Στρασβούργο «τέλος» – Αποκλειστικά στις Βρυξέλλες οι εργασίες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές που επιθυμούν να συγκεντρωθούν όλες οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και να μην υποχρεώνονται να ταξιδεύουν στο Στρασβούργο, σε απόσταση 435 χιλιομέτρων, ενέκριναν σήμερα ένα ψήφισμα το οποίο ορίζει ότι το Κοινοβούλιο, και όχι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καθορίζει την έδρα του και την εσωτερική του οργάνωση.

Οι 483 από τους 658 παρόντες ευρωβουλευτές —σε σύνολο 766— ενέκριναν

το κείμενο του ψηφίσματος που διακηρύσσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα ήταν αποτελεσματικότερο, οικονομικότερο και περιβαλλοντικά φιλικότερο εάν είχε την έδρα του σε ένα μόνο τόπο». Μόνο 141 ευρωβουλευτές καταψήφισαν την απόφαση και άλλοι 34 απείχαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδρεύει στο Στρασβούργο, όμως κάθε χρόνο διεξάγονται στην πόλη αυτή μόνο 12 τετραήμερες συνεδριάσεις. Τον υπόλοιπο χρόνο οι ευρωβουλευτές εργάζονται στις Βρυξέλλες, σε διάφορες επιτροπές ή στις πολιτικές ομάδες τους.

«Το τσίρκο του πήγαινε-έλα μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου μας γελοιοποιεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ένας από τους συγγραφείς του ψηφίσματος, ο Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Άσλεϊ Φοξ. Όπως είπε, η μετακίνηση χιλιάδων βουλευτών, υπαλλήλων, δημοσιογράφων, μεταφραστών και άλλων από πόλη σε πόλη στοιχίζει κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια ευρώ και ευθύνεται για την εκπομπή 19.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. «Οι καιροί αλλάζουν και αυτό που κάποτε ήταν σύμβολο της συμφιλίωσης (μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας) το 1950, είναι πλέον σύμβολο σπατάλης: σπατάλης χρόνου, ενέργειας και χρημάτων των φορολογουμένων», κατέληξε.

Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να αλλάξει η κατάσταση προσέκρουαν σε ένα νομικό πρόβλημα: στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που έχουν υπογράψει όλα τα μέλη καθορίζεται με σαφήνεια ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και εκεί θα πρέπει να διεξάγονται οι ολομέλειες. Θα χρειαζόταν κατά συνέπεια μια ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών για να τροποποιηθούν οι συνθήκες, μια διαδικασία καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία δεδομένου ότι η Γαλλία διαφωνεί με την πρόταση αυτή.

Οι ευρωβουλευτές προωθούν μια διαδικασία αναθεώρησης των κοινοτικών συνθηκών, που θα μπορούσε να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία των χωρών μελών και όχι με ομοφωνία, ώστε να αποφασίζει μόνο του το Ευρωκοινοβούλιο για την έδρα του και για την εσωτερική του οργάνωση. Δυνάμει της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), το Κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλει προτάσεις στο Συμβούλιο για την τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης το Προεδρείο (κοινοβουλευτικό όργανο που αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση, το προσωπικό και την οργάνωση του Κοινοβουλίου) να παραγγείλει μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου ή άλλου ισοδύναμου πάροχου επαγγελματικών υπηρεσιών σφυγμομέτρησης πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, σχετικά με την άποψη των πολιτών της ΕΕ ως προς την προοπτική της διατήρησης των τριών τόπων εργασίας του Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο), με ειδική αναφορά στο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος του συστήματος και στο κόστος του από άποψη αποδοτικότητας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα