Τσίπρας: «Αντίο» σε Μνημόνιο και λιτότητα θα είναι η πρώτη λέξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Τη συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων στον κοινό αγώνα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση της ενημερωτικής ιστοσελίδας «tvxs» με θέμα: «Παραγωγική ανασυγκρότηση, η πρόκληση της επόμενης μέρας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το ίδιο το

Μνημόνιο απέδειξε ότι η συνολική εκκαθάριση στην αγορά εργασίας δεν βελτίωσε ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα της παραγωγής, αλλά ούτε και την κερδοφορία των παραγωγικών μονάδων» και συνεπώς αποτελεί «επιλογή επιβίωσης για τον παραγωγικό κόσμο της χώρας να συνομιλήσει και με αυτούς που υποστήριζαν από την αφετηρία της κρίσης ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και η απορύθμιση δεν είναι η λύση - είναι η ίδια η κρίση».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν σχέδιο εισόδου και επανεισόδου της χώρας από μνημόνιο σε μνημόνιο, ή όπως αλλιώς το ονομάσουν στο μέλλον». Όπως τόνισε «η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας», και παράλληλα θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιό του για την επόμενη μέρα, καθώς, όπως ανέφερε «δεν αρκεί να σταματήσει η καταστροφή, αλλά να σχεδιαστεί και το μέλλον».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι «στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα ικανοποιεί την εσωτερική ζήτηση, θα δημιουργεί καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία, με αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία». Όπως σημείωσε, η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (σ.σ. έκανε αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα) εστιάζοντας με ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αξιοποιηθεί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στόχος είναι η ενίσχυση μιας ανταγωνιστικής εγχώριας βιομηχανίας υποκατάστασης εισαγωγών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «εμείς, δεσμευόμαστε στο εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου, που έχουμε ήδη παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης με τους εξής τρεις τρόπους:

τερματίζοντας την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τέλος στην ελεύθερη πτώση τουςεπαναφέροντας τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, καιαναδιανέμοντας εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση».

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής, το οποίο «λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο, νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια, νοθεύει τους κανόνες της αγοράς και αποτρέπει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «παραγωγικές επενδύσεις με σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας και εργασιακό περιβάλλον σεβασμού του εργαζόμενου ως παραγωγικού συντελεστή και ως ανθρώπου» και κάλεσε τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου να συνδράμουν στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση, την οποία χαρακτήρισε «εθνικού μεγέθους και χαρακτήρα».

Για τον τραπεζικό τομέα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, με ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα («νέα σεισάχθεια») και με ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Σχετικά με το πώς θα ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι κρίσιμο το «ποιος και πως θα βάλει τη μηχανή μπροστά» και αναρωτήθηκε: «μήπως οι χρεοκοπημένες τράπεζες;», «η Τράπεζα Πειραιώς για την ακτοπλοΐα; Και από κοινού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τον πλέον εξαγωγικό παραγωγικό κλάδο που, όμως, παραπαίει - τις ιχθυοκαλλιέργειες; Γιατί ακριβώς αυτό συμβαίνει αυτήν την περίοδο». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας «η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης είναι πάνω από όλα υπόθεση δημοκρατίας» και αφορά τους φορείς και τις επαγγελματικές ενώσεις που συναποφασίζουν (αποκεντρωμένος δημοκρατικός προγραμματισμός). Ως παράδειγμα σημείωσε ότι «σ' αυτό το πλαίσιο δεν νοούνται ακτοπλοϊκές μεταφορές για μια νησιωτική χώρα - και μάλιστα με υψηλή τουριστική κίνηση σε νησιωτικούς προορισμούς - χωρίς δημόσιο-κοινωνικό φορέα ακτοπλοΐας».

Σχετικά με το πλεόνασμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων - και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή». Και υπενθύμισε ότι ο ΣΕΒ τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχε χαρακτηρίσει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα «λογιστικό» και είχε επισημάνει πως: «δίνοντας τη λογιστική μάχη του ελλείμματος, λησμονήσαμε στην πράξη τον στόχο της ανάπτυξης».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη διχασμού αλλά ενότητας» για να συμπληρώσει ότι «δεν είναι απειλή, όπως κάποιοι τον παρουσιάζουν, αλλά η τελευταία ελπίδα για το λαό και τον τόπο».

Παρέμβαση προέδρου ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος αφού χαρακτήρισε το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης ως το υπ' αριθμόν ένα θέμα για τη χωρα, σημείωσε πως η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να πραγματωθεί βασισμένη σε τρεις αρχές: α) οικονομική ελευθερία β) κοινωνική δικαιοσύνη και γ) σύγχρονη παιδεία.

Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι «τέσσερα χρόνια αρνούμαστε να συζητήσουμε επί της ουσίας» και «κυνηγάμε την ουρά μας». «Βεβαίως έχουν γίνει πολλά και υπάρχει σημαντική πρόοδος», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «ευοίωνα σημάδια που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός, όπως είπε, πως «ο πρωθυπουργός κατανόησε και έθεσε τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ανταποκρινόμενος στο σήμα κινδύνου που εκπέμψαμε» και κάλεσε να επιδείξει την ίδια στάση και η αντιπολίτευση που, όπως είπε, ήδη έχει εκφράσει «θετικές θέσεις».

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «η επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκεια για όλα, αλλά μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να πάει ο τόπος μπροστά», σημειώνοντας παράλληλα πως «η αναπτυξιακή προσπάθεια επιβάλλει βέβαια να παίξει και το κράτος με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον δικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να βάζει απλούς κανόνες και να φροντίζει για την τήρησή τους από όλους». Σε αυτό το σημείο ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική για το «περίπλοκο, ασταθές και αναχρονιστικό φορολογικό καθεστώς», που όπως είπε «δεν αλλάζει παρά τις μύριες κυβερνητικές υποσχέσεις». Επίσης έκανε λόγο για «αφόρητη πολυνομία που δημιουργεί την παρασιτική γραφειοκρατία και εκτρέφει εστίες διαφθοράς» και ζήτησε πολιτική σοφία, η οποία θα οδηγήσει στην κατάργηση άχρηστων νόμων.

Εξάλλου, ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε πως «παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί με τεράστιο κοινωνικό κόστος, η δημοσιονομική σταθερότητα δεν έχει εξασφαλιστεί» και υπογράμμισε πως απαιτείται μια «επανάσταση που θα θέσει τις βάσεις για μια νέα, σύγχρονη, ανταγωνιστική δομή παραγωγής».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε πως «θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι, για μια περίοδο, θα παραμείνουμε στο χαμηλότερο επίπεδο ζωής που μας επέβαλε η κρίση και η διαχείρισή της, και ότι θα καταναλώνουμε λιγότερα προκειμένου να επενδύσουμε περισσότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα