9 Μαΐου – πόλεμος: Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν την Ημέρα Νίκης της Ρωσίας

Διίστανται οι απόψεις της Δύσης για το τι μέλλει γενέσθαι στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο μήνες μετά την εισβολή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες, μέχρι την 9η Μαΐου είναι σημαντικές. Κι αυτό γιατί, όλα τα σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου αναγάγουν τη συγκεκριμένη ημέρα σε σημείο καμπής, είτε προς τη λήξη της σύγκρουσης είτε προς την επιδείνωσή της. Σύμφωνα με ένα σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν σθεναρά,

αξιωματούχοι της Δύσης και της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Εξηγούν, μάλιστα, τη θεωρία αυτή λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας, την ώρα που οι προσπάθειες εισβολής συνεχίζουν να παραπαίουν.

Στο δεύτερο σενάριο, η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάζει και άλλους τρόπους, για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεσή της. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκεται η προσάρτηση των αποσχισμένων εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, η μεγάλη ώθηση δυνάμεων για την κατάληψη της Οδησσού στο νότο ή τη δήλωση περί πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης. Το τρίτο -και τελευταίο- σενάριο, προέκυψε μόλις σήμερα από τον Πάπα Φραγκίσκο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποκάλυψε πως ο Πούτιν σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που του εκμυστηρεύθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Σενάριο 1: Ο Πούτιν κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» για τη Ρωσία, τιμά την επικράτηση της χώρας επί των Ναζί το 1945. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευόταν τη συμβολική σημασία και την προπαγανδιστική αξία εκείνης της ημέρας για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία, είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών -ή και τα δύο. Τώρα, λοιπόν, πρόσωπα της εξουσίας στη Δύση έχουν αρχίσει να υφαίνουν ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο είναι ο Ρώσος πρόεδρος κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, ο Πούτιν επιμένει να αναφέρεται στη βάναυση πολύμηνη σύγκρουση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απαγορεύοντας ουσιαστικά λέξεις όπως εισβολή και πόλεμος.

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να μετακινηθεί από την “ειδική επιχείρησή” του. Έχει στρώσει το έδαφος για να μπορεί να πει “κοίτα, τώρα αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στους Ναζί, και αυτό που χρειάζομαι είναι περισσότερους ανθρώπους. Χρειάζομαι περισσότερους στρατιώτες για το πυροβολικό”», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας στο ραδιόφωνο LBC την περασμένη εβδομάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Πούτιν χαρακτήριζε συνεχώς την εισβολή του στην Ουκρανία -της οποίας πρόεδρος είναι ένας Εβραίος- ως μια εκστρατεία υποτιθέμενης «αποναζιστιοκοποίησης», μια περιγραφή που απορρίπτουν τόσο ιστορικοί όσο και από πολιτικοί παρατηρητές.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Ο Γουάλας πρόσθεσε ότι πως δε θα εκπλαγεί «χωρίς να έχω καμία πληροφορία για αυτό, ότι ίσως ο Πούτιν να δηλώσει την Πρωτομαγιά ότι “τώρα είμαστε τώρα σε πόλεμο με τους Ναζί του κόσμου και πρέπει να κινητοποιήσουμε μαζικά τον ρωσικό λαό”». Μια επίσημη κήρυξη πολέμου στις 9 Μαΐου θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη για την εισβολή. Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα επέτρεπε στον Πούτιν να κινητοποιήσει εφεδρικές δυνάμεις και να επιστρατεύσει στρατεύσιμους, τους οποίους -σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους- η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα λόγω της αυξανόμενης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Σενάριο 2: Προσάρτηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας

Μετά από μια σειρά στρατιωτικών και υλικοτεχνικών αποτυχιών, η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ήδη από το 2014. Με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει για την Ημέρα της Νίκης, λοιπόν, η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάζει και άλλους τρόπους, πέραν του Ντονμπάς, για να προβεί στη «δήλωσή» της.

Λουχάνσκ και Ντόνετσκ

Οι ΗΠΑ έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ «κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδεχομέωνς να σχεδιάζει να ανακηρύξει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη Χερσώνα και να την προσαρτήσει. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει «σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να χρησιμοποιήσουν την 9η Μαΐου για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Έχουμε δει τους Ρώσους να διπλασιάζουν ουσιαστικά τις προπαγανδιστικές τους προσπάθειες, πιθανώς ως μέσο για να αποσπάσουν την προσοχή από τις τακτικές και στρατηγικές αποτυχίες τους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία»

Ο Πράις πρόσθεσε ότι «θα ήταν μεγάλη ειρωνεία εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε την “Ημέρα της Νίκης” για να κηρύξει πόλεμο, κάτι που θα της επέτρεπε να αυξήσει τους στρατεύσιμους με τρόπο που δεν μπορεί να κάνει τώρα, καθώς ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι η πολεμική της προσπάθεια αποτυγχάνει, ότι η στρατιωτική εκστρατεία και οι στόχοι της παραπαίουν». «Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε περισσότερα από τη Μόσχα μέχρι τις 9 Μαΐου. Αλλά πολλά θα ακούσετε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους εταίρους μας και το ΝΑΤΟ, πριν από τις 9 Μαΐου επίσης», κατέληξε ο Πράις στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σενάριο 3: Ο Πούτιν ανακοινώνει τη λήξη του πολέμου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε στα τέλη Απριλίου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, έμαθε πως ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου -την Ημέρα Νίκης της Ρωσίας. «Όταν τον συνάντησα, ο Όρμπαν μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν σχέδιο να τελειώσουν όλα στις 9 Μαΐου. Αυτό θα εξηγούσε επίσης την ταχύτητα που παρατηρείται στην κλιμάκωση αυτές τις μέρες. Γιατί τώρα δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, είναι η Κριμαία, είναι η Οδησσός, είναι η αφαίρεση του λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας (Μαριούπολη) από την Ουκρανία, είναι τα πάντα. Δεν υπάρχει αρκετή βούληση για ειρήνη, αλλά είμαι απαισιόδοξος. Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουμε τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Επιπλέον, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την προθυμία του να ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν και συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη γενοκτονία στη Ρουάντα. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση και εξακολουθούμε να επιμένουμε, ακόμα κι αν φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή. Αλλά τόση βαρβαρότητα, πώς δεν μπορείτε να τη σταματήσετε; Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, η Ρουάντα βίωσε το ίδιο πράγμα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα