Στην τελική ευθεία το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο – Ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα Εμιράτα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Παράλληλα, οι τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις των ΗΑΕ βρέθηκαν πριν 10 ημέρες στην Αθήνα και φέρονται να έδειξαν -σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους- ενδιαφέρον για τα

ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, τη Motor Oil, την Ενεργειακή Αιγαίου αλλά και για τουριστικά συγκροτήματα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υφυπουργός και αρμόδιος για επενδύσεις Νότης Μηταράκης έλαβε θετική απάντηση στην πρόταση που υπέβαλε προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου καθώς και για τους υπόλοιπους επενδυτές που θα συμμετάσχουν.

Μέχρι στιγμής τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί είναι 350 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, 100 εκατ. ευρώ από την γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW, ενώ απάντηση αναμένει η ελληνική κυβέρνηση και από το γαλλικό επενδυτικό ταμείο Caisse de Depots. Μάλιστα, νεότερα από τους Γάλλους αναμένεται να υπάρχουν ίσως και σήμερα καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μηταράκης, με τις εντολές και του υπουργού Ανάπτυξης, εργάζεται ώστε ο νόμος για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο να είναι έτοιμος και ψηφιστεί από την Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Οι διατάξεις του θα καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού fund την δομή και την διαχείρισή του.

Η άποψη που κυριαρχεί, στην πλευρά του υφυπουργού είναι πως την διαχείριση πρέπει να αναλάβει επαγγελματική εταιρεία. Σκοπός του Ταμείου είναι να επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έργα υποδομών καθώς και σε δανειακά προϊόντα. Με την δράση του αναμένεται να δοθεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Εξάλλου, ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από τα ΗΑΕ προς την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρίν από 10 ημέρες αποστολή από τις τέσσερις μεγάλες κρατικές εταιρείες Al Maabar (επενδύσεις στην αγορά ακινήτων), Emirates Investment Auhtority (επενδυτική υπηρεσία Εμιράτων), TAQA (ενεργειακή εταιρεία) και Abu Dhabi Funds for Development (επενδυτικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την ανάπτυξη) επισκέφτηκε την Αθήνα και ενημερώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Invest in Greece για συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, τους προτάθηκε επίσης η ΔΕΠΑ, ενώ οι εταιρείες των ΗΑΕ ζήτησαν λεπτομέρειες κατά τις ίδιες πηγές για Motor Oil, Ενεργειακή Αιγαίου αλλά και για ώριμα τουριστικά σχέδια.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα