Συμφώνησαν ΔΕΣΦΑ και TAP για το ελληνικό τμήμα του αγωγού

13:02 3/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Συμφωνία συνεργασίας με τον αγωγό TAP υπέγραψε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, TAP και ΔΕΣΦΑ θα συνεργαστούν στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού στο τμήμα του που θα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η συμφωνία έρχεται μετά την ανακοίνωση στις 28 Ιουνίου

ότι ο TAP επιλέχθηκε από τη Shah Deniz ως η καλύτερη διαδρομή για την εξαγωγή του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (Κήποι Έβρου) και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική. Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2014 και η ολοκλήρωση το 2018. Ο TAP επελέγη πρόσφατα από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν ως η βέλτιστη διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ΔΕΣΦΑ - TAP ο Ρικαρντ Σκούφιας, Country Director του TAP στην Ελλάδα, δήλωσε: «Μετά την επιλογή του TAP από τη Shah Deniz ως η καλύτερη επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το έργο μπαίνει πλέον στην επόμενη φάση εκτέλεσης. Η συμφωνία με το ΔΕΣΦΑ, έπειτα από περισσότερους από 9 μήνες συζητήσεων, αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων του TAP στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Lutz Landwehr, Εμπορικός Διευθυντής του TAP, δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ. Αναγνωρίζουμε τη μακροχρόνια γνώση του ΔΕΣΦΑ για την ελληνική αγορά. Επιπλέον, με το ΔΕΣΦΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τη σημασία της ανάπτυξης των αγορών φυσικού αερίου στα Ανατολικά και Δυτικά Ανατολική Βαλκάνια».

«Το πιο σημαντικό επενδυτικό και αναπτυξιακό γεγονός της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα και από τα πιο σημαντικά στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη» χαρακτηρίζει το Ελληνο-Αζερικό Επιμελητήριο την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ως του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα