12 μίλια Ιόνιο: Στη Βουλή η επέκταση, πολύ κοντά και στα Rafale
Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον “καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο έρχεται ως επιστέγασμα σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Έχουν προηγηθεί η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης
Το νομοσχέδιο που μεγαλώνει την Ελλάδα με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η δεύτερη ανάγνωσή του να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021. Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.
Μέχρι τη Δευτέρα η κατάθεση και του νομοσχεδίου για τα RafaleΜε την διαδικασία του “επείγοντος” αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Σύμφωνα με τον προγραμματισμός των εργασιών της Βουλής το νομοσχέδιο αυτό θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου (σε τρεις όμως συνεδριάσεις). Στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με βάση το άρθρο 142Α του ΚτΒ σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.
12 μίλια Ιόνιο: Μια επέκταση, χαστούκι στην ΤουρκίαΕίναι πλέον σαφές, πως μετά το πράσινο φως που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, η Τουρκία θα εντείνει τις προκλήσεις. Το μήνυμα γίνεται ακόμα ηχηρότερο προς τη γείτονα χώρα όταν υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία «αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», η ελληνική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικρατείας της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή του Ιονίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη περί Δικαίου της Θάλασσας, αυτόματα μεταφράζεται σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δηλαδή σε θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον αέρα. Την ίδια στιγμή, η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και το κλείσιμο των κόλπων, καθώς και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ανοίγουν τον δρόμο για τη σύνταξη του συνυποσχετικού Ελλάδας – Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αντικείμενο την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, κάτι το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί προφορικά κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα και τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.
Μια διαφορά, από το 2009Η διαφορά αυτή κρατεί από το 2009, όταν η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία θαλάσσιων ζωνών, η οποία όμως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ως ελλιποβαρής προς τη Τουρκία. Τώρα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορούσε «το κλείσιμο κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Δηλαδή το σχέδιο διατάγματος αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο των Ιονίων νήσων (Διαπόντια Νησιά ή Νήσοι Οθωνοί) μέχρι το Ταίναρο.
Τα Διαπόντια ΝησιάΥπενθυμίζεται ότι τα Διαπόντια είναι ένα σύμπλεγμα 11 νησιών που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε απόσταση 9-20 χλμ. από αυτή. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τους Οθωνούς, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά, την Ερείκουσσα και το Μαθράκι και τις ακατοίκητες νησίδες Διάκοπο, Διάπλο, Καράβι, Καστρινό, Λειψώ (ή Βάρκα), Οστρακο, Πλάκα (ή Αγκυρα), Πλατειά και Τραχειά. Επίσης, το νησί Σάσων, δυτικά της Αλβανίας, αποτελεί μέρος αυτού του συμπλέγματος.
12 μίλια Ιόνιο: Νευράκια στην ΤουρκίαΤα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν την των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος ως προάγγελο μίας ενδεχόμενης επέκτασης και στο Αιγαίο, γεγονός που θα κλιμακώσει, όπως σχολιάζουν, την ήδη τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που θεωρούν την κίνηση της Ελλάδας ακόμη και ως casus belli, όπως μεταδίδει το sigmalive. «Η Ελλάδα επιβάλλει τις κατοχικές της θέσεις στην ΕΕ: Είμαστε ο εγγυητής των συμφερόντων σας» αναφέρει η φιλοκυβερνητική, Γενί Σαφάκ «Έκτακτη είδηση: Δήλωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα κλιμακώσει την ένταση», αναφέρει η Χουριέτ. «Δήλωση-σκάνδαλο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την υφαλοκρηπίδα», γράφει η Τζουμχιουριέτ, ενώ η Α χαμπέρ μιλά για «απόφαση σκάνδαλο απο τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», και έχει σχόλιο του Αμπντουλάχ Αγάρ, που μιλά για «αιτία πολέμου».
«Νέα κίνηση από την Ελλάδα που θα θερμάνει τα νερά της ανατ. Μεσογείου», αναφέρει το TELE1. «Καινούρια πρόκληση από την Ελλάδα: Σχεδιάζουν να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια» αναφέρει η Ακσάμ. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στην Αλβανία. Εξηγήσεις ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αλβανική κυβέρνηση. «Έχουμε ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1990» απάντησε ο Έντι Ράμα, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ. Παράλληλα, με ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής της κυβέρνησης, γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
“Ποδαρικό” για το 2021Το νομοθετικό “ποδαρικό” για το 2021, πάντως, θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)” καθώς η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επειδή είχε κατατεθεί στην Βουλή και είχε ξεκινήσει η συζήτηση και ψήφισή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με υπουργό Εσωτερικών τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα με την οποία δηλώνει πως υιοθετεί πλήρως το σύνολο του νομοσχεδίου, οπότε μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του από το σημείο όπου είχε σταματήσει πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων της Βουλής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Βόμβα» στην υπόθεση του ψευτογιατρού: Πρώην υπουργός κατηγορείται ως συνεργάτης του
- Survivor: Πήγε στον Άγιο Δομίνικο παίκτρια που δεν ξέρει κολύμπι
- Ο κορωνοϊός βάζει ηλεκτρονικό βραχιόλι στους εργαζόμενους
- Πήγε να της γλείψει τα πόδια για 2.000 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: «Βουτιά στο κενό» από πολυκατοικία για 55χρονη
- Κορονοϊός: «Βράζουν» Βύρωνας, Δάφνη, Ηλιούπολη, Γαλάτσι κι άλλοι πέντε δήμοι της Αθήνας
- «Συναγερμός» σε χωριό των Τρικάλων μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων
- Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του 53χρονου νοσηλευτή από τη Δράμα: «Κάθε στιγμή φλερτάρω με τον θάνατο»
- Πανταζής: «Μπορεί να έχω πάει και με πάνω από 4.000 γυναίκες» (VIDEO)
- «Η ζωή του κρέμεται σε μια κλωστή»: Κρίσιμη η κατάσταση του υποδιοικητή του Θριασίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ύλη πανελληνίων 2021 – μείωση: Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές
- Survivor spoiler: Το πρώτο ειδύλλιο του ριάλιτι
- Τοποθέτηση βόμβας – Καπιτώλιο: Στα ίχνη του υπόπτου βρίσκεται το FBI
- Γκάφες Τσίπρα: Η Θεσσαλονίκη, το εμβόλιο και η απάντηση Ταραντίλη
- 12 μίλια Ιόνιο: Στη Βουλή η επέκταση, πολύ κοντά και στα Rafale
- Bitcoin ρεκόρ: Ξεπέρασε το προηγούμενο
- Εμβόλιο Moderna έγκριση: «Ναι» και από τη Βρετανία
- Λειτουργία δικαστηρίων κορονοϊός: Ανοίγουν από τη Δευτέρα 11/1
- Αγγλία – FA Cup: Με τα τριτοτέταρτα!
- ΑΣΟΕΕ επίθεση στον Πρύτανη: Απολογήθηκαν κι έμειναν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- 12 μίλια Ιόνιο: Στη Βουλή η επέκταση, πολύ κοντά και στα Rafale
- Κουφοντίνας – απεργία πείνας: O “Λουκάς” της 17 Νοέμβρη ζητά μεταφορά στον Κορυδαλλό
- Τοποθέτηση βόμβας – Καπιτώλιο: Στα ίχνη του υπόπτου βρίσκεται το FBI
- Θριάσιο υποδιοικητής κορονοϊός: “Η ζωή του κρέμεται σε μια κλωστή”
- Αγγλία – FA Cup: Με τα τριτοτέταρτα!
- Survivor spoiler: Το πρώτο ειδύλλιο του ριάλιτι
- Λα Λίγκα – προαναγγελία: Αντίρροπες τάσεις
- ΑΣΟΕΕ επίθεση στον Πρύτανη: Απολογήθηκαν κι έμειναν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι
- Μπουντεσλίγκα – προαναγγελία: Κακός δαίμονας
- Γκάφες Τσίπρα: Η Θεσσαλονίκη, το εμβόλιο και η απάντηση Ταραντίλη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 5 «κόκκινες» περιοχές της χώρας
- Rowan Atkinson says Cancel Culture “Like Medieval Mob looking for someone to burn”
- Προστατευόμενα είδη: Πώς συμπεριφερόμαστε αν συναντήσουμε ένα άγριο ζώο
- Αποκαλύψεις στην υπόθεση δολοφονίας της 38χρονης Κινέζας στα Βίλια - Τι κατέθεσαν οι συγκάτοικοί της
- Δωρεάν rapid tests στο Δήμο Σπάρτης
- Δεκαπέντε κρούσματα σε Λέσβο ένα σε Χίο
- Πρόσκληση σε μαθητές για λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο Δήμο Δυτικής Λέσβου
- Περιοδεία του περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη στη Δυτική Λέσβο
- Εισβολή στο Καπιτώλιο: Γαμπρός θύματος κατηγορεί τον Τραμπ και ζητάει την καθαίρεσή του
- Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου LIVE: Καλό ξεκίνημα από τους «ερυθρόλευκους»