1821 Τσωρτς: Ένας Ιρλανδός στρατιωτικός στην υπηρεσία της Επανάστασης
Τέτοιες μέρες (28 Φεβρουαρίου) του 1827 αποβιβάζεται στην Ερμιόνη της Πελοποννήσου ο ιρλανδικής καταγωγής Βρετανός στρατιωτικός Ρίτσαρντ Τσωρτς, που είχε κληθεί από την επαναστατική κυβέρνηση να αναλάβει την αρχιστρατηγία του στρατού ξηράς. Ο σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς ή Τσωρτζ όπως τον ανέφεραν και αναφέρουν στην Ελλάδα υπηρετούσε στον στρατό από πολύ μικρός. Πολέμησε από το 1805 στους Ναπολεόντειους Πολέμους, στην Ισπανία, στην Αίγυπτο, στη Σικελία, στην
Τον Μάρτιο του 1827, η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας έχρισε τον Τσωρτς Αρχιστράτηγο των κατά Ξηράν Δυνάμεων και τον Λόρδο Κόχραν Πρώτον Στόλαρχον Όλων των Ναυτικών Δυνάμεων. Πρώτη τους αποστολή ήταν η ενίσχυση του Καραϊσκάκη που μαχόταν στο Φάληρο και το Κερατσίνι για να λύσουν την πολιορκία της Ακρόπολης, κάτι που δεν κατάφεραν, με σημαντικές απώλειες για τους Έλληνες. Μετά το χαμό του Καραϊσκάκη και τη διάλυση του στρατού, ο Τσωρτς έσωσε τους άνδρες που ήταν σκορπισμένοι στα παράλια, φρόντισε για την επιβίβασή τους σε πλοία και στη συγκέντρωσή τους στο Φάληρο και στον Πειραιά και στη συνέχεια στη Σαλαμίνα όπου συγκεντρώθηκε μετά από λίγο το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων.
1821 Τσωρτς: Η πορεία του στην επανάστασηΣτη συνέχεια η Αντικυβερνητική Επιτροπή του ανέθεσε το φρούριο του Ναυπλίου. Μετά από μερικούς μήνες πήγε στο φρούριο της Κορίνθου και από εκεί στο Διακοπτό της Βοστίτσας και μετά στην Ανατολική Ελλάδα, όπου έμεινε μέχρι που ήλθε ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Μετά την άφιξη του Καποδίστρια στάλθηκε στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, όπου το 1829, επικεφαλής των στρατευμάτων της Δυτικής Ελλάδος και με τη βοήθεια στολίσκου στον οποίο συμμετείχε ο Άστιγξ (Hastings) με την «Καρτερία» και άλλα πέντε πολεμικά με σκοπό τον αποκλεισμό του Αμβρακικού Κόλπου, κατάφερε να κυριεύσει τη Βόνιτσα, το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι, μια από τις τελευταίες πράξεις του πολέμου της απελευθέρωσης που όρισαν τα σύνορα της Ελλάδας εκτός της Πελοποννήσου, στη Στερεά Ελλάδα.
1821 Τσωρτς: Μετά την επανάστασηΜετά τον Ιούλιο του 1829, ο Τσωρτς παραιτήθηκε από τη θέση του, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του στην επιλογή του Καποδίστρια να διορίσει τον αδελφό του Αυγουστίνο πληρεξούσιο τοποτηρητή στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και για την παραμέληση των στρατιωτών του από την Κυβέρνηση Καποδίστρια. Με την έλευση του Όθωνα, η Κυβέρνηση Σπυρίδωνα Τρικούπη πρόσφερε στον Τσωρτς του τη θέση του πρέσβη στη Ρωσία, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Ρώσος αυτοκράτορας. Στη συνέχεια διορίστηκε Σύμβουλος της Επικράτειας και το 1836, κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης Άρμανσπεργκ, διορίστηκε γενικός επιθεωρητής του Στρατού.
1821 Τσωρτς: Στο κίνημα του 1843
Στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 ο Τσωρτς επιλέχθηκε ανάμεσα από τους Συμβούλους της Επικράτειας που ήταν επαναστάτες να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ αυτών και του Όθωνα και συνυπέγραψε την επόμενη ημέρα την προκήρυξη του Συμβουλίου της Επικράτειας που ευχαριστούσε το λαό και τη φρουρά των Αθηνών για τη συμπεριφορά τους και ανακήρυσσε την 3η Σεπτεμβρίου ως εθνική εορτή. Ήταν ο τέταρτος υπογράφων μετά τον Μαυρομιχάλη, τον Κουντουριώτη και το Νοταρά.
1821 Τσωρτς: Πολιτική καριέραΈνα μήνα μετά εκλέχθηκε πληρεξούσιος Ζυγού Αιτωλίας στην Γ’ Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση, αντιπροσωπεύοντας μια περιοχή από τα μέρη της Δυτικής Ελλάδας που απελευθέρωσε το 1828-1829 και επιλέχθηκε στη Γερουσία. Ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης τάχθηκε με την πλευρά των ετεροχθόνων. Θρυλική έχει μείνει η αγόρευσή του για το ζήτημα αυτό, διότι περιείχε μόνο μια λέξη: «Γκαϊντούρια!», αγανακτισμένος από τη στάση των αυτοχθονιστών βουλευτών που τον θεωρούσαν ετερόχθονα παρά το ότι ο ίδιος είχε λάβει την ελληνική υπηκοότητα. Τον ίδιο χρόνο, το 1844, ο Όθωνας αποφάσισε την απομάκρυνση του Τσωρτς από τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή και διορίζει στη θέση του τον Θεόδωρο Γρίβα. Ο Τσωρτς παραιτήθηκε από το στρατό και στην ουσία τελειώνει τη στρατιωτική του καριέρα σε ηλικία 60 ετών, παραμένοντας στη Γερουσία.
Όταν το 1854, δέκα χρόνια αργότερα, ο Όθωνας του πρόσφερε την τιμητική θέση του στρατηγού, ο Τσωρτς τη δέχθηκε με επιφύλαξη, χωρίς όμως να αναλάβει ενεργό στρατιωτικό ή πολιτικό ρόλο. Ήταν μέλος της Γερουσίας μέχρι την κατάργησή της το 1864. Έμενε στην Αθήνα μέχρι το θάνατό του το 1873. Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που έχαιρε μέχρι το τέλος της ζωής του είναι οι επισκέψεις του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ στον Τσωρτς, όταν ήταν άρρωστος, λίγες ημέρες πριν το θάνατό του. Ετάφη δημοσία δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και η πόλη των Αθηνών τον τίμησε, δίνοντας -με λανθασμένη ορθογραφία- το όνομά του στην οδό «Τζωρτζ», κάθετη στην πλατεία Κάνιγγος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Aκρίτα: Έχει δίκιο – Ζητώ συγγνώμη
- Τέα Πρέλεβιτς: Δημοσίευσε φωτογραφίες από τον γάμο της με Ινδό, μέλος της βασιλικής οικογένειας
- Εξαδάκτυλος: Αλλαγή τοπίου με ανοσοποίηση του 20% του πληθυσμού εντός ενός μήνα
- Survivor 4: Αυτή είναι η νέα παίκτρια που μπαίνει την Κυριακή
- Έλενα Κρεμλίδου – Η ατάκα της για τα προσόντα των έγχρωμων ανδρών
- ΟΑΕΔ: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους
- Έκκληση Γ. Σακελλαρίδη: Η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο και να σωθεί ο Κουφοντίνας
- «Bad Bank του Ερντογάν»: Μέγα τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία
- Διπλάσια από σήμερα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021
- Αναδρομικά και προσωρινή σύνταξη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ζώδια Μάρτιος 2021: Αυτά θα έχουν ένα δύσκολο μήνα
- Survivor Ανθή – Περικλής: Στα “μαχαίρια” οι πρώην… αχώριστοι
- Μια κυρία στα μπουζούκια: Πώς είναι σήμερα το σπίτι που έμεναν Λάσκαρη – Βουτσάς
- Ερντογάν τράπεζα: Η bad bank του τούρκου προέδρου
- House of Fame live πρεμιέρα: Εντυπωσίασε η Ελένη Φουρέιρα, όλα όσα είδαμε
- ΕΠΟ – Γραμμένος: Κάρφωσε Αυγενάκη
- Επίθεση στο σπίτι Μητσοτάκη – Χανιά: “Χτύπημα” από υποστηρικτές του Κουφοντίνα
- 1821 Τσωρτς: Ένας Ιρλανδός στρατιωτικός στην υπηρεσία της Επανάστασης
- Πάρκο Τεχνολογίας – Άγιοι Ανάργυροι: “Μεταμορφώθηκε” το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ
- Τραπεζικό σκάνδαλο Τουρκία: Η bad bank, ο Ερντογάν και ο… Τραμπ (;)
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- 1821 Τσωρτς: Ένας Ιρλανδός στρατιωτικός στην υπηρεσία της Επανάστασης
- ΕΠΟ – Γραμμένος: Κάρφωσε Αυγενάκη
- Survivor Ανθή – Περικλής: Στα “μαχαίρια” οι πρώην… αχώριστοι
- Ερντογάν τράπεζα: Η bad bank του τούρκου προέδρου
- Μια κυρία στα μπουζούκια: Πώς είναι σήμερα το σπίτι που έμεναν Λάσκαρη – Βουτσάς
- House of Fame live πρεμιέρα: Εντυπωσίασε η Ελένη Φουρέιρα, όλα όσα είδαμε
- Ζώδια Μάρτιος 2021: Αυτά θα έχουν ένα δύσκολο μήνα
- Επίθεση στο σπίτι Μητσοτάκη – Χανιά: “Χτύπημα” από υποστηρικτές του Κουφοντίνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιστολή των "Ενεργών Μπαμπάδων" προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
- "Καταδικασμένοι στην «ειρκτή» του COVID-19 κρατούμενοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και υγειονομικό προσωπικό στον «Αγ. Στέφανο»"
- Κυρ. Πιερρακάκης: «Οι κρίσεις πυκνώνουν τον πολιτικό χρόνο»
- Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή δύο στελεχών της ΝΔ
- Συνελήφθη γιατρός στην Κάλυμνο για «φακελάκι»
- Σοφία Μπεκατώρου : Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων
- Αδιανόητο επεισόδιο στον Πειραιά: Χτύπησαν 14χρονη επειδή φορούσε μπλούζα της ΑΕΚ
- Aφιέρωμα στην Ελλάδα για τους αξιωματούχους που σπάνε τους νόμους για την πανδημία
- Κορονοϊός: Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία - 70 επιπλέον ΜΕΘ για ασθενείς
- "Τσαμπουκάδες" με κορονοϊό στη Μυτιλήνη - 4 συλλήψεις