Στο κυνήγι των ισοδύναμων ξανά; Το «μπαϊράκι» του ΟΠΑΠ και η δημοσιονομική «τρύπα»

Ετήσια έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου κινδυνεύει να στερηθεί το ελληνικό Δημόσιο από τη μη εφαρμογή του νόμου που αφορά στην επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αναζητήσει άλλα ισοδύναμα προκειμένου να κλείσει την δημοσιονομική «τρύπα» των 1,8 δισ. ευρώ

Δυστυχώς, παρότι εδώ και τρεις μήνες είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την είσπραξη του ειδικού τέλους -τα 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπράττονταν

άμεσα για το α' τρίμηνο του 2016- μέσω του ψηφισμένου νόμου του κράτους, η εφαρμογή του φαίνεται ότι θα μετατεθεί στις… ελληνικές καλένδες.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ, από τις πρώτες κιόλας ημέρες ψήφισης του σχετικού νόμου (τον Νοέμβριο του 2015), παρουσίασε προσκόμματα στην εφαρμογή του, επικαλούμενη άλλοτε λόγους αντισυνταγματικότητας και άλλοτε τεχνικές δυσκολίες. Μάλιστα η εταιρεία αντέδρασε παρά το γεγονός ότι η επιβάρυνση αφορούσε απευθείας στους παίκτες και όχι στην ίδια την εταιρεία.

Εάν υπολογίσουμε ότι σε ετήσια βάση παίζονται περίπου 10 δισεκατομμύρια στήλες στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας για το 2015), το προσδοκώμενο έσοδο για το Δημόσιο ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που καλύπτει μεγάλο μέρος από τα 1,8 δισ. ευρώ, που ψάχνουν τα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ενώ λοιπόν η εφαρμογή του τέλους, σύμφωνα με τον νόμο Ν.4346/15, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου -όπως ακριβώς έγινε με το κρασί, που είχε υπαχθεί στην ίδια διάταξη- φτάσαμε στα μέσα Απριλίου για την τελική του εφαρμογή.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αναστολή του μέτρου καθώς και άμεσο πάγωμα της απόφασης έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί. Βασικό επιχείρημα της εταιρείας ήταν η τεχνική αδυναμία εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή, η προσαρμογή των μηχανημάτων της στη νέα τιμή που θα συμπεριλάμβανε και το τέλος των 5 λεπτών.

Στις 23 Φεβρουαρίου, ήρθε η επίσημη απόφαση του ΣτΕ. Όπως ανέφερε δελτίο Τύπου της ΟΠΑΠ Α.Ε., «το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της εταιρείας για αναστολή επιβολής του ειδικού τέλους, καθώς εξέλιπαν οι ειδικές συνθήκες που θα δικαιολογούσαν την έκδοση αναστολής εκτέλεσης της Υπουργικής Απόφασης.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η δήλωση στις φορολογικές αρχές την οποία πρέπει να υποβάλει η Εταιρεία μέχρι την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα εισπραχθέντα τον προηγούμενο μήνα ποσά ειδικού τέλους, θα είναι κατ' ανάγκη μηδενική, όσον αφορά τον Ιανουάριο του 2016 και ενδεχομένως και τους επόμενους δύο μήνες (δηλαδή Φεβρουάριο και Μάρτιο), δεδομένου ότι η εταιρεία δεν δύναται να προσαρμόσει νωρίτερα τα πληροφοριακά της συστήματα».

«Να εφαρμοστεί ο νόμος»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε συνεπώς ότι δεν συντρέχουν λόγοι ακύρωσης της εφαρμογής του νόμου, δεδομένου ότι μπορεί να καθυστερήσει η εφαρμογή του, κατά το μέγιστο διάστημα των τριών πρώτων μηνών του έτους. Δεν δέχτηκε καμία από τις αιτιάσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. ανοίγοντας τον δρόμο για την είσπραξη από το Δημόσιο ενός σημαντικού ποσού.

Σημειώνεται δε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 16 Φεβρουαρίου, ο τεχνολογικός πάροχος για τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ, η Intralot, ενημέρωνε την ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι μπορεί να εφαρμόσει άμεσα την αλλαγή στα μηχανάκια της εταιρείας. Με άλλα λόγια, τόσο η αντισυνταγματικότητα, όσο και οι τεχνικές δυσκολίες, έπαψαν να αποτελούν επιχειρήματα για τη μη συμμόρφωση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με τον νόμο.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., παρ' όλα αυτά, συνέχισε να υποστηρίζει αδυναμία εφαρμογής του νόμου και διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αναγκάζοντας τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών να αναζητούν νέους πόρους για τα «χαμένα» 500 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, μάλιστα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη υπεροψίας ακόμα και προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους σημειώνοντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές πως «είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και έχουμε βάσιμες ενδείξεις της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών για αντικατάσταση του ειδικού τέλους με εναλλακτικά μέτρα.

Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον φτάσει σε ένα επίπεδο κατανόησης των σοβαρότατων τεχνικών δυσκολιών στην εφαρμογή του μέτρου και το σημαντικότερο, των αρνητικών επιπτώσεων που αυτό θα επιφέρει στην επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο της εταιρείας όσο και του δικτύου των πρακτόρων μας, χωρίς ταυτόχρονα να εισρέουν τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2016, θα δηλώσουμε μηδενικό ποσόν λόγω της τεχνικής αδυναμίας να το εισπράξουμε».

Προκαλεί πάντως εύλογη απορία η επιμονή του στις τεχνικές αδυναμίες για ένα σχετικά απλό θέμα. Υπενθυμίζεται πως η προσαρμογή εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων π.χ. στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ ή η αύξηση τελών στο κρασί δεν διήρκεσε τόσο μεγάλο διάστημα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στη θέση της του περασμένου Νοεμβρίου και θα εισπράξει το τέλος έχοντας και την έγκριση του ΣτΕ ή θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε., αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο τέλος -που θα κατέβαλλαν οι παίκτες των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ και όχι η ίδια η εταιρεία η οποία απλά θα το απέδιδε- είχε εφαρμοστεί σε αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, κίνηση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον περσινό χειμώνα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

The post Στο κυνήγι των ισοδύναμων ξανά; Το «μπαϊράκι» του ΟΠΑΠ και η δημοσιονομική «τρύπα» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα