Δοκιμάσαμε το Samsung Galaxy A55 5G: «Θωρακίζοντας» τη μεσαία κατηγορία

Με υποστήριξη της πλατφόρμας ασφάλειας Samsung Knox Vault, αλλά και αρκετά ακόμα σύγχρονα χαρακτηριστικά, το Galaxy Α55 έρχεται για να «κλειδώσει» τη θέση της Samsung στη μεσαία κατηγορία.

Η οικογένεια κινητών Galaxy A αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα της κορεατικής αγοράς στην «αρένα» της μεσαίας

κατηγορίας και η εμπορική επιτυχία του Galaxy A54 «καταδίκασε» τον διάδοχό του σε αρκετές βελτιώσεις μεν, χωρίς επαναστατικές ανατροπές δε. Ειδικότερα όσον αφορά στην εμφάνιση, το Galaxy A55 θυμίζει αρκετά τον προκάτοχό του, τιμώντας στο έπακρο την ποδοσφαιρική ρήση: «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει», με σαφείς σχεδιαστικές επιρροές και από το Galaxy S24 flagship της εταιρείας.

Ασφάλεια και μακροβιότητα

Όσοι πραγματοποιούν την έρευνα αγοράς τους στη μεσαία κατηγορία, συνήθως, δεν σκοπεύουν να αλλάξουν συσκευή ένα χρόνο μετά. Το A55, λοιπόν, έρχεται να υποσχεθεί πως θα στέκεται αρκετά χρόνια στο πλευρό μας και μας πείθει εύκολα, χάρη στη στιβαρή του κατασκευή. Δεν πρόκειται για μια λεπτοκαμωμένη και πανάλαφρη συσκευή, καθώς ενσωματώνει μια «χορταστική» και εξαιρετικά φωτεινή AMOLED οθόνη 6,6 ιντσών, την οποία προστατεύει η «ασπίδα» του Corning Gorilla Glass Victus+. Προστατευμένο είναι το Galaxy A55 και απέναντι σε νερό και σκόνη, γεγονός που μας εγγυάται η IP67 πιστοποίηση στεγανοποίησης. Η «θωράκιση» της συσκευής στο πέρασμα του χρόνου δεν περιορίζεται στις αντοχές της απέναντι στις κακουχίες της καθημερινής χρήσης, αλλά επεκτείνεται και σε επίπεδο software, καθώς η Samsung δεσμεύεται να κρατήσει το νέο της smartphone ενημερωμένο για έως και τέσσερις γενιές αναβαθμίσεων του λειτουργικού συστήματος Android και του One UI, ενώ τα update ασφαλείας θα συνεχίσουν να εκτελούνται για έως και πέντε έτη.

Μιλώντας για ασφάλεια, η σειρά Galaxy A55 5G της κορεατικής εταιρείας χαίρει της προστασίας της ολοκληρωμένης πλατφόρμας Samsung Knox. Το Knox έχει σχεδιαστεί με στόχο να εξασφαλίσει την προστασία των σημαντικών πληροφοριών, να προστατεύει από πιθανές αδυναμίες μέσω ασφαλούς end-to-end hardware και να ανιχνεύει απειλές σε πραγματικό χρόνο σε συνδεδεμένες συσκευές. Φέτος, μάλιστα, η Samsung φέρνει, για πρώτη φορά στους χρήστες της σειράς Galaxy A ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας της ναυαρχίδας της. Το Samsung Knox Vault, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν προνόμιο των flagship της εταιρείας, δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον που είναι φυσικά απομονωμένο από τον κύριο επεξεργαστή και τη μνήμη του συστήματος, προστατεύοντας τα σημαντικότερα δεδομένα, όπως κωδικοί PIN, κωδικοί πρόσβασης, μοτίβα της οθόνης κλειδώματος και κλειδιά αποκρυπτογράφησης της συσκευής.

Παράλληλα, το Auto Blocker είναι ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων  ασφαλείας, το οποίο όταν ενεργοποιείται μπορεί να αποκλείσει τις εγκαταστάσεις εφαρμογών από μη εξουσιοδοτημένες πηγές, να παρέχει ελέγχους εφαρμογών για την ανίχνευση πιθανού επιβλαβούς κώδικα και να αποκλείσει κακόβουλες εντολές και εγκαταστάσεις λογισμικού στη συσκευή, κατά τη σύνδεση με καλώδιο USB. Εξαιρετικά χρήσιμος είναι ο «Πίνακας Ελέγχου Ασφάλειας και Απορρήτου», ο οποίος επιτρέπει πλήρη εποπτεία της διαχείρισης των δεδομένων και ανάκληση οποιασδήποτε άδειας πρόσβασης. Το Private Sharing (μέρος του Quick Share) επιτρέπει ασφαλή και κρυπτογραφημένη κοινή χρήση προσωπικών αρχείων που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες ή οικονομικά στοιχεία, με έλεγχο στα δικαιώματα πρόσβασης του παραλήπτη και την ημερομηνία λήξης του αρχείου, ακόμα και περιορισμό της δυνατότητας screenshot!

Έτοιμο για τις απαιτήσεις των επόμενων ετών

Με chipset διαδικασίας παραγωγής 4nm ώστε να εξασφαλίζονται επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, το A55 κατορθώνει να αξιοποιήσει συνετά την τροφοδοσία της μπαταρίας των 5.000mAh, η οποία οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως φορτίζει στα 25W, ταχύτητα χαμηλή για τα δεδομένα της εποχής. Αντιθέτως, μόνο χαμηλές δεν είναι οι ταχύτητες που χαρίζει ο οκταπύρηνος επεξεργαστής του Exynos 1480 chip, τον οποίο συνθέτουν τέσσερις Cortex-A78 πυρήνες, χρονισμένοι στα 2.75GHz και τέσσερις Cortex-A55 πυρήνες στα 2.0GHz. Η Xclipse 530 GPU δεν μας απογοήτευσε κατά τη διάρκεια του gaming και η μνήμη των 8GB της έκδοσης που έφτασε στα χέρια μας, αποδείχθηκε παραπάνω από επαρκής. Λιγοστός μας φάνηκε ο αποθηκευτικός χώρος των 128GB, μα, ευτυχώς, είναι επεκτάσιμος μέσω κάρτας microSD. Θα σας προτείναμε, ωστόσο, να επενδύσετε τα 50€ παραπάνω στην τελική τιμή και να προτιμήσετε την πιο… ευρύχωρη έκδοση των 256GB.

Τριπλή κύρια κάμερα για… νυχτοπερπατήματα

Η κύρια κάμερα του Galaxy A55 5G επιστρατεύει τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τον 50MP αισθητήρα για να δώσει έμφαση στο Nightography, τη δυνατότητα για αξιόλογες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Με μεγάλο διάφραγμα f/1.8 και οπτική σταθεροποίηση, ο ευρυγώνιος φακός χαρίζει εντυπωσιακά, για τα δεδομένα της κατηγορίας, αποτελέσματα. Την τριάδα συμπληρώνουν η 12MP κάμερα με υπερευρυγώνιο φακό διαφράγματος f/2.2 και η 5MP Macro κάμερα για τα κοντινά πλάνα. Η καταγραφή βίντεο μπορεί να γίνει και σε ανάλυση 4Κ στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, τόσο από την κύρια κάμερα όσο και από αυτήν της πρόσοψης, η οποία διακρίνεται, χάρη στον αισθητήρα των 32MP, και για τις ποιοτικές της φωτογραφίες.

Μας άρεσεΦωτεινή AMOLED οθόνη στις 6,6 ίντσες με προστασία Corning Gorilla Glass Victus+IP67 πιστοποίηση στεγανοποίησης απέναντι σε νερό και σκόνηΠοιοτικό λογισμικό με έμφαση στην ασφάλειαΕντυπωσιακή selfie-cam και ικανότατη κύρια κάμερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμούΕπεκτάσιμος αποθηκευτικός χώροςΔεν μας άρεσεΔεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία και η ταχύτητα των 25W οφείλει να βελτιωθείΘα θέλαμε μικρότερα περιθώρια γύρω από την οθόνηΤεχνικά χαρακτηριστικά | Samsung Galaxy A55 5G

Οθόνη: 6,6 ίντσες Super AMOLED οθόνη με FHD+ ανάλυση 2340×1080 pixels, ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz, HDR10+, 1000 nits (HBM) φωτεινότητα, Vision Booster, Corning Gorilla Glass Victus+

Chipset: Samsung Exynos 1480 (4nm) με octa-core CPU (4xCortex-A78@2.75GHz & 4xCortex-A55@2.0GHz), GPU Xclipse 530

Μνήμη: 8GB ή 12GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB ή 256GB επεκτάσιμος με microSDXC έως 1TB

Κάμερα: τριπλή κύρια κάμερα με 50MP κύριο αισθητήρα με ευρυγώνιο φακό (F1.8, AF, OIS) + 12MP με Ultra-Wide φακό (F2.2) + 5MP Macro (F2.4), βίντεο 4K@30fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS, selfie-cam 32MP (F2.2) με βίντεο 4K@30fps, 1080p@30/60fps

Συνδεσιμότητα: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/6 (dual-band), Bluetooth 5.3, NFC

Extras: GPS, GALILEO, GLONASS, BDS, QZSS, USB Type-C 2.0 OTG, οπτικός αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, IP67 πιστοποίηση στεγανοποίησης απέναντι σε νερό και σκόνη, διπλά στερεοφωνικά ηχεία, συμβατότητα με eSIM

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 5.000mAh με ενσύρματη φόρτιση στα 25W

Λειτουργικό: Android 14 (με One UI 6.1)

Διαστάσεις: 161,1×77,4×8,2 χιλ.

Βάρος: 213 γρ.

The post Δοκιμάσαμε το Samsung Galaxy A55 5G: «Θωρακίζοντας» τη μεσαία κατηγορία appeared first on allaboutandroid.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα