Τσακαλώτος: Η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «παγίδα χρέους»

«Το πρόβλημα του χρέους δεν έχει λυθεί παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πρωτογενές πλεόνασμα" δηλώνει ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Διαβάστε τι λέει:

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή είναι ένα κείμενο υπό αίρεση, ουσιαστικά ένα Προσχέδιο Νο. 2. Και αυτό, διότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση

με την τρόικα, ούτε έχει κατατεθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο. Είναι, έτσι, βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα διαφορετικό κείμενο για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αν αγνοήσουμε αυτό το γεγονός, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2014 συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Αποκλειστικός στόχος παραμένει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως κόστους. Συγκεκριμένα:

- Για το 2013, ενώ τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση με το στόχο, η Κυβέρνηση θα περικόψει ακόμα περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις για να φτάσει σε πλεόνασμα.

- Για το 2014, στο σκέλος των εσόδων, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα φτάσουν τα 4 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με φέτος. Όταν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 του φόρου εισοδήματος (όλων των κατηγοριών), η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας «πάει περίπατο».

- Από την πλευρά των δαπανών, για το 2014 αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 3 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι σε ποια Υπουργεία γίνονται αυτές οι περικοπές. Ειδικότερα, οι δαπάνες του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειωθούν κατά 1,2 δις ευρώ, του Υπ. Υγείας κατά 1 δις ευρώ και του Υπ. Παιδείας κατά 300 εκατ. ευρώ – πάνω από το 80% των περικοπών προέρχεται από αυτά τα 3 Υπουργεία. Με άλλα λόγια, τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζονται στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, περηφανεύεται ότι θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορεί όμως να υποστηρίξει ότι αυτό το πλεόνασμα είναι βιώσιμο, οικονομικά αποτελεσματικό και, κυρίως, κοινωνικά δίκαιο. Ακόμα χειρότερα, ακόμα κι αν το επιτύχει, το πρόβλημα του χρέους δεν έχει λυθεί. Όπως παραδέχεται και το Υπ. Οικονομικών, το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται, απλά δεν αυξάνεται τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, με την υφιστάμενη πολιτική, όπως αποτυπώνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «παγίδα χρέους».

Μόνο μια ριζική αλλαγή πορείας όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αναδιανομή των φορολογικών βαρών, διαφορετική κατανομή δαπανών με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει σε μια πορεία βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα