Τρεις ηττημένοι αποκαλύπτουν: πως είναι να χάνεις τις εκλογές!

Κάθε μάχη έχει μόνο έναν νικητή. Το ίδιο ισχύει και για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο ένας θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο και ο άλλος σπίτι του. Πως είναι να νιώθεις ότι φτάνεις τόσο κοντά στην πηγή και τελικά δεν πίνεις νερό; Οι Walter Mondale, ο Michael Dukakis, και ο Bob Dole είναι τρεις προεδρικοί υποψήφιοι που δεν τα κατάφεραν. Μιλώντας στην Daily Beast μοιράστηκαν την εμπειρία τους και έδωσαν

συμβουλές για την επόμενη μέρα στον… ηττημένο.

Και οι τρεις εστιάζουν στην κούρσα λίγο πριν από τις κάλπες και τονίζουν πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η διαφορά μπορεί να είναι μία ή δύο μονάδες – όπως στην περίπτωση του Dukakis- και συνεπώς, λένε, δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Επιπλέον στις προεδρικές εκλογές δεν εκλέγεται μόνο Πρόεδρος. Μαζί με τον ανώτατο άρχοντα της χώρας ανανεώνεται το 1/3 της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, γεγονός που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τα κομματικά επιτελεία τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Αυτό φαίνεται να είναι και το κλειδί για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τους τρεις προεδρικούς υποψηφίους. «Ήταν εξοντωτικό. Έπρεπε να δείχνω συνεχώς ότι ασχολούμαι με την εκστρατεία» εξομολογείται ο Mondale σημειώνοντας πως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν όταν έπρεπε να αντιμετωπίσει το κοινό που δεν τον πίστευε και του το έδειχνε με τον τρόπο του. «Έχασα τρεις πολιτείες με διαφορά μικρότερη των τριών μονάδων» υποστηρίζει ο Dukakis θεωρώντας πως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι δεν απάντησε στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον Τζορτζ Μπους.

«Δεν είναι εύκολο να επιστρέψεις στις ασχολίες σου την επόμενη μέρα», υποστηρίζει ο Dole τονίζοντας πως πάντα υπάρχει ένα αίσθημα απογοήτευσης τόσο για το κόμμα που σε υποστήριξε όσο και για τον κόσμο στις 50 πολιτείες που εμπιστεύθηκε το πρόγραμμά σου.

«Το βιολογικό ρολόι μου είχε τρελαθεί. Γυρίσαμε πάνω κάτω τη χώρα τέσσερις με πέντε φορές μέσα σε τρεις εβδομάδες. Ξυπνούσες στις 2 το πρωϊ όχι από αγωνία αλλά γιατί το βιολογικό σου ρολόι τα είχε παίξει. Χρειάζεται τρεις μήνες για να ξαναβρείς τους φυσιολογικούς ρυθμούς ύπνου», λέει ο Dukakis.

Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις θεωρούν πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Συνιστούν επικοινωνία με το επιτελείο την επόμενη των εκλογών, τηλεφωνικές συνομιλίες με όσους εκλέχθηκαν και όσους όχι και στη συνέχεια ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Απογοήτευση πάντα θα υπάρχει αλλά το μάθημα είναι ένα: δεν διεκδικεί ο καθένας την προεδρία των ΗΠΑ. Αυτό και μόνο αξίζει την εμπειρία ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό.

«Αν χάσει ο Ρόμνεϊ τις εκλογές, ειλικρινά δεν ξέρω τί θα μπορούσε να κάνει για να το ξεπεράσει καθώς έχει αφιερώσει για πολύ μακρά περίοδο όλο τον χρόνο του στην εκστρατεία και στην πραγματικότητα δεν κάνει κάποιο επάγγελμα για να πεις ότι θα γυρίσει εκεί. Θα χρειαστεί πάνω από έναν μήνα για να συνέλθει«, λέει ο Dukakis και ο Mondale προσθέτει (έπειτα από μια μεγάλη παύση): «Ξέρεις, δεν έχω καμιά συμβουλή να τους δώσω. Το μόνο που μπορώ να τους πω είναι ότι ο τρο

Keywords
Τυχαία Θέματα