Τρέμει η Ευρώπη τη διακοπή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία – Ποιο είναι το έκτακτο σχέδιο

Προς το παρόν παραμένει μια υπόθεση εργασίας αλλά η συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει ένα έκτακτο σχέδιο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για να είναι έτοιμη για μια ενδεχόμενη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπός για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκε σε συνέντευξη τύπου η Κομισιόν δοκιμάζει ένα τεστ κοπώσεως παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιεί ο τραπεζικός

τομέας προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο.

«Ο στόχος είναι να αναλύσουμε τον τρόπο που το ενεργειακό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της ασφάλειας του εφοδιασμού και σε αυτή τη βάση να αναπτύξουμε σχέδια και για τη δημιουργία μηχανισμών στήριξης» ανέφερε ο κ. Έτινγκερ.

«Πράγματι , η ΕΕ θα έχει πολλά να κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέρα από την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Αλλά μακροπρόθεσμα, ναι,υπάρχουν πολλά να κάνουμε. Για παράδειγμα, θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη των υποδομών για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης σε ορισμένες χώρες, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και θα προχωρήσουμε σε μια βαθιά αλλαγή που να προωθεί την ενεργειακή απόδοση».

-Ποιος είναι ο κύριος κίνδυνος ;

«Η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι από τον Ιούνιο ξεκινά την εκτέλεση των περιορισμών στην παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν δεν πληρώσει εκ των προτέρων».

«Αν η Ουκρανία δεν δώσει τα χρήματα, οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία θα αρχίσουν να περιορίζονται από τις δέκα το πρωί της 3ης Ιουνίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μιλερέν.

-Πώς οι διαπραγματεύσεις θα λύσουν το πρόβλημα;

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ ), η Ρωσία και η Ουκρανία σχεδιάζουν μια συνάντηση την Παρασκευή στο Βερολίνο για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το φυσικό αέριο. Θα συμμετάσχουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας , Γκίντερ Έτινγκερ, οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας ,Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας , Γιούρι Προντάν καθώς και εκπρόσωποι των ρωσικών εταιρειών φυσικού αερίου Gazprom και της ουκρανική Naftogaz.

-Σε περίπτωση που δεν έρθει το αέριο στην Ευρώπη;

-Τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου που καταναλώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προέρχεται από το εξωτερικό (66 %) , κυρίως από τη Ρωσία 39 %) , και το ήμισυ περίπου μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας. Οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Μόσχα είναι η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο,η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την ενέργεια, συνολικά 18 κράτη μέλη λαμβάνουν φυσικό αέριο από τον ρωσικό γίγαντα του φυσικού αερίου, την Gazprom, και συνολικά έξι είναι 100 % εξαρτώμενες από την Ρωσία:η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Τα stress tests θα επικεντρωθούν αρχικά σε αυτές τις πιο ευάλωτες χώρες.

-Ποια εναλλακτική λύση έχει η Ευρώπη ;

-Ο στόχος της ΕΕ είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού. «Η Νορβηγία τώρα θα μπορούσε να αυξήσει κατά 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την απόδοσή της για την παροχή βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες για την ΕΕ », δήλωσε ο Έτινγκερ.

Επιπλέον , ο Έτινγκερ είπε ότι η ΕΕ εξετάζει επίσης την πρόταση του πρωθυπουργού της Πολωνίας , Ντόναλντ Τάσκ για τη δημιουργία ενός οργανισμού για την αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία θα βελτιώσει την τροφοδοσία έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ του φυσικού αερίου στα κράτη μέλη. Η επιλογή αυτή θα συζητηθεί και κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου με τους ευρωπαίους ηγέτες .

-Τι θα γίνει αν το ρωσικό φυσικό αέριο διακοπεί;

-Το σενάριο αυτό είναι σχεδόν αδιανόητο. Αλλά αν η Gazprom κάνει πραγματικότητα την απειλή της να μην προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ουκρανία αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ , αναγνώρισε ο Έτινγκερ.. Αυτό θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε χώρες όπως «η Πολωνία , η Σλοβακία και η Ουγγαρία που δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Άλλοι, όπως η Γερμανία, έχουν μια απευθείας γραμμή με τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream. Τέλος υπάρχει και μία τρίτη ομάδα χωρών, όπως η Ισπανία που δεν προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα