Βρυξέλλες, Παρίσι, ΔΕΘ για να κλείσει με την Τρόικα

Σε μαραθώνιο 20 ημερών αναμένεται να αποδυθεί η κυβέρνηση και πρέπει μέσα σε πυκνό πολιτικό χρόνο να τρέξουν οι εκκρεμότητες που έχουν μείνει ανοιχτές, με φόντο παράλληλα το… τελευταίο ταγκό στο Παρίσι (3-5 Σεπτεμβρίου) αλλά και την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 6/9.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

«Όλα τα ωραία πράγματα κρατούν λίγο» έλεγε -στο koolnews.gr- με μια

δόση πίκρας στη φωνή του κεντρικός υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος από σήμερα το πρωί θα βρίσκεται και πάλι στη θέση του στο υπουργείο, του οποίου προΐσταται. Η αλήθεια είναι πως όλοι οι υπουργοί και κυρίως αυτοί που προΐστανται των λεγόμενων «παραγωγικών υπουργείων» έχουν μπροστά τους ένα δεκαήμερο-φωτιά, καθώς έως τις 29 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν παραδώσει στον πρωθυπουργό φακέλους με λεπτομερείς αναφορές για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους τομείς ευθύνης τους.

Το χρονικό πλαίσιο είναι άκρως δεσμευτικό, καθώς στις 30 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα έχει στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εκεί ο κ. Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα ανειλημμένων πολιτικών δράσεων, οι οποίες υλοποιούνται, επιθυμώντας έτσι να δείξει στον ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο πως η Αθήνα έχει την πολιτική βούληση, ώστε να προωθήσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

Συν τοις άλλοις, θετικά βήματα της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στις συζητήσεις στο Παρίσι από τις 3 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η Αθήνα δεν μπορεί να πάει με ανοιχτές εκκρεμότητες στο κρισιμότατο ραντεβού, το οποίο από την κυβέρνηση αποτιμάται ως πρόβα αποχώρησης της Τρόικα από καθ’ ημάς. «Η αξιοπιστία της Ελλάδας ανακτήθηκε με πολλή δυσκολία και θα κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαμαράς θέλει να θέσει στον κ. Γιούνκερ και το θέμα της φορολογικής πολιτικής, ενώ εμμέσως πλην σαφώς θα στείλει και ένα μήνυμα στην Κομισιόν -μέσω του πρώην προέδρου του Eurogroup- για κάμψη των επιφυλάξεων που ακόμα διατηρούν κύκλοι του ΔΝΤ για την αποδοτικότητα του ελληνικού προγράμματος.

Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι (;)

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις 30/8 με τον νέο Πρόεδρο της Κομισιόν και από τις 3 μέχρι τις 5/9 θα συντονίζει το κυβερνητικό κλιμάκιο που θα συζητήσει με τους επικεφαλής της Τρόικα στο Παρίσι. Στην κυβέρνηση δηλώνουν πως αυτή δεν θα είναι προπαρασκευαστική συνάντηση ούτε απλά μια μάχη εντυπώσεων. Αντίθετα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και σε βάθος και να τεθεί πρακτικά το πλαίσιο ολοκλήρωσης της μνημονιακής εποχής.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι των Παρισίων θα πέσουν όλα τα ζητήματα: το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό χωρίς να ανοίξει θέμα αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία και φυσικά το σχέδιο φοροελαφρύνσεων που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για την αναστροφή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος με αιχμή του δόρατος στοχευμένες και αισθητές μειώσεις (όπως π.χ. στην εισφορά αλληλεγγύης). Πάντως, στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση μια επανάληψη της περίφημης ταινίας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι». Είτε με τη σκηνή με το βούτυρο είτε χωρίς…

Οδικός χάρτης από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο

«Καπάκι» μετά το Παρίσι, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στη ΔΕΘ, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, όπου αναμένεται να ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς του για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. «Η ομιλία του θα έχει ορίζοντα τετραετίας» αναφέρει με νόημα συνεργάτης του, υπονοώντας πως ο κ. Σαμαράς είναι αισιόδοξος πως η κυβέρνηση μπορεί να υπερβεί τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως γνωρίζουν καλά πως κινήσεις πολιτικού τακτικισμού χωρίς αντίκτυπο για την καθημερινή ζωή των πολιτών είναι στην πράξη χωρίς ιδιαίτερη ουσία, γι αυτό το λόγο ποντάρουν σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος μέσω ενός κοστολογημένου προγράμματος φοροελαφρύνσεων αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από το διάλειμμα για την απαραίτητη καλοκαιρινή ξεκούραση την επεξεργασία του χάρτη των στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, ώστε να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στις 6 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ.
Η εφαρμογή αυτών των φορολογικών μειώσεων θα ξεκινήσει άμεσα (όχι όλες μαζί) και θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πιθανότατα πενταετίας ή εξαετίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα περιλαμβάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (με πιο πιθανό σενάριο τη μείωσή της, άγνωστο πότε, κατά 50%) αλλά και το μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των συντελεστών του ΦΠΑ, κίνηση που στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν πως θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις τιμές και φυσικά την κατανάλωση.

The post Βρυξέλλες, Παρίσι, ΔΕΘ για να κλείσει με την Τρόικα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα