Curevac εμβόλιο: Γιατί απέτυχε στις δοκιμές
Πολλοί θεωρούν δεδομένη τη διάθεση εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19. Αναμφίβολα, τα ταχύτατα αναπτυγμένα εμβολιαστικά σκευάσματα έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικά. Αυτή η εξέλιξη όμως, έκανε τα αδύναμα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική CureVac αναφορικά με το εμβόλιο mRNA το οποίο ανέπτυξε χωρίς πρόοδο. Διαθέτοντας την επανειλημμένη έκφραση στήριξης από τον Elon Musk και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των “ομολόγων” mRNA εμβολίων των Moderna και Pfizer-BioNTech, το σκεύασμα της CureVac απεδείχθη
Τα αποτελέσματα είναι μια οπισθοδρόμηση για την παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παραγγείλει 405 εκατομμύρια δόσεις από την CureVac, με την αίρεση της έγκρισής του από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ενώ η δυνατότητα εύκολης αποθήκευσής του είχε καταστήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο μια καλή εναλλακτική για φτωχότερες χώρες. Κοιτώντας το ζήτημα από μια διαφορετική οπτική γωνία, ωστόσο, η αποτυχία είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα και δεν πρέπει να προκαλεί ευρύτερη απαισιοδοξία σχετικά με την τεχνολογία mRNA ή με τις ολοένα και πιο διαδεδομένες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τις οποίες η CureVac κατηγορεί για τα κακά της αποτελέσματα.
Το ποσοστό αποτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα mRNAΤα πειραματικά εμβόλια και φάρμακα συχνά αποτυγχάνουν, ακόμη και εκείνα τα οποία αναπτύσσονται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και δοκιμάζονται σε ευκολότερους στόχους από έναν μεταλλαγμένο πανδημικό ιό. Το ποσοστό αποτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις νέες τεχνολογίες και τα φάρμακα που βασίζονται στο messenger RNA σίγουρα είναι μια τέτοια. Παρόλο που η εταιρεία τέσταρε το εμβόλιό της σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον από τους ανταγωνιστές της στο πεδίο του mRNA, τα εμβόλια αυτού του είδους άλλων εταιρειών φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στις μεταλλάξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η CureVac χρησιμοποίησε μια διαφορετική προσέγγιση που πιθανότατα συνέβαλε στα αδύναμα αποτελέσματά της.
Η τεχνολογία Messenger RNA προσφέρει ακόμη κι έτσι τεράστιες υποσχέσεις για το μέλλον. Η υποστήριξη του Elon Musk στην CureVac την εκτίναξε, η αποτυχία των κλινικών δοκιμών της την καταβαράθρωσε χρηματιστηριακά
Η προσέγγιση του μη τροποιημένου mRNAΤι συνέβη λοιπόν στην CureVac; Τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν τα αγγελιοφόρα μόρια του σώματος για να καθοδηγήσουν τα κύτταρα ώστε να παραγάγουν μια ουσία – σε αυτήν την περίπτωση, μια εκδοχή της χαρακτηριστικής “πρωτεΐνης ακίδας” του ιού που προκαλεί τον Covid – η οποία προκαλεί προστατευτική ανοσοαπόκριση. Παρόλα αυτά, το ξένο mRNA είναι δυνατό να προξενήσει μια ανεπιθύμητη αντίδραση και τόσο οι Pfizer-BioNTech, όσο και η Moderna, μετατρέπουν τα εμβόλια τους ώστε να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η CureVac υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση, με βάση την πεποίθηση ότι η χρήση φυσικού ή μη τροποποιημένου mRNA θα παράγει τελικά μια πιο έντονη αντιική άμυνα. Ήλπιζε ότι αυτό το φαινόμενο θα την βοηθούσε να χρησιμοποιεί λιγότερη ποσότητα mRNA ανά δόση, επιτρέποντάς της να αποφύγει παρενέργειες και να κατασκευάσει περισσότερες δόσεις σε ταχύτερο χρόνο.
Το βιοχημικό αυτό στοίχημα φαίνεται ότι απέτυχε. Η κλινική δοκιμή υποδηλώνει ότι η χαμηλότερη ποσότητα ή η μη τροποποιημένη προσέγγιση μπορεί να μειώνει την εμβολιακή ισχύ. Θα χρειαστεί περισσότερη ανάλυση για να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο η προσέγγιση της CureVac, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού ή άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στο αδύναμο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι διαθέσιμες πληροφορίες δημιουργούν ισχυρή πεποίθηση ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συνέβαλε στην αποτυχία.
Οι μεταλλάξειςΗ παραλλαγή του ιού η οποία προκάλεσε τα περισσότερα κρούσματα στην κλινική δοκιμή της CureVac ήταν το στέλεχος Άλφα, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κανονικά το εμβόλιο της CureVac θα έπρεπε να ήταν σε θέση να το αντιμετωπίσει. Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού δεν είναι ιδιαίτερα καλή στην αποφυγή της προστασίας που δημιουργείται από εμβόλιο και ένας διαφορετικός τύπος εμβολίου, εκείνος που χρησιμοποιήθηκε από τη Novavax, έδειξε υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι του συγκεκριμένου στελέχους νωρίτερα μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά την – πιο ανησυχητική – παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των κρουσμάτων που προέκυψαν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής της CureVac. Μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο ειδικά στη Σκωτία δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech προσφέρουν προστασία μεταξύ 79% και 88% έναντι του συγκεκριμένου στελέχους. Ακόμη και το λιγότερο ισχυρό εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αγγίζει σε αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα το 60%. Είναι πιθανό άλλες παραλλαγές του ιού να εξηγούν κάποιο μέρος της αποτυχίας της CureVac, ωστόσο η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει ανάλυση των συγκεκριμένων στελεχών τα οποία “διέσπασαν” την άμυνα που εξασφαλίζει το εμβόλιό της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος – Ερευνάται τυχόν παρενέργεια του εμβολίου
- Κατάργηση μάσκας και απαγόρευσης κυκλοφορίας - Η μετάλλαξη «Δ» έρχεται
- Τραγικός θάνατος 1χρονου: Η μητέρα του άφησε ένα 6χρονο παιδί να το προσέχει
- Άγρια επίθεση σε γυναίκα στη Νίκαια: Τον κυνήγησε περαστικός και συνελήφθη
- Δολοφονία Καρολάιν: «Αν είχαν παλέψει, θα τον είχε πλακώσει στο ξύλο»
- ΕΦΕΤ: Αποσύρει από την αγορά μουστοκούλουρα γνωστής μάρκας
- Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος – Ακυρώνονται οι παραστάσεις του καλοκαιριού
- Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Τα αντιφλεγμονώδη που τα καταπολεμούν – Που βρίσκονται
- Μία γυναίκα βρήκε 1 δισ. στον τραπεζικό της λογαριασμό και προσπαθεί να τα επιστρέψει (pic)
- Θεσσαλονίκη: Πολυοργανική ανεπάρκεια η αιτία θανάτου 14χρονης που υπεβλήθη σε γαστρικό δαχτύλιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Λατίφα πριγκίπισσα – διακοπές: Στην Ισπανία η “αιχμάλωτη” 35χρονη
- Curevac εμβόλιο: Γιατί απέτυχε στις δοκιμές
- Επανάσταση 1821: Μια εντυπωσιακή συλλογή
- Κατερίνα Καινούργιου – Alpha: Σχεδόν βέβαιη η μεταγραφή της από το Open
- Πιλότος – Γλυκά Νερά: Νέα μαρτυρία γείτονα που τον συνάντησε μετά τη δολοφονία
- Χειλάκης – Παπανδρέου: Το μεγάλο μπουρμπουάρ όταν τον σέρβιρε
- Μητσοτάκης: Κοντά στους πολίτες
- Μαραντόνα: Όταν ο Ντιέγκο σκόραρε το «γκολ του αιώνα»
- Δένδιας: Διττή προσέγγιση με Τουρκία
- Γραμμή 4 – μετρό: Υπογράφεται σήμερα το σπουδαίο δημόσιο έργο
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Curevac εμβόλιο: Γιατί απέτυχε στις δοκιμές
- Μαραντόνα: Όταν ο Ντιέγκο σκόραρε το «γκολ του αιώνα»
- Κατερίνα Καινούργιου – Alpha: Σχεδόν βέβαιη η μεταγραφή της από το Open
- Ρέντη: Δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι
- Γραμμή 4 – μετρό: Υπογράφεται σήμερα το σπουδαίο δημόσιο έργο
- Επανάσταση 1821: Μια εντυπωσιακή συλλογή
- Λατίφα πριγκίπισσα – διακοπές: Στην Ισπανία η “αιχμάλωτη” 35χρονη
- Δένδιας: Διττή προσέγγιση με Τουρκία
- Άμπου Ντάμπι – κορονοϊός: Δωρεάν εμβόλια για τους τουρίστες
- Χειλάκης – Παπανδρέου: Το μεγάλο μπουρμπουάρ όταν τον σέρβιρε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρήτη: Φωτιά στις Γούβες Ηρακλείου
- Η Λατινοπούλου προκαλεί ξανά
- H έκθεση «EMERGEncy» αναδεικνύει πρωτοποριακά την κεραμική τέχνη
- Κρήτη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Πεδίο Βολής Γουβών, στο νομό Ηρακλείου
- Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος – Ακυρώνονται οι παραστάσεις του καλοκαιριού
- Euro 2020: Η άγνωστη ιστορία Τσέχου διεθνή - Έπαιρνε το λεωφορείο μετά την προπόνηση (photos)
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Covid: Το Αμπού Ντάμπι προσφέρει δωρεάν εμβόλια για όλους τους τουρίστες
- Γλυκά Νερά: «Δεν πάλεψε η Καρολάιν με τον Μπάμπη, θα τον είχε πλακώσει στο ξύλο»
- Μίλαν: Αγόρασε τον 18χρονο Ψεύτη από τον Αστέρα Τρίπολης