4 γενιές για να ανέβει ο Έλληνας στην κοινωνική κλίμακα
Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.
Η κοινωνική ανέλιξη παραμένει προβληματική σε πολλές βιομηχανικές χώρες, καθώς χρειάζονται κατά μέσον όρο πέντε γενιές στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για να καταφέρει κάποιος που προέρχεται από φτωχή οικογένεια να φτάσει στο μέσο εισόδημα στη χώρα του.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, καθώς σε αυτές χρειάζονται 4 γενιές,
«Δεν υπάρχει πλέον κοινωνική κινητικότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ: τα εισοδήματα, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη», σημείωσε η Γκαμπριέλα Ράμος, ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού σε δημοσιογράφους.
«Στο σύνολο του ΟΟΣΑ, χρειάζονται πλέον τουλάχιστον 5 γενιές κατά μέσον όρο ώστε ένα παιδί που προέρχεται από μια οικογένεια που βρίσκεται χαμηλά στην εισοδηματική κλίμακα να φτάσει στον μέσο όρο της», πρόσθεσε.
Στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία και τη Χιλή, χρειάζονται έξι γενιές για να μπορέσουν τα παιδιά μιας οικογένειας που βρίσκεται χαμηλά στην κλίμακα εισοδημάτων (στο κατώτερο 10%) να ανέβουν στο μέσο επίπεδο της χώρας τους. Δηλαδή «180 χρόνια», σημείωσε η Ράμος.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Βραζιλία και τη Νότια Αφρική όπου χρειάζεται να περάσουν 9 γενιές για να ανέβει κανείς στην κοινωνική κλίμακα, ενώ τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα στην Κολομβία όπου χρειάζεται να περάσουν 11 γενιές.
Τρεις ελληνικές εταιρείες ανάμεσα στις καλύτερες της ΕυρώπηςΑντιθέτως, στην Δανία χρειάζονται δύο γενιές και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία) τρεις γενιές, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ στην Ισπανία και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες έξι χώρες (Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Βέλγιο, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ολλανδία) απαιτούνται τέσσερις γενιές.
Η μικρότερη κινητικότητα εντοπίζεται στο χαμηλότερο και το υψηλότερο επίπεδο της κοινωνικής κλίμακας. Κατά μέσον όρο σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ, μόνο το 17% των παιδιών «ταπεινής» καταγωγής καταφέρνει να ανέβει στην κοινωνική κλίμακα όταν ενηλικιωθεί, ενώ την ίδια ώρα το 42% των παιδιών από ευκατάστατες οικογένειες καταφέρνει να παραμείνει στο επίπεδο αυτό.
Στη Γαλλία τα ποσοστά αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο, αλλά στις ΗΠΑ ή στη Γερμανία, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αντιθέτως αυτή είναι λιγότερο εμφανής στην Ισπανία, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπου έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την πρόσβαση στην παιδεία, και στη Δανία.
Η ανισότητα στις ευκαιρίες δεν αφορά μόνο το εισόδημα από την εργασία, αλλά και το επάγγελμα, την παιδεία και την κατάσταση της υγείας.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι τα παιδιά των στελεχών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια στελέχη από ό,τι τα παιδιά των χειρωνακτών: στη Γαλλία, 27% αυτών των τελευταίων γίνονται στελέχη, ποσοστό που πλησιάζει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
ΕΦΚΑ: «Χαμένες» οι γυναίκες και όσοι εργάζονται με μερική απασχόλησηΕπίσης μόλις το 17% των παιδιών γονέων που δεν έχουν πτυχία (12% κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ) κάνουν ανώτατες σπουδές, σε σύγκριση με περισσότερο από το 60% των παιδιών γονιών που ακολούθησαν τέτοιες σπουδές.
«Η έλλειψη κοινωνικής κινητικότητας δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Με καλύτερα προσαρμοσμένες πολιτικές, μπορούμε να ενισχύσουμε τις ίσες ευκαιρίες», τόνισε η Ράμος.
Ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε ως εκ τούτου ότι «οι χώρες που έχουν ήδη επενδύσει πολύ στην εκπαίδευση ή την υγεία δείχνουν εν γένει μια πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα». Ωστόσο το σημαντικό δεν είναι μόνο, σύμφωνα με τον οργανισμό, «το ύψος των δημόσιων πόρων που διατίθενται», αλλά και «ο τρόπος με τον οποίο τίθενται στο επίκεντρο οι πιο υποβαθμισμένες κατηγορίες του πληθυσμού».
Το άρθρο 4 γενιές για να ανέβει ο Έλληνας στην κοινωνική κλίμακα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί Αμερικανοί και Γερμανοί θέλουν «Γλώσσα Μακεδονική» που δημιουργεί Μακεδονικό Έθνος
- Δε θα πιστεύετε στα μάτια σας: Για 25 χρόνια απομονώθηκε και ζούσε σε αυτήν τη σπηλιά – Το εσωτερικό της θα σας καταπλήξει
- Λάκης Λαζόπουλος: "Αυτό που ζούµε είναι ένα κοµµωτήριο"
- Πέθανε ο Μάκης Τρικούκης
- Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία
- Τα 4 λάθη που κάνετε στο μαγείρεμα και σας παχαίνουν χωρίς να το ξέρετε
- Η ανιψιά της Diana παντρεύτηκε και ο Harry με την Meghan έκλεψαν την παράσταση με την εμφάνιση τους
- Νέο θανατηφόρο τροχαίο συγκλονίζει την Κρήτη – Ένας νεκρός
- Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
- Γκάλοπ Marc: Mονοψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- 4 γενιές για να ανέβει ο Έλληνας στην κοινωνική κλίμακα
- Ξέσπασε σε λυγμούς ο Θανάσης Γιαννακόπουλος (pics)
- Η «μακεδονική» DW παρουσιάζει τον Σέλτσα να δηλώνει «Μακεδόνας» (vid)
- Όταν ο Σώρρας κυκλοφορούσε σαν καλόγερος στην Πατησίων…
- Πρωταθλητές Ελλάδας οι «πράσινοι», για τον Παύλο!
- Πιο χαμογελαστός από ποτέ ο Τσίπρας – Τι είπε για τη γραβάτα (vid)
- DW: Ο επί 16 χρόνια ανίκητος Ερντογάν, βλέπει την «καρέκλα» του να τρίζει
- Ποινή στον Ολυμπιακό για τα επεισόδια στο ΣΕΦ
- Στον Μπέχιτς χρεώθηκε το γκολ του Πογκμπά
- Στην κορυφή ο Φέντερερ – «Καθάρισε» τον Ναδάλ (vids)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας 18/6
- Νιγηρία: Τζιχαντιστές έστειλαν μικρά κορίτσια να δράσουν ως βομβίστριες-καμικάζι
- Άστατος με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και σήμερα ο καιρός
- Εξώδικο της οικογένειας στη Μίνα Αρναούτη: «Απαγορεύεται να λες το όνομα Παντελίδης»
- Οι Μαχητές απόλυτοι νικητές δίχως τη Ροδάνθη
- Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
- Χαμηλές προσδοκίες για την ρύθμιση του χρέους – Κλείνει η 4η αξιολόγηση
- Τρεις νεκροί και 200 τραυματίες από τα 6,1 Ρίχτερ στην Οσάκα
- Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις
- Στ. Τζουμάκας: «Θετική εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας» η συμφωνία με τα Σκόπια