ένα από τα επτά κόμματα -πάντα με βάση το ποσοστό των ευρωεκλογών- αν ίσχυε το μπόνους των εδρών.

Στην Τρίτη στήλη βρίσκεται ο αριθμός των εδρών που θα έπαιρνε κάθε ένα από τα επτά κόμματα, αν δεν ίσχυε το μπόνους των 50 εδρών. Είναι σαφές ότι το μέτρο αλλάζει καθώς οι 50 έδρες μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα και δεν αφαιρούνται απλώς από το πρώτο κόμμα.

Τα δύο σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Με βάση λοιπόν τον υπολογισμό των εδρών χωρίς το μπόνους είναι προφανές ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αν το πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό μπορεί να γίνει είτε εφόσον συνεργαστούν τα δύο πρώτα κόμματα (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ) είτε αν συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ/Ελιά, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Μια τέτοια συνεργασία θα συγκέντρωνε 160 ψήφους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες. Από το οποιοδήποτε άθροισμα δυνάμεων αφαιρούνται εξ ορισμού -για διαφορετικούς λόγους- το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Το πρώτο γιατί δεν θέλει, η δεύτερη γιατί δεν την θέλουν.

Αρα, ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν να στηρίξουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το άθροισμα

Ποιος μπορεί να καθορίσει την ψήφο του πολίτη;

Αρα, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου θα προκαλέσει σεισμικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ενδεχομένως ανακατατάξεις.

Εχει αποδειχθεί ότι η αλλαγή των δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό αποδεσμεύει πολιτικές δυνάμεις και πολλές φορές φέρνει μετατοπίσεις ψηφοφόρων.

Το αν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν υπολογίσει τις όποιες επιπτώσεις, αυτό μένει να αποδειχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα