24η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιείται η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου από 11 έως 21 Οκτωβρίου 2012, με τη συμμετοχή 21 ερασιτεχνικών θιάσων του Αιγαίου με κύρια χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά με σημαντική συμβολή του Δήμου Σάμου, που εδώ και δύο χρόνια μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΘΑ διεκδίκησε την διοργάνωση της στη Σάμο, ειδικά για το 2012, που η Σάμος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος Μαρία Βενέτη, τις
πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου επισκέφτηκε τη Σάμο για προετοιμασία της Συνάντησης και κατάρτιση του προγράμματος εκδηλώσεων. Εκεί αποφασίστηκε οι παραστάσεις να πραγματοποιηθούν στο εκσυγχρονισμένο Αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Σάμου και στην Αίθουσα Σίβυλλα του ξενοδοχείου DORYSSA, προκειμένου να απλωθεί η Συνάντηση σε χώρους πέραν της πόλης και να τις παρακολουθήσουν και οι κάτοικοι της Ανατολικής Σάμου. Στο Καρλόβασι δεν βρέθηκε αίθουσα που να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Οι παραστάσεις αυτές θα συνδυασθούν με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια θεατρικής παιδείας, εκθέσεις, δρώμενα και πολλές εκπλήξεις. Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων έχει σκοπό να αναδείξει και να προβάλει τη Σάμο, την παράδοση και ιστορία της, όπως η παρουσίαση για πρώτη φορά του έργου του Γεωργίου Κλεάνθη «Χαρίδημος ο Σάμιος» σε μορφή θεατρικού αναλογίου από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου σε συνεργασία με τη Μουσική Σχολή «Αρμονία» του Δήμου Σάμου, η παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Σιδηρά «Ασχημάνθρωπος», θεατρικό έργο που βασίσθηκε σε σαμιώτικα παραμύθια και ανέβηκε απ τη Θ.Ο.Σ. πριν πέντε χρόνια, η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μανιώτη που έζησε και δημιούργησε το πληθωρικό του έργο στη Σάμο, η έκθεση «Κουκλοτοπία» του Καρλοβασίτη καλλιτέχνη Σταύρου Μακρυγιάννη αλλά και το δρώμενο «Καδής» παρουσιασμένο στους φιλοξενούμενους της Συνάντησης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπαθαρέων στο πλαίσιο της «Αιγαιοπελαγίτικης Συνάντησης χορών και γεύσεων» που θα κλείσει τη Συνάντηση. Τα μέλη των θεατρικών ομάδων τα πρωινά θα συμμετέχουν σε συζητήσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τα βράδια σε δρώμενα όπως «Μες' τα μαύρα μεσάνυχτα», μια σατιρική βραδινή περιπολία με συμμετοχή μελών από διαφορετικές ομάδες.
Πέρα από το Δήμο Σάμου τη διοργάνωση στηρίζουν δύο φορείς: Το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Ν. Δημητρίου» που διαθέτει όλους τους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του για τις εκδηλώσεις της Συνάντησης αλλά και η Θεατρική Ομάδα Σάμου με όλο της το ανθρώπινο δυναμικό στη διάθεση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας έτσι ώστε η Σάμος να παρουσιάσει μια άρτια οργανωμένη Συνάντηση και για τις φιλοξενούμενες ομάδες αλλά κυρίως για το κοινό της Σάμου. Η αφίσα είναι έργο του Σάμιου ζωγράφου Νίκου Κυπραίου, ειδικά ζωγραφισμένο για τη Συνάντηση.
Στο δεκαήμερο της Συνάντησης θα επισκεφθούν τη Σάμο περίπου 400 άτομα από 16 νησιά του Αιγαίου και με την παρουσία τους θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για την τοπική κοινωνία, που θα έχει την ευκα
Keywords
Τυχαία Θέματα