Τα υπαρξιακά ζητήματα στο χώρο του κέντρου και ο εκλογικός νόμος

Με την εκλογή Μητσοτάκη να δρα ως καταλύτης εξελίξεων, η εβδομάδα που μας πέρασε άφησε πίσω της μια διαγραφή βουλευτή (Λ. Γρηγοράκου από το ΠΑΣΟΚ) και μια έμμεση αμφισβήτηση της ηγεσίας (αυτή του Χάρη Θεοχάρη στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη). Καθόλου άσχημα για την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα του … Κυριάκου Μητσοτάκη, η εκλογή του οποίου τάραξε τις ισορροπίες στο χώρο του κέντρου.

Κι αυτό γιατί όλοι οι σχεδιασμοί χαράσσονταν το τελευταίο διάστημα με δεδομένη την επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κόμματα του κέντρου, στο ρόλο ενός

δυνητικού μπαλαντέρ, μιας κοινοβουλευτικής κάβας για την κυβερνητική πλειοψηφία. Η εκλογή Μητσοτάκη επιταχύνει πια τις εξελίξεις και οι πρωταγωνιστές αρχίζουν πια να αντιλαμβάνονται ότι χρόνος δεν υπάρχει, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την εξέλιξη των πραγμάτων στο πολιτικό πεδίο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό: Η Φώφη Γεννηματά έκανε την πρώτη κίνηση σε αυτή την σκακιέρα, απευθύνοντας προσκλητήριο συμπόρευσης σε όλες τις δυνάμεις των κομμάτων του κέντρου. Η πρόσκληση όπως αυτή διατυπώθηκε κάνει λόγο για διεξαγωγή ιδρυτικής συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκλογή Προέδρου από τη βάση το Μάιο - μια πρόταση που απευθύνθηκε σε Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ (το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου), Δράση και ΔΗΜΑΡ.

Στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν απάντησε ευθέως - είχε άλλωστε ένα διμέτωπο αγώνα το Σαββατοκύριακο, καθότι έπρεπε να απαντήσει και στη δήλωση του Χάρη Θεοχάρη, που τον καλούσε εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθεί, ζητώντας του παράλληλα να πάρει πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση του χώρου του Ριζοσπαστικού Κέντρου.

Ο επικεφαλής του κόμματος απάντησε λέγοντας ότι το Ποτάμι είναι η μαγιά του καινούριου, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της διεύρυνσης με ανθρώπους του μεταρρυθμιστικού χώρου. Παράλληλα, άφησε για πρώτη φορά μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για συνεργασία με τους όμορους χώρους λέγοντας ότι “οι συνεργασίες γίνονται για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας.

Εάν δούμε λοιπόν, ότι συμφωνούμε στο πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, ας πάμε σε συνεργασίες. Αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε το κάρο πριν από τα άλογα”. Η φράση αυτή ερμηνεύεται και σαν μια προσπάθεια χρονικής καθυστέρησης στα πράγματα, πριν ο ίδιος λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ενώ το κόμμα του βαδίζει στα τέλη Φεβρουαρίου για το δεύτερο συνέδριο.

Για ένα εγερτήριο δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει ο χώρος της κεντροαριστεράς έκανε λόγο και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που επίσης θεωρεί πως η βάση θα πρέπει να λύσει τα υπαρξιακά ζητήματα του χώρου της κεντροαριστεράς, την ώρα πάντως που αφήνει αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά και την προηγούμενη προσπάθεια προσέγγισης των δυο πλευρών το Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά θα απασχολήσουν την πολιτική ατζέντα το επόμενο διάστημα με τους παίχτες να ετοιμάζονται για συμμαχίες, τακτικισμούς και κινήσεις. Την ίδια στιγμή πάντως, είναι ο Αλέξης Τσίπρας που κρατά έναν άσσο στο μανίκι του που δεν είναι άλλος από την αλλαγή του εκλογικού Νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του KoolNews.gr, ο Πρωθυπουργός είπε στο Δημήτρη Κουτσούμπα την προηγούμενη Παρασκευή ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το μπόνους των 50 εδρών και βολιδοσκόπησε τον Γραμματέα του ΚΚΕ για το εάν θα ήταν σύμφωνος στο να υπερψηφίσει έναν αναλογικότερο εκλογικό Νόμο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς για να ισχύσει ο νέος εκλογικός Νόμος από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των 2/3 της βουλής, δηλαδή 200 βουλευτές. Ένας αναλογικότερος εκλογικός Νόμος όμως θα μπορούσε να οδηγήσει στην ιταλοποίηση της πολιτικής ζωής και να δώσει την ευκαιρία σε κόμματα με ποσοστό 3% να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο σε κυβερνήσεις συνεργασίας, καθότι η επίτευξη αυτοδυναμίας θα μοιάζει αδύνατη. Εκεί κρύβεται και η απάντηση στο πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος και οι διεργασίες στο χώρο του κέντρου, όπου ο κάθε παίχτης θα κρίνει τι είναι συμφερότερο για τον ίδιο και το κόμμα που εκπροσωπεί. Όλα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

The post Τα υπαρξιακά ζητήματα στο χώρο του κέντρου και ο εκλογικός νόμος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα