Ξεκινά η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων – Όλες οι νέες ρυθμίσεις

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στο νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις τακτοποίησης,

αλλά υποχρεωτικά και όλες οι παλιές, που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Αναγκαστικά λοιπόν όλοι οι ιδιοκτήτες των παλιών περιπτώσεων, που έχουν κάνει υπαγωγή στον νόμο 4014/11, έχουν δηλαδή καταβάλει τουλάχιστον το παράβολο, οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου, μέσω μηχανικού, αίτηση τακτοποίησης/νομιμοποίησης.

Όπως αναφέρει το Έθνος, με το νέο νόμο τακτοποιούνται οριστικά οι κατοικίες, που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ (με τον παλιό νόμο έπρεπε να καταβληθεί το 15% του ειδικού προστίμου)

- Για πέργκολες, φούρνους, διακοσμητικούς κρουνούς, μικροϋπερβάσεις σε εξώστες, αποθήκες κλπ προβλέπεται η πληρωμή 500 ευρώ για τη νομιμοποίηση τους ανεξαρτήτως του αριθμού τους (ο παλιός νόμος προέβλεπε την καταβολή του ποσού για κάθε κατασκευή).

- Στις ευπαθείς ομάδες αυτή υπάγονται τώρα περισσότερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι.

- Ο νέος νόμος παρέχει οριστική τακτοποίηση-νομιμοποίηση σε σχέση με τα 30 χρόνια που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο

Πότε επιστρέφονται χρήματα

Αν προκύψει ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου έχει καταβάλει περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούνται με τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο προβλέπει συμψηφισμό ή και επιστροφή χρημάτων.

Στο σύστημα υπάρχουν 172.452 δηλώσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, χωρίς να έχει πληρωθεί κανένα ποσό.

Αυτές οι δηλώσεις θεωρούνται μη υποβληθείσες και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν ξανά όλο το φάκελο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στις περιπτώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων που ρυθμίστηκαν μέσω των πολεοδομιών το 2010.

Οι «βαριές» παραβάσεις

Οι περιπτώσεις τακτοποίησης ακινήτων με «βαριές» αυθαιρεσίες ή χωρίς άδεια θα περάσουν από το μικροσκόπιο των ελεγκτών δόμησης.

Ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης υποβάλει δήλωση και πληρώσει το παράβολο, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να γίνει έλεγχος στο ακίνητό του και να πιστοποιηθεί πως το αυθαίρετο δεν βρίσκεται σε περιοχή όπου απαγορεύεται το χτίσιμο ή οτι το ακίνητο δεν χτίστηκε μετά τις 28 Ιουλίου 2011. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο-τρία χρόνια.

Μόλις πληρωθεί το παράβολο και το αυθαίρετο υπαχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της τακτοποίησης, ελεγκτής δόμησης θα εκδώσει πόρισμα για την πληρότητα και την ορθότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ακίνητο βγαίνει από τη ρύθμιση και το ενδεχόμενο κατεδάφισης παραμένει ανοικτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα