Βίντεο – ντοκουμέντο από την φονική έκρηξη στο Βόλγκογκραντ – Ένα παιδί ανάμεσα στους νεκρούς

Μια γυναίκα καμικάζι πυροδότησε σήμερα τα εκρηκτικά που έφερε στο χώρο της εισόδου σιδηροδρομικού σταθμού στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, σ' αυτή τη δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες θανατηφόρα επίθεση που πραγματοποιείται ενώ η χώρα προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η καμικάζι βομβίστρια ανατίναξε τα εκρηκτικά της μπροστά από έναν ανιχνευτή μετάλλων

στην κύρια είσοδο του σταθμού του Βόλγκογκραντ. Εικόνες στην τηλεόραση έδειξαν μια μεγάλη πορτοκαλί πύρινη σφαίρα να καλύπτει την είσοδο και καπνό να βγαίνει από σπασμένα παράθυρα.

"Άνθρωποι κείτονταν στο πάτωμα, ουρλιάζοντας και ζητώντας βοήθεια", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξάντρ Κομπλιάκοφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV. "Βοήθησα να μεταφερθεί ένας αστυνομικός που είχε το κεφάλι και το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει".

"Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη", είπε στο ρωσικό κανάλι Vesti 24 η Βαλεντίνα Πετριτσένκο, πωλήτρια σ' ένα κατάστημα του σταθμού.

Εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε κάνει αρχικά λόγο για 18 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 50.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού, δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Εκπρόσπωος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως τα μέτρα θα ενισχυθούν σε σιδηροδρομικόυς σταθμούς και αεροδρόμια, με περισσότερους αστυνομικούς και αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.

Ωστόσο η επίθεση, η οποία σημειώθηκε μόλις δύο μήνες αφότου μια γυναίκα καμικάζι είχε σκοτώσει έξι ανθρώπους σε λεωφορείο στην ίδια πόλη, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που το Κρεμλίνο διατάσσει πάντα να αυξηθούν έπειτα από βομβιστικές επιθέσεις.

Η σημερινή επίθεση είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα. Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Γυναίκες καμικάζι, γνωστές ως "μαύρες χήρες" επειδή μερικές είναι συγγενείς ανταρτών που έχουν σκοτωθεί, έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει ισλαμιστές μαχητές.

Το Βόλγκογκραντ --πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ-- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών. Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και μείζων κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Η βία αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ότι η καμικάζι μπορεί να ήρθε από το Νταγκεστάν, την επαρχία που συνορεύει με την Τσετσενία και αποτελεί τώρα το κέντρο της εξέγερσης. Η καμικάζι που ανατίναξε τον Οκτώβριο το λεωφορείο ήταν από την ίδια περιοχή.

"Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις", δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα.

"Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση", δήλωσε προς το Ρόιτερς. "Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ".

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά της αφού η αστυνομία επισήμανε πως έμοιαζε ύποπτη και ένας αστυνομικός άρχισε να την πλησιάζει. Πρόσθεσαν πως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν η καμικάζι είχε καταφέρει να μπει στην αίθουσα αναμονής του σταθμού.

Ωστόσο ο Φιλάτοφ επισήμανε πως η ευρέως διαδεδομένη πρακτική να τοποθετούνται ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει περισσότερα θύματα. "Δημιουργούμε αυτό τον κίνδυνο εμείς οι ίδιοι δημιουργώντας σημεία στα οποία συνωστίζεται υποχρεωτικά ένα πλήθος ανθρώπων", εξήγησε.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα