75 κρούσματα ρατσιστικής βίας σε έναν χρόνο

Του Μανώλη Ασαριώτη (asariotis@attikipress.gr)

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στη χώρας μας κατά το 2013, που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους (01.02.2013 – 1.02.2014) καταγράφηκαν 75 θύματα ρατσιστικής βίας, 67 άνδρες, 4 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων δύο ήταν ασυνόδευτα. Όλα τα περιστατικά αφορούσαν σωματικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, που επέφεραν σοβαρούς τραυματισμούς, εκτός από μια περίπτωση που κατεγράφη άρνηση της πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και δύο όπου

κατεγράφη εκτός των άλλων η πρακτική εθνοτικού προφίλ (racial profiling).

Όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες με φυσική παρουσία των θυμάτων κατά την καταγραφή. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η κοινή Φόρμα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ώστε:

α. να μην διαταραχθεί η συστηματική καταγραφή και

β. γιατί οι Γιατροί του Κόσμου περιθάλπουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θυμάτων και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να λείπει η καταγραφή τους από το Δίκτυο.

Η φόρμα όμως επεκτάθηκε, ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες που ήταν απαραίτητες ειδικά για τους σκοπούς του ENOUGH!

Τέσσερα θύματα ήταν ανήλικοι κάτω των 17 ετών, 31 θύματα ήταν από 18 έως 30 ετών, 28 από 31 έως 40 ετών και 10 ήταν άνω των 40 ετών. Δύο άτομα δεν θέλησαν να δηλώσουν την ηλικία τους. Σχετικά με το διοικητικό καθεστώς των θυμάτων, 38 ήταν αιτούντες άσυλο, 30 δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, 4 είχαν λάβει προσφυγικό καθεστώς, 2 καθεστώς επικουρικής προστασίας, 1 άτομο είχε ελληνική ιθαγένεια. Τα περισσότερα θύματα διέμεναν σε επισφαλείς συνθήκες, αναλυτικότερα 16 ήταν άστεγοι, 1 διέμενε σε ξενοδοχείο, 13 φιλοξενούνταν προσωρινά από ομοεθνείς τους, 34 συγκατοικούσαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ μόνο μια περίπτωση διέμενε σε ιδιόκτητη κατοικία.

Γεωγραφική διασπορά

Τα 58 από τα 75 περιστατικά συνέβησαν εντός της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Ομονοίας. Δύο επιθέσεις στη Νίκαια και από μια στην Κομοτηνή, τη Λαμία και τη Ραφήνα. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι καταγραφές αποτυπώνουν επιθέσεις και σε περιοχές όπως ο Άλιμος, η Παλλήνη και ο Πειραιάς. Επίσης, 4 επιθέσεις έλαβαν χώρα εντός αστυνομικών τμημάτων Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα ανέφεραν τη χρήση όπλων από τους θύτες όπως σιδερολοστοί, πτυσσόμενα κλομπ, αλυσίδες, σιδερογροθιές, μαχαίρια, σπασμένα μπουκάλια, σπρέι πιπεριού, ενώ περιπτώσεις αναφέρθηκε και η χρήση μεγαλόσωμων σκύλων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός μιας, αναφέρθηκε η συμμετοχή περισσότερων του ενός δραστών. Επίσης, έχει καταγραφεί και η συμμετοχή ανηλίκων δραστών. Στις καταγραφές πολλά θύματα δήλωσαν πως οι δράστες ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα που έφεραν ναζιστικά σύμβολα και δήλωναν συμμετοχή σε φασιστικές ομάδες. 12 θύματα ρατσιστικών επιθέσεων παραπέμφθηκαν αμέσως από τους Γιατρούς του Κόσμου στα Επείγοντα Τμήματα δημοσίων νοσοκομείων. Σε όλα τα θύματα προσφέρθηκε πληροφόρηση και ενημέρωση, 67 έλαβαν υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και μέριμνας σε ατομικό επίπεδο. Μια περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας φιλοξενήθηκε στον Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο των Γιατρών του Κόσμου και ένα ανήλικο αγόρι για 2 ημέρες μέχρι τον ορισμό του επιτρόπου. Η πλειοψηφία έλαβε υλική βοήθεια και πακέτα με είδη διατροφής.

Στην πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων (52), τα θύματα ήταν αρχικά θετικά ως προς την περαιτέρω νομική υποστήριξη και καταγγελία της επίθεσης. Από αυτούς, 20 δεν προχώρησαν σε περαιτέρω δικαστικές ενέργειες, ενώ 10 θέλησαν να υποστηριχθούν μόνο σε σχέση με το αίτημα ασύλου τους, αφού η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων δεν επιτρέπει την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση και εκπροσώπηση της υπόθεσής τους.

Δύο υποθέσεις εκδικάστηκαν

Η πρώτη από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών στις 20/9/2013 και επήλθε καταδικαστική απόφαση για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία των δραστών, η οποία επέφερε αποζημίωση 500€ για καθένα από τα θύματα. Το ρατσιστικό κίνητρο των πράξεων καταφαίνεται σαφώς από την αιτιολογία της απόφασης του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών («ήθελαν να τις κτυπήσουν επειδή ήταν Αλβανίδες»).

Η δεύτερη υπόθεση που αφορά σε ψευδή δικογραφία κατά δύο Νιγηριανών γυναικών εκδικάστηκε (10.03.2014) από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών και κατέληξε σε αθώωσή τους για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, της απείθειας και της εξύβρισης κατά 4 αστυνομικών και την καταδίκη τους με αναστολή μόνο για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής.

Εκκρεμεί όμως προς εκδίκαση η μήνυση των δύο γυναικών κατά των αστυνομικών για σωματική βλάβη και ψευδή καταμήνυση και παράβαση καθήκοντος λόγω ethnic profiling κατά τη διενέργεια του ελέγχου.

• Εκδικάστηκε υπόθεση ενηλίκων δραστών ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης εις βάρος Ελληνίδας από τη Βόρεια Ήπειρο, που βρέθηκε αντιμέτωπη με επίθεση-πογκρόμ εις βάρος της μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011, έχει αναβληθεί για τις 17/10/2014.

• Δύο υποθέσεις συσχετίστηκαν με τη ευρύτερη δικογραφία της Χρυσής Αυγής κατόπιν υπομνήματος του ΕΣΠ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αφού οι υποθέσεις συσχετίστηκαν με τη δικογραφία της Χ. Α. στο επόμενο στάδιο της ανάκρισης.

• Εκκρεμεί η εκδίκαση 17 υποθέσεων, σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας (προκαταρτική εξέταση, προανάκριση, κύρια ανάκριση).

Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως αρκετά θύματα ενώ αρχικά δήλωσαν την πρόθεση και την επιθυμία τους να καταγγείλουν την επίθεση, στη συνέχεια παραιτήθηκαν. Ο κύριος λόγος είχε σχέση με το φόβο αλλά και την έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων, με άμεση συνέπεια την αδυναμία των θυμάτων να κατανοήσουν πώς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καταγγελία.

Keywords
Τυχαία Θέματα