Τρόμος στην Ουκρανία για την διχοτόμηση – Ρωσικά τανκς βγήκαν στην Σεβαστούπολη

Στα ύψη έχει φτάσει η ανησυχία στην Δύση και την Ανατολή για την τύχη της Ουκρανίας η οποία μετά την πολιτική λύση θα πρέπει να βρει και μία λύση η οποία θα εξασφαλίζει την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι ρωσώφωνες περιοχές αρχίζουν και εξεγείρονται και ως προσκείμενες στον έκπτωτο πρόεδρο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν αναγνωρίζουν την νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο στενός συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού

Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία απελευθερώθηκε από τις φυλακές αμέσως μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κριμαία. Η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους, φιλοξενεί τον ναύσταθμο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη και αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έως το 1954.

Μάλιστα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν στη Σεβαστούπολη, τη φιλορωσική πόλη στα νότια της Ουκρανίας όπου περίπου 500 διαδηλωτές υπερασπίστηκαν θερμά την υποψηφιότητα ενός Ρώσου πολίτη για την θέση του δημάρχου της πόλης. Ένα άρμα μάχης είναι ορατό στην περιοχή όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου «Οίκος της Μόσχας», στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οπως ανακοινώθηκε από τις νέες Αρχές του Κιέβου, ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε χθες σύσκεψη των αρχών ασφαλείας, όπου συζητήθηκε η λήψη μέτρων ώστε «να μην επιτραπούν οποιεσδήποτε αποσχιστικές τάσεις» και «να τιμωρηθούν οι υποκινητές τους». Αμέσως μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ακτιβιστές ξήλωσαν τις ουκρανικές σημαίες και τις αντικατέστησαν με ρωσικές, ενώ ήδη συγκροτούνται πολιτοφυλακές εθελοντών σε μια επίδειξη δύναμης προς το Κίεβο.

Τη διάχυτη ανησυχία ενίσχυσε η χθεσινή επίσκεψη στην περιοχή του Ρώσου βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Ο Σλούτσκι συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές και ακτιβιστές στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, Συμφερόπολη, όπου διεμήνυσε ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους Ρώσους της περιοχής εφόσον η ζωή τους απειληθεί.

Αντίθετα, μηνύματα έστελνε, περίπου την ίδια ώρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ από τη Μόσχα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι για τη Ρωσία «αποτελεί θέση αρχής η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και προσέθεσε: «Ενδιαφερόμαστε να αποτελεί η Ουκρανία μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με όλη τη σημασία της λέξης». Παράλληλα όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κάλεσε τη Δύση να μην επιδιώξει «μονομερή οφέλη», τονίζοντας ότι «είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να εκβιάσει κανείς από την Ουκρανία μια επιλογή του τύπου ή με εμάς ή εναντίον μας».

Ενδεικτικός της πυρακτωμένης ατμόσφαιρας στη χώρα ήταν ο χθεσινός τραυματισμός τού μέχρι πρότινος προσωπάρχη του Γιανουκόβιτς, Αντρέι Κλιούγεφ, σε ένοπλη επίθεση. Το αυτοκίνητο του Κλιούγεφ δέχθηκε πυρά καθώς ο πρώην αξιωματούχος επέστρεφε στο Κίεβο προερχόμενος από την Κριμαία, στην οποία είχε θεαθεί για τελευταία φορά ο καταζητούμενος από τις νέες Αρχές Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Χθες, το ουκρανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει τον πρώην πρόεδρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά το τελευταίο διάστημα. Μαζί του παραπέμπονται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρένκο και ο μέχρι πρότινος γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πσόνκα.

Στο μεταξύ, ο Τουρτσίνοφ ανέβαλε για αύριο τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε μια ένδειξη αντιθέσεων στις γραμμές της μέχρι χθες αντιπολίτευσης. Αντίθετα, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τη λαϊκή ψήφο, όπως αναμενόταν. Απέναντί του θα βρεθεί ο κυβερνήτης του Χάρκοβο, στο φιλορωσικό βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ η Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι δεν έχει καταλήξει σε απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα