31χρονη Ευαγγελισμός: Θετικό το νέο τεστ της γυναίκας που είχε πάρει εξιτήριο

31χρονη Ευαγγελισμός: Θετικό βγήκε το νέο τεστ για κορωνοϊό στο οποίο υποβλήθηκε η 31χρονη γυναίκα που είχε νοσήσει με Covid-19 και είχε πάρει εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» στις 6 Απριλίου μετά από αρνητικό έλεγχο. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ασθενούς είχε αναφερθεί εχθές ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ότι εξετάζεται ενδελεχώς το ιστορικό της και ότι δεν τεκμηριώνεται προς το παρόν περιστατικό επαναλοίμωξης με την Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι η 31χρονη έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις

6 Απριλίου, έχοντας βρεθεί αρνητική στον ιό, αλλά από το περασμένο Σαββατοκύριακο νοσηλεύεται και πάλι στο ίδιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μερικές εβδομάδες μετά το εξιτήριό της η ασθενής εμφάνιση μια υποτροπή συμπτωμάτων που παρέμπεμπαν στον ιό, έκανε νέες εξετάσεις, βρέθηκε θετική και διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό, με τους γιατρούς να ερευνούν την συγκεκριμένη υπόθεση. Σήμερα, βγήκαν τα αποτελέσματα του τελευταίου της τεστ, το οποίο βγήκε θετικό.

Δεν τεκμηριώνεται περιστατικό επαναλοίμωξης από τη νόσο COVID-19, δηλαδή να έχει ιαθεί ο ασθενής και να ξανανοσήσει, στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, απαντώντας εχθές σε ερώτηση του ygeiamou.gr, του ιατρικού site του «Πρώτου Θέματος». Ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε την περίπτωση της ασθενούς με νόσο COVID-19 που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 6 Απριλίου, αλλά από το περασμένο Σαββατοκύριακο νοσηλεύεται και πάλι στο ίδιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, ο οποίος έλαβε γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού προχθές Κυριακή από συναδέλφους του στον «Ευαγγελισμό» ζήτησε να μελετήσει το ιστορικό της, το οποίο και του εστάλη.

Κι άλλες περιπτώσεις

«Όντως πρόκειται για μια ασθενή που ήταν θετική στον κορωνοϊό, είχε συμπτωματολογία, νοσηλεύθηκε και εξήλθε του νοσοκομείου με αρνητικό έλεγχο, αλλά σε κάποια υποτροπή των συμπτωμάτων που έμοιαζαν με τον ιό, λίγες ημέρες μετά βρέθηκε θετική. Παρακάλεσα να επαναληφθούν οι έλεγχοι, όντως ήταν αρνητικοί οι ενδιάμεσοι έλεγχοι και θετικός ο πρόσφατος», είπε. Αναλύοντας το περιστατικό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα γιατί, «έχουν δημοσιευθεί αντίστοιχες περιπτώσεις και από τη Νότια Κορέα με κάποιο αριθμό ατόμων οι οποίες δείχνουν ότι μάλλον, συμβαίνει αυτό που είχαμε πει και τότε, όταν πρωτοσυζητήσαμε αυτές τις μελέτες, ότι δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος για το τι συνέβη».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν περιπτώσεις που ένα δείγμα ήταν θετικό και το άλλο αρνητικό κι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δείγματα είχαν ληφθεί από δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος, π.χ. τις βρογχικές εκκρίσεις και τον φάρυγγα, ή η ποιότητα των δειγμάτων να επηρεάζει την ανίχνευση του ιού ή μπορεί όντως ο οργανισμός να έχει καταπολεμήσει τον κορωνοϊό και κάτι συμβαίνει και ο ιός αναζωπυρώνεται ή το γενετικό υλικό του αναζωπυρώνεται.

Ο κορωνοϊός «προτιμά» συγκεκριμένες περιοχές του σώματος

«Υπάρχουν κάποια σημεία του σώματος που ο ιός δείχνει να έχει προτίμηση, όπως ο στοματοφάρυγγας και να μην ισχύουν όλα αυτά που γνωρίζουμε για την ακριβή παθογένεια του ιού. Επαναλοίμωξη, θεωρώ ότι δεν έχει καταγραφεί επίσημα και δεν την περιμένουμε επιστημονικά να συμβεί. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει ένας τροπισμός (προτίμηση) του ιού σε κάποια σημεία του σώματος και αυτό φαίνεται από παθολογοανατομικές μελέτες. Θεωρώ λοιπόν ότι οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό εμφανίζεται θα προσπαθούμε να το εξηγήσουμε και να διακριβώσουμε αν είναι επανανίχνευση του ιού ή του γενικού υλικού του ιού, ή απλά μια μακρά παραμονή του ιού στο σώμα.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά μέχρι και έναν μήνα μετά να είναι θετικά στον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο και το περιστατικό που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι ένα τέτοιο. Έχει θετική PCR στο γενετικό υλικό του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι «δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε και να πούμε ότι είναι επαναλοίμωξη ή ότι κινδυνεύει κάποιος να μεταδώσει έναν τέτοιο ιό».

Keywords
Τυχαία Θέματα