«Στο κόκκινο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας στην Εφορία

Ανησυχητική αύξηση διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρατηρείται αύξησή τους κατά 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, τα αποκαλούμενα παλιά χρέη φτάνουν τα 54,9 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά προστέθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους άλλα 3,95 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι «φούσκωσαν» κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Την ίδια ώρα, στην οριστικοποίηση των όρων

για την υπαγωγή οφειλετών του δημοσίου στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τις δύο εγκυκλίους που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης η πληρωμή θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω των τραπεζών με πάγια εντολή πληρωμής και γι’ αυτό το λόγο θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αριθμού τραπεζικού από τους οφειλέτες. Η ρύθμιση θα μπορεί να επεκταθεί σε 48 δόσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να ανέλθει και στις 100 (σ.σ. μόνο για φυσικά πρόσωπα), ενώ η ελάχιστη δόση θα είναι 15 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αφορά οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικότερα:

• Για μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ η δόση υπολογίζεται στο 5% του εισοδήματος

• Από 500 ως 1.000 ευρώ στο 6%

• Από 1.000 ως 1.500 ευρώ στο 7%

• Από 1.500 ως 2.000 ευρώ στο 10%

• Από 2.000 ως 5.000 ευρώ στο 20%

• Από 5.000 ευρώ και άνω στο 30%

Ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής γι’ αυτές τις περιπτώσεις ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου.

Βαρύς ο πέλεκυς για τη μη πιστή τήρηση του προγράμματος

Ο οφειλέτης θα τίθεται αυτομάτως εκτός ρύθμισης όταν:

• Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,

• Δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,

• Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,

• Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,

• Δεν έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,

• Δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.

Λίγοι έλεγχοι – «Χαμηλή πτήση» για το ΦΠΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών παραμένουν μακριά από τις προσδοκίες, με κίνδυνο να χαθούν και οι αναθεωρημένοι στόχοι. Με τη συμπλήρωση του τετραμήνου είχαν ολοκληρωθεί μόλις 79 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με το στόχο του εξαμήνου να είναι 176 έλεγχοι, ενώ και οι προσωρινοί έλεγχοι έφτασαν στους 184 έναντι στόχου 260.

Στο μεταξύ, ανησυχητικά παραμένουν τα μηνύματα από το πεδίο του ΦΠΑ, καθώς το ποσοστό συμμόρφωσης παραμένει στα επίπεδα του 75% παρά τις ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές οχλήσεις των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 25.345 υπόχρεοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση, δηλαδή το 23,5% των υπόχρεων, με μόνο παρήγορο γεγονός ότι εισπράχθηκαν στο τετράμηνο του έτους περίπου 32 εκατ. ευρώ από τους φόρους και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους απόδοσης ΦΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα