Bild για Ελλάδα: Το γαλανόλευκο θαύμα

Ένα διθυραμβικό δημοσίευμα για τη δυναμική επάνοδο της Ελλάδας μετά την κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας δημοσίευσε η άλλοτε έντονα επικριτική γερμανική εφημερίδα Bild, με τίτλους όπως «Το ελληνικό γαλανόλευκο θαύμα», ενώ φιλοξενεί και συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Bild μιλά για το 2010, που όπως λέει «η Ελλάδα

ήταν το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης». Και τώρα; «Επιστρέψαμε» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα είναι τώρα ένας δυναμικός εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της ΕΕ και μια οικονομία που βιώνει μια άνευ προηγουμένου αναγέννηση», προσθέτει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στις θετικές οικονομικές επιδόσεις. «Οι μεταρρυθμίσεις μας επέτρεψαν να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό και τις κρίσεις του παρελθόντος, μας βοήθησαν να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Και παρά τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από την οικονομία της ευρωζώνης».

«Έχουμε αντιστρέψει το κλίμα»

«Από το 2019, η Ελλάδα είχε την ταχύτερη μείωση του χρέους προς ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Το δημοσιονομικό μας έλλειμμα αναμένεται να είναι από τα μικρότερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών φέτος και του χρόνου, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και οι άμεσες ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στην ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη». «Έχουμε αντιστρέψει το κλίμα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία της ευρωζώνης», τόνισε.

«Για γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα» μιλά η Bild

Μάλιστα η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Έλληνες «χαρίζουν στην Ευρώπη ένα γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχει εξοφληθεί τόσο μεγάλο χρέος τα τελευταία χρόνια, όσο στην Ελλάδα, παρότι το ελληνικό χρέος ήταν μεγάλο. Σε σύγκριση με το 2020, ο λόγος του χρέους μειώθηκε κατά περίπου 35 ποσοστιαίες μονάδες στο 171% του ΑΕΠ. Παράλληλα, το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού θα είναι μικρότερο από εκείνο της Γερμανίας το 2023 και το 2024. Το 2021, επίσης, η Ελλάδα «κατέγραψε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη 8,4% (Γερμανία 2,6%), ενώ το 2022 συνεχίστηκε στο 5,9% (Γερμανία 1,9%).

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η γερμανική εφημερίδα και στην επενδυτική βαθμίδα. «Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P αύξησαν και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά από χρόνια de facto πιστοληπτικής αναξιότητας», επισημαίνει. Θετικοί είναι οι δείκτες και στην ανεργία, το ποσοστό της οποίας μειώθηκε στο 9,6% τον Οκτώβριο, ενώ πριν 10 χρόνια ήταν 28%.

Τα προβλήματα που παραμένουν

Η γερμανική εφημερίδα πάντως αναφέρεται στα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα. Η φοροδιαφυγή, αναφέρει, παραμένει δημοφιλές σπορ και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και σήμερα. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά το ποσό των φόρων που φοροδιαφεύγουν σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ – που ισοδυναμεί με το ήμισυ των κρατικών δαπανών.Και προκειμένου να περιορίσει τουλάχιστον τη φοροδιαφυγή, η Ελλάδα έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες: Οι συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ απαγορεύονται. Υπάρχει πλέον η απειλή υψηλών προστίμων.

Παράλληλα, πρόβλημα προκαλεί και η χαμηλή αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές.  «Οι Έλληνες πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές στα καθημερινά αγαθά και τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη», σημειώνει. Μέχρι σήμερα, προσθέτει η εφημερίδα, παραμένει άλυτο ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα: η φοροδιαφυγή, που παραμένει «εθνικό σπορ» και αντιστοιχεί στο μισό των κρατικών δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα