1 στους 3 Γάλλους κοντά στην ιδεολογία του κόμματος της Λεπέν

Στη δημοσκόπηση του TNS Sofres για την εφημερίδα Le Monde, το ραδιοσταθμό France Info και το Canal+, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, το 34% (πάνω από 1 στους 3) των Γάλλων απαντούν θετικά στο ερώτημα «εάν θα λέγατε ότι συμφωνείται με τις ιδέες που υπερασπίζεται το Εθνικό

Μέτωπο».

Πάντως, οι Γάλλοι εμφανίζονται μοιρασμένοι για την ταυτότητα της ιδεολογίας του κόμματος, η οποία χαρακτηρίζεται από το 43% «περισσότερο ακροδεξιά, εθνικιστική και ξενοφοβική» ενώ από το 46% «περισσότερο πατριωτικά δεξιά με παραδοσιακές αξίες».

Σημειώνεται, ότι το ποσοστό στη δημοσκόπηση, η οποία γίνεται τακτικά, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια: Ήταν 22% το 2011, όταν η Μαρίν Λεπέν ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής του κόμματος που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν. Έφθασε στο 31% το 2012 και το 32% το 2013.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν συντάσσονται «ούτε με τις επικρίσεις που διατυπώνει ούτε με τις λύσεις που προτείνει η Μαρίν Λεπέν» εξακολουθεί να υπερισχύει, στο 43%, όμως υποχωρεί τρεις μονάδες σε σχέση με το 2013. Το 14% (+2 μονάδες) συντάσσεται με «τις επικρίσεις και τις λύσεις» και το 35% (ίδιο ποσοστό με το 2013) προσυπογράφει μόνο τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την Λεπέν, αλλά όχι τις λύσεις της.

Η εικόνα της Λεπέν συγκεντρώνει ολοένα και πιο ευνοϊκές απόψεις: 58% θεωρούν ότι είναι «ικανή να συσπειρώσει πέραν της παράταξής της» (+5), 56% πως «κατανοεί τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων» (+7) και 40% πως «έχει νέες ιδέες για να λύσει τα προβλήματα της Γαλλίας» (+5).

Για το 54%, το «Εθνικό Μέτωπο» παραμένει ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Αντίθετα, το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση.

Δύο βασικά σημεία του προγράμματος του FN απορρίπτονται πάντως με πολύ μεγάλη πλειοψηφία: η έξοδος από το ευρώ (64% αντιτίθενται, έναντι 29% που την υποστηρίζουν) και την εθνική προτίμηση στην απασχόληση (72% την απορρίπτουν, έναντι 24%).

Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.021 προσώπων που ερωτήθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα