Τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης – Στόχος της Αθήνας είναι να προστατευθεί το 60% των δανειοληπτών

Στις 2 το μεσημέρι ξεκινά ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας στα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία και στόχος της Αθήνας είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.

Παρά τις συνεχείς

υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς τόσο σε επίπεδο αντικειμενικών αξιών όσο και εισοδηματικών κριτηρίων για τους οφειλέτες, οι θεσμοί εμφανίζονται άκαμπτοι στις αρχικές τους αξιώσεις προκαλώντας πονοκεφάλους στον Γιώργο Σταθάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς η «εντολή» Τσίπρα είναι η συμφωνία να καταλήξει σε τέτοια ποσοστά που να μπορούν να διαχειριστούν από την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους ευρωπαίους συνομιλητές του πως μια «ήττα» της κυβέρνησής του στο θέμα των «κόκκινων δανείων» θα προκαλέσει τέτοιους τριγμούς που δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στην θέση της, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της άτυπης πολιτικής διαπραγμάτευσης που διεξάγεται τόσο τηλεφωνικά όσο και στα περιθώρια των συνόδων κορυφής για το προσφυγικό δεν παραλείπει να συνδέει το μέλλον της κυβέρνησής του με το κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στο νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Με τον πρωθυπουργό να πιέζει τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα, το οικονομικό επιτελείο καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο με μέτρα και κριτήρια ώστε να μην προστατευτούν οι έχοντες που σκοπίμως δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και κριτήρια όσον αφορά στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και του ετήσιου εισοδήματος. Εξετάζεται ακόμα ο ορισμός πλαφόν για τον συνολικό αριθμό πλειστηριασμών που μπορεί να κάνει μέσα σε ένα χρόνο μία τράπεζα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, κατά την διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συζήτησης με τους δανειστές υπήρξε μια σύγκλιση απόψεων, σε ζητήματα όπως ότι οι πραγματικά φτωχοί δανειολήπτες - περίπου 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων - θα καλύπτονται από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

The post Τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης – Στόχος της Αθήνας είναι να προστατευθεί το 60% των δανειοληπτών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα