Το γάλα και οι παστεριωμένοι βουλευτές – Τα μαξιλαράκια του Σαμαρά και ο… ρουφιάνος Μπαλτάκος

Το τελευταίο και πιο κρίσιμο κρας τεστ έως και τις ευρωεκλογές ξεκινά σήμερα με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου που αποτελεί τη συμφωνία με την Τρόικα και την προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 9,5 δισ..

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η διαδικασία θα λήξει την Κυριακή το βράδυ και οι συσχετισμοί, όπως διαμορφώνονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα,

οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι βουλευτές παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα το τελευταίο διάστημα θα ψηφίσουν το σύνολο των διατάξεων.

Ο τελευταίος σκόπελος της κυβέρνησης, το οποίο όμως φαίνεται να ξεπερνιέται ήταν το θέμα του γάλακτος.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ανακοίνωσε τη συμφωνία που επετεύχθη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και την Τρόικα.

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος έφτασε ένα βήμα πριν από την παραίτηση, εξέδωσε μια δήλωση, η οποία εξελήφθη ως προσχώρηση στην κυβερνητική γραμμή.

Η καθοριστική σύσκεψη στη Βουλή

Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Πέμπτης, υπήρξε μερική αναδιατύπωση της συμφωνίας που είχε αποκρυσταλλωθεί και προστέθηκε ουσιαστικά η κατηγορία γάλακτος μεσαίας παστερίωσης (6-7 ημερών), η οποία επέδρασε… παστεριωτικά στους διαφωνούντες βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ ο κ. Χατζηδάκης πείστηκε από τον κ. Τσαυτάρη για να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνάντηση, για το επίμαχο ζήτημα, του κ. Χατζηδάκη με αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. προσήλθαν και πολλοί από τους μέχρι εκείνη τη στιγμή διαφωνούντες βουλευτές. Μάλιστα, ο κ. Χαρακόπουλος κάποια στιγμή -κατά τη διάρκεια της σύσκεψης- βγήκε από την αίθουσα και εξήγησε στους δημοσιογράφους τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρακόπουλος αλλά και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, όπως οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Στύλιος και Ανδρέας Μαρίνος εξέφρασαν τη μερική ικανοποίησή τους για την προωθούμενη ρύθμιση, δηλώνοντας πως θα την στηρίξουν ως έχει, αφήνοντας όμως παράθυρο για την επανεξέταση του καθεστώτος στο μέλλον, αν δεν περπατήσει η ρύθμιση.

Με «πανηγυρική» διάθεση ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος, αναφώνησε «habemus papam», κατά την έξοδό του από την αίθουσα της σύσκεψης.

Η ένταση και ο… ρουφιάνος Μπαλτάκος

Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν γενικά καλό, η συζήτηση που έγινε ήταν καθαρά πολιτική, ενώ ελάχιστες φορές ανέβηκαν οι τόνοι.

Σε μια από αυτές, η γαλάζια βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, «τα έχωσε» στους κυρίους Χατζηδάκη και Αθανάσιο Σκορδά, που είχαν κάνει πηγαδάκι και δεν άκουγαν την τοποθέτησή της.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση που έλαβε χώρα στα γραφεία της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωνε για την πορεία της συζήτησης.

Το μήνυμα του Μαξίμου

Όπως ανέφερε στο koolnews.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, στην κυριακάτικη ψηφοφορία δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις και εκπλήξεις.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί, για το Μέγαρο Μαξίμου, επισφράγισμα μιας επίπονης και ιδιαίτερα μακροσκελούς διαπραγμάτευσης, κατά την οποία, όπως σημειώνουν κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν απεμπολήθηκαν οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει με σαφήνεια η κυβέρνηση.

Take it or leave it

«Η συμφωνία είναι take it or leave it. Ή ψηφίζεται και παίρνουμε τα λεφτά, ή υφιστάμεθα τις συνέπειες. Αλλά δεν θα έχουμε διαφοροποιήσεις, οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Οι φράσεις αυτές ανήκουν σε ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος δίνει έτσι και το στίγμα για το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, για να συμπληρώσει πως «η διαπραγμάτευση έχει γίνει, πάμε τώρα να ψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο και να πάρουμε τα χρήματα της δόσης».

Ικανοποίηση και στο ΠΑΣΟΚ

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ψηφοφορία διατυπώνονται και από το ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία στελέχη του κόμματος σημείωναν από το μεσημέρι πως υπάρχει συμφωνία, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει αρθεί και η διαφωνία των κυρίων Θάνου Μωραΐτη και Νίκου Σηφουνάκη.

Αίνιγμα παραμένει η στάση του κ. Μιχάλη Κασσή, ο οποίος επιφυλάσσεται να διαβάσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και στη συνέχεια να αποφασίσει, αν και ο ίδιος εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα απρόβλεπτος.

Τέλος, επιφύλαξη για το πολυνομοσχέδιο εξέφρασε και ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος παραπονέθηκε χτες έντονα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το λίγο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να διαμορφώσουν γνώμη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δεν αναμένεται να κάνει την έκπληξη και να καταψηφίσει.

Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα

Σήμερα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, θα ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για τις ρυθμίσεις για το γάλα, ενώ κομματικό στέλεχος σχολίαζε αργά το βράδυ της Πέμπτης με εμφανή ανακούφιση «ευτυχώς τελειώνουμε».

Το «ναι» του Ανδρέα Λοβέρδου

Όπως πρώτο έγραψε το koolnews.gr χθες, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει λάβει απόφαση να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής και χωρίς επιφυλάξεις.

Όπως σημείωνε ο ίδιος, η ρύθμιση για το γάλα είναι αποδεκτή από το κόμμα του ως έχει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση για τα φαρμακεία.

Έτσι, με δεδομένο πως αποσύρθηκε και η ρύθμιση για την απελευθέρωση στα ταξί, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει έτοιμος να υπερψηφίσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο έτερος βουλευτής της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Χρήστος Αηδόνης, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι ανεξάρτητοι που καταψηφίζουν

Μετά την αποχώρηση του κ. Κώστα. Γιοβανόπουλου και της κυρίας Χρυσούλας Γιαταγάνα από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, η Βουλή αριθμεί πλέον 19 ανεξάρτητους βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως και οι δυο βουλευτές δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τις ρυθμίσεις που έρχονται προς κύρωση.

Επίσης, οι κύριοι Βύρων Πολύδωρας, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης και Γιάννης Κουράκος συγκροτούν το κόμμα Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό και με τη σειρά τους δεν θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Ο…γριφώδης κύριος Γιώργος Κασαπίδης, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ενώ «γλυκοκοιτά» και το νεοσύστατο «Κόμμα των Αγροτών», για το οποίο λέγεται πως διατηρεί ιδιαίτερα θετική γνώμη.

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και οι κύριοι Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης και Μίμης Ανδρουλάκης (η πιο κεντροαριστερή πτέρυγα των ανεξάρτητων βουλευτών) επίσης θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, ενώ και οι διαγραμμένοι από τη Χρυσή Αυγή κύριοι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας δεν υπερψηφίζουν καμία διάταξη.

Έτσι, οι μόνοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προσδένονται στο άρμα της κυβέρνησης είναι οι βουλευτές της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα.

Έτσι, με δεδομένες αυτές τις αριθμητικές ισορροπίες, τα κομπιουτεράκια μπαίνουν πάλι στα συρτάρια Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, καθώς από την κυβέρνηση δίνεται μήνυμα ενότητας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το τσεκούρι του πολέμου θάβεται έτι μια φορά από τους βουλευτές μπροστά στο… Γολγοθά της κάλπης, ενώ από το Μαξίμου εκφράζεται ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και με τους βουλευτές, αποτέλεσμα που ανοίγει όχι μόνο το δρόμο για τις δόσεις αλλά και για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για το γάλα

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο θα υπάρξουν δυο κατηγορίες γάλακτος και τρία ράφια. Συνοπτικά, θα υπάρχει το απλό γάλα, το οποίο θα υφίσταται θερμική επεξεργασία στους 71 ή 73 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα και θα μένει στο ράφι για μια ημέρα.

Στη συνέχεια, θα μεταφέρεται σε ένα δεύτερο ράφι, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει τα παστεριωμένα γάλατα, διάρκειας έως 6-7 ημερών. Τέλος, θα υπάρχει ένα τρίτο ράφι, με το γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας», το οποίο δυνητικά, ανάλογα με τη θερμική επεξεργασία που θα υποστεί σε συγκεκριμένους βαθμούς, θα μπορεί να διαρκεί έως και 45 μέρες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
σαμαρας, βουλευτες, γαλα, habemus papam, θεοδωρα τζακρη, χρυση αυγη, τεστ, βουλη, τροικα, χατζηδακης, νεα δημοκρατια, ψηφοφορία, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, λοβερδος, φαρμακεια, ταξι, νέα, ελλαδα, αηδόνης, νικολοπουλος, υφίσταται, φαιη σκορδα, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πολυνομοσχεδιο, μια ημερα, το θεμα, αυγη, βημα, γνωμη, θεμα, σκοπελος, τεστ, υψος, φρασεις, αγορα, αηδόνης, ανδρουλακης, βλαχος, βραδυ, βυρων, γινει, γραφεια, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δηλωση, εγινε, αιθουσα, υπαρχει, εκβαση, ερχονται, ιδιο, ισχυει, υφίσταται, θεοδωρα, ιορδανης, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κλιμα, κομμα, λεφτα, μαξιμος, μαξιμου, μιμης, μιμης ανδρουλακης, ομαδα, ουσιαστικα, παμε, πηγη, ραφια, ρυθμισεις, ρυθμιση, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σκορδα, στιγμα, τρια, φορα, χρηστος, χρυση, ψηφοφορία, ωρες, δημητρης, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, μια φορα, μπροστα, πληροφοριες, θανου
Αναζητήσεις
μπαλτακος σαμαρας
Τυχαία Θέματα