«Υγρός τάφος» ανοικτά της Πύλου για τους δύο ναυτικούς του Piri Reis

15:37 9/5/2013 - Πηγή: KoolNews

Ήταν νέοι, από 17 έως 32 ετών, και αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον μέσα από τη θάλασσα. Ωστόσο, η μοίρα άλλα ήθελε. Πρόκειται για τους δύο νεκρούς και τους οκτώ αγνοούμενους ναυτικούς του μοιραίου φορτηγού πλοίου «PIRI REIS», που βυθίστηκε τη Μ. Δευτέρα σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πύλου, έπειτα απο σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο CONSOUTΗ.

Οι ελπίδες για την ανεύρεση των αγνοουμένων εξανεμίζονται πλέον, καθώς όπως όλα δείχνουν, η περιδίνηση του νερού, που δημιούργησε η βύθισή του πλοίου, πιθανότατα «ρούφηξε» τους άτυχους ναυτικούς. Το βάθος στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή φτάνει

τα 2.500 μέτρα.

Τα ξημερώματα της Μ. Δευτέρας και ενώ ο καιρός στην περιοχή, 87 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ήταν αρκετά καλός, το πλοίο CONSOUTΗ, άφορτο και με πλήρωμα πέντε Ρώσους, δέκα Πολωνούς και έναν Φιλιππινέζο, πέφτει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με την πρύμνη του στο ακομοδέσιο του φορτηγού πλοίου «PIRI REIS», έμφορτο με λίπασμα και πλήρωμα 17 Σύρους ναυτικούς.

Όλοι οι ναυτικοί του PIRI REIS, που αμέσως πλημμυρίζει, καταφέρνουν και ανεβαίνουν στη γέφυρα. Επτά από αυτούς, επιβιβάζονται επί τόπου στο πλοίο CONSOUTΗ, που ταυτόχρονα προσπαθεί με ελιγμό να απομακρυνθεί, ενώ οι δέκα υπόλοιποι ναυτικοί του PIRI REIS, που αρχίζει να βυθίζεται, φορώντας σωσίβια πέφτουν στη θάλασσα.

Το μοιραίο πλοίο έπειτα από περίπου έξι λεπτά βυθίζεται και η περιδίνηση του νερού, που δημιουργεί η βύθισή του, «ρουφά» στην κυριολεξία τους δέκα άτυχους ναυτικούς.

Δύο από αυτούς, περισυλλέγονται νεκροί ύστερα από ώρες, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος. Οκτώ εξακολουθούν να αγνοούνται έως σήμερα. Πρόκειται για τον β΄και τον γ΄μηχανικό, τρεις λιπαντές και τρεις εργαζόμενους ως βοηθητικό προσωπικό.

Από τη βύθιση του πλοίου, που μετέφερε 12,577 μετρικούς τόνους φορτίο με φωσφάτα, 3,500 λίτρα λιπαντέλαια, 145 μετρικούς τόνους fuel oil, 67 μετρικούς τόνους diesel oil και 2 μ.τ. υγρά κατάλοιπα καύσης, δεν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση. Μικρή ποσότητα πετρελαίου ιριδίζουσας μορφής, που εμφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή, είναι αυτοδιαλυόμενη και δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από το ναυάγιο.

Το CONSOUTH, αφού οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, ελέγχθηκε και αναχώρησε στις 03/05 για τη Ριένα της Κροατίας, ενώ οι επτά Σύροι ναυτικοί, που διασώθηκαν, φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχείο της περιοχής, έως ότου ετοιμαστούν τα σχετικά έγγραφα για επαναπατρισμό στη χώρα τους.

Το PIRI REIS ήταν τουρκικών συμφερόντων, με σημαία Cook Islands, ενώ το CONSOUTH, γερμανικών συμφερόντων, με σημαία Αντίκουα Μπαρμπούντα.

Σημειώνεται ότι η διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και η ποινική διερεύνησή του, μπορεί να γίνει μόνο από τις χώρες της σημαίας που φέρουν τα δύο πλοία και τις χώρες καταγωγής των χαμένων ναυτικών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή της ελληνικής δικαιοσύνης. Επειδή το συγκεκριμένο ατύχημα του ναυαγίου έχει γίνει σε διεθνή ύδατα και όχι σε ελληνικά χωρικά ύδατα, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές δεν μπορούν να εμπλακούν στην υπόθεση και στην άσκηση ποινικής δίωξης στον πλοίαρχο του CONSOUTH. Η δικαιοδοσία που εμπλέκει μόνο την ελληνική πλευρά είναι στο κομμάτι έρευνας και διάσωσης και στη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.

Για ύπαρξη εισαγγελικής παρέμβασης εκ μέρους των ελληνικών αρχών θα έπρεπε στο δυστύχημα να εμπλεκόταν είτε πλοίο με ελληνική σημαία, είτε να υπήρχαν στα συγκεκριμένα πλοία Ελληνες ναυτικοί, ή το δυστύχημα να έχει συμβεί στην ελληνική επικράτεια και στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πάντως, οι διεθνείς συμβάσεις solas και mlc ορίζουν υποχρεώσεις στις χώρες της σημαίας για τα ναυτικά δυστυχήματα-ατυχήματα και τη δικαστική διερεύνησή τους.

Προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τα αίτια του ναυαγίου, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων, η σημαία Αντίκουα Μπαρμπούντα, που έφερε το πλοίο CONSOUTH, γερμανικών συμφερόντων, έχει υπογράψει τη διεθνή ναυτική σύμβαση εργασίας mlc, μέσα της οποίας απορρέει η συγκεκριμένη υποχρέωση για δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ) κλιμάκιο της οποίας μετέβη στο λιμεναρχείο Καλαμάτας, για τα αίτια του ναυαγίου, αναμένεται να αποσταλεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα – EMSA.

Keywords
Τυχαία Θέματα