Τα αφορολόγητα όρια για την πρώτη κατοικία – Ποια είναι τα ποσά απαλλαγής

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2014 αλλάζουν τα δεδομένα για τη φορολογία των ακινήτων για το ερχόμενο έτος με νέες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους, ενώ αφορολόγητη είναι σήμερα η γονική παροχή πρώτης κατοικίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς ισχύει υψηλό αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Έθνους, η απόκτηση πρώτης κατοικίας άγαμου φορολογούμενου με δωρεά ή γονική παροχή, η αξία της κατοικίας απαλλάσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση του έγγαμου, η αξία απαλλάσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ

και προσαυξάνεται με 25.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σήμερα είναι αφορολόγητες οι γονικές παροχές ακινήτων περουσιακών στοιχείων, συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς, επίσης και οι γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Αφορολόγητο όριο αξίας 150.000 ευρώ ισχύει και για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια.

Σύμφωνα με το Έθνος μειώνονται τα αφορολόγητα όρια και για αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας που σήμερα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ για άγαμο, 100.000 ευρώ για έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί ως τα δύο.

Στο ποσό της απαλλαγής φόρου περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτκού χώρου για επιφάνεια έως και 20 τετραγωνικών μέτρων εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Σε περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής οικοπέδου στο οποίο δύνται να ανεργεθεί πρώτη κατοικία, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι και το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι τις 100.000 ευρώ για τους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για πλήρη κυριότητα του ακινήτου.

Για να αναγνωριστεί το δικαίωμα απαλλαγής θα πρέπει ο σύζυγος ή η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά του μελλοντικού ιδιοκτήτη να μην έχουν δικάιωμα πλήρης κυριότητας ή επικαρπίαςή οίκησης σε άλλη κατοικία που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας και βρίσκεται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Επίσης να μην κατέχουν σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, οικόπεδο οικοδομήσιμο στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτισίματος που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι δεν καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτω που κατέχει ή μπορεί να αναγείρει ο διακιούχος είναι κάτω από τα 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

Πλήρης κατάργηση του συνόλου των αφορολογήτων που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας προβλέπεται, καθώς και των υπολοίπων αφορολόγητων ορίων που ισχύουν στην κλίμακα δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομικών, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας. Βάσει αυτών που ισχύουν τα εν λόγω αφορολόγητα κυμαίνονται από 6.000 ως 150.000 ευρώ για συζύγους, τέκνα, γονείς και εγγονούς, ενώ για επιζώντα σύζυγο με ανήλικα τέκνα το αφορολόγητο είναι 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να μεταβιβάσετε με γονική παροχή πρώτη κατοικία στα παιδιά σας, χωρίς να πληρώσετε φόρο στην εφορία μέχρι τα ακόλουθα όρια:

- 200.000 ευρώ, αν το παιδί είναι άγαμο.

- 250.000 ευρώ, αν το παιδί είναι έγγαμο.

- 275.000 ευρώ, αν το παιδί έχει και ένα δικό του παιδί.

- 300.000 ευρώ, αν το παιδί έχει δύο δικά του παιδιά.

- 330.000 ευρώ, αν το παιδί έχει τρία δικά του παιδιά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην ΝΕΑ μας σελίδα στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα