Στην έδρα του ΟΗΕ οι συζητήσεις για το Κυπριακό

Απευθείας στην έδρα των Ηνωμένων εθνών στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν οι διεργασίες των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα

Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να μεταβεί στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει την ίδια μέρα χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα

με το πρόγραμμά του, θα παραμείνει στο νησί μέχρι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των επαφών του. Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο κ. Ντάουνερ θα επιχειρήσει «να συγκεράσει τις απόψεις» των δυο πλευρών, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία σημειώνει ότι «μια ταχεία έγκριση ενός σημαντικού, απλού και μικρότερου σε έκταση κοινού ανακοινωθέντος», διατυπώνεται η άποψη ότι ο κ. Ντάουνερ θα προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία για ένα σύντομο κοινό ανακοινωθέν, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Το επίμαχο ζήτημα της κυριαρχίας παραμένει το βασικότερο εμπόδιο. Μερικοί θεωρούν ότι τις δυο πλευρές «χωρίζουν μερικές λέξεις» σ' αυτό το θέμα, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «ουσιαστική διαφορά» που αναδεικνύει τις «διαφορετικές επιδιώξεις» της κάθε πλευράς.

Σε περίπτωση που μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι δυο πλευρές δεν συμφωνήσουν για την έναρξη των συνομιλιών, εκτιμάται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ζητήσει την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος στις 22 του μηνός, ενόψει των διαβουλεύσεων για την έγκριση ψηφίσματος όσον αφορά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μετά και την πρόσφατη κατάθεση της έκθεσης από τον Μπαν Κι-μουν. Την ίδια μέρα, θα ενημερώσει το ΣΑ και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στο μεταξύ, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να απαντήσει στην πρόσφατη επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 2 Ιανουαρίου 2014.

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί, ο ΓΓ δεν κάνει αναφορά στην Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών στο Κυπριακό, αναμένεται ότι στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας -έχει προγραμματιστεί να υιοθετηθεί στις 29 Ιανουαρίου- θα περιλαμβάνεται αναφορά στο Κυπριακό. Η τοποθέτηση του Σώματος κρίνεται «ως καθοριστική», ειδικά στην περίπτωση που οι δυο πλευρές στο νησί δεν καταλήξουν την ερχόμενη εβδομάδα σε συμφωνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, σε μια άλλη εξέλιξη στην έδρα του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ, με επιστολή του προς το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ζητά να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, επιστολή του «εκπροσώπου» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», Μεχμέτ Ντάνα.

Η επιστολή αφορά την παρέμβαση του μονίμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 30 Οκτωβρίου 2013, με θέμα την «Προστασία και Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην οκτασέλιδη επιστολή γίνεται λόγος για «λανθασμένους ισχυρισμούς κατά της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας» με τον «εκπρόσωπο» των Τουρκοκυπρίων να καταλογίζει στην Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «έχει καταφέρει συστηματικά να παραπληροφορεί τη διεθνή κοινότητα και να παρουσιάζει το πρόβλημα της Κύπρου ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ αποκρύπτει τα δεινά και την άδικη απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Τουρκοκυπριακό λαό επί δεκαετίες», όπως ισχυρίζεται χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή επαναλαμβάνονται αρκετοί από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που έχουν παρουσιαστεί κατά διαστήματα κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, όσον αφορά το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα